Näin käytät puunkorjausmassoja

Ruuvien reiät, irronneet oksat ja puulattiassa olevat kolot eivät näytä hyviltä. Kaikkiin ongelmiin on onneksi ratkaisu. Oikean puunkorjausmassan valinta riippuu vaurion koosta ja siitä, onko kohta tarkoitus maalata myöhemmin.

Näin käytät puunkorjausmassoja

Huolellisesti tasoitetusta ja maalatusta paikasta tulee täysin huomaamaton.

MIHIN PUUNKORJAUSMASSAA KÄYTETÄÄN?

LATTIAT. Halkeamat, naarmut, lovet ja oksien kohdalle tulleet reiät tekevät lattiasta kuluneen näköisen. Onneksi kaikille vaurioille ja lattiatyypeille on omat korjausmassansa.

OVET JA IKKUNAT. Esimerkiksi saranoiden aiheuttamat isot kolot tai reiät on helppo paikata puukitillä tai kemiallisella puulla. Lopputulos näyttää hyvältä, kun pinta tasoitetaan ennen maalaamista.

SAUMAT JA RUUVINREIÄT Puun siistiin viimeistelyyn tarvitaan puukittiä. Sillä on helppo peittää ruuvin- ja naulanreiät sekä irvistävät saumat.

Miten puunkorjausmassaa käytetään?

Tavallinen puukitti painetaan huolellisesti reikiin, halkeamiin ja painaumiin jäykällä lastalla. Varmista, että korjattava kohta täyttyy kokonaan eikä massaan jää ilmakuplia. Vedä ylimääräinen tasoite pois lastan reunalla.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Liimaa, liimaa!

Puukittiä reikien paikkaamiseen

Vedä ylimääräinen tasoite pois lastalla.

Kemiallinen puu koostuu kahdesta osasta, jotka sekoitetaan toisiinsa. Isommassa putkilossa on tasoitetta ja pienemmässä kovetinta.

Osat sekoitetaan yhteen hetkeä ennen tasoittamista, sillä tasoite kovettuu noin kymmenessä minuutissa käyttöpaikan lämpötilasta riippuen.

Kovettunutta massaa voi käsitellä kuten mitä tahansa puuta, eli sitä voi esimerkiksi hioa, sahata ja veistää. Korjatun kohdan voi myös maalata, mutta sen petsaaminen ei onnistu.

Kemiallisen puun sekoittaminen

Kemiallinen puu sekoitetaan kahdesta osasta juuri ennen käyttöä.

Kemiallinen puu

Kemiallista puuta ja puukittiä käytetään eri tavoin. Kemiallista puuta voi levittää kerralla paksun, vajoamattoman kerroksen. Kun kemiallinen puu on kovettunut, sitä voi veistää, sahata ja hioa. Kemiallisella puulla voi korjata esimerkiksi ikkunan puitteen, josta on pitänyt poistaa iso palanen lahovian takia.

Kemiallisen puun levittäminen ikkunan karmiin

Levitä ikkunan puitteeseen paksu kerros korjausmassaa.

ERILAISIA PUUNKORJAUSMASSOJA

PUUKITTIÄ myydään muun muassa putkiloissa. Puukitti on akryylipohjaista, mutta siitä huolimatta niin kovaa, että sitä voi hioa. Puukitti sopii erinomaisesti ruuvinreikien, lovien ja naarmujen peittämiseen. Ulkona puukitti pitää maalata.

KEMIALLISTA PUUTA tehdään sekoittamalla tasoitetta ja kovetinta toisiinsa. Massa kovettuu nopeasti sekoittamisen jälkeen ja muuttuu yhtä kovaksi kuin puu. Sopii isoihin korjauksiin ja rakentamiseen.

PLASTINEN PUU ei kovetu yhtä nopeasti kuin kemiallinen puu. Erivärisiä plastisia puumassoja voi sekoittaa oikean sävyn luomiseksi. Sen vuoksi plastinen puu sopii hyvin paikkoihin, joita ei maalata. Kovettunutta plastista puuta voi hioa.

SELLAKKAA käytetään esimerkiksi oksalakkana. Kiinteinä tankoina tai hiutaleina myytävä sellakka sulatetaan kolvilla tai liimapistoolilla. Kovettunutta sellakkaa voi hioa. Verkkokaupoissa myydään erivärisiä sellakkatuotteita.

VAHAPUIKOT peittävät syviäkin naarmuja. Vaha on suhteellisen pehmeää, mutta korjatusta kohdasta tulee hämmästyttävän kestävä. Vahapuikkoja myydään verkkokaupoissa erilaisina sarjoina. Niissä on yleensä eri puulajien värisiä puikkoja.

KORJAUSKYNIÄ on todella helppo käyttää, mutta niillä voi korjata vain pintanaarmuja. Markkinoilla on eri puulajien värisiä kyniä, joita myydään yleensä kolmen kappaleen sarjoissa. Markkinoilla on myös isompia, 10 tai 20 kynän sarjoja.

TASOITEJAUHE sekoitetaan veteen suhteessa 3:1, eli massaan sekoitetaan kolme kertaa enemmän jauhetta kuin vettä. Markkinoilla on erivärisiä jauheita, mutta jauhepussit ovat niin isoja, että ne sopivat lähinnä ammattilaisten käyttöön.

Määrät ja värit

  • Puukitti: Myydään yleensä 250 millilitran putkiloissa mutta myös 1 litran astioissa. Puukitti on yleensä valkoista, mutta kaupoissa on myös värillisiä vaihtoehtoja.
  • Kemiallinen puu: Myydään sekä putkiloissa (75 ml tasoitetta ja 25 ml kovetinta) ja pienissä astioissa (560 ml tasoitetta ja 180 ml kovetinta).
  • Plastinen puu: Myydään sekä putkiloissa (75 ml) ja pienissä astioissa (250 grammaa). Useita eri puulajeja muistuttavia värejä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Materiaalit