Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Sunrise dovetails -nimi tulee siitä, että liitoksen tapit muistuttavat nousevan auringon säteitä.

Sunrise dovetails -nimi tulee siitä, että liitoksen tapit muistuttavat nousevan auringon säteitä.

Uskomatonta! Olemme esitelleet ennenkin äärimmäisen vaikeita japanilaisia puuliitoksia, mutta mikään niistä ei vedä vertoja sunrise dovetails -liitokselle. Se on tappiliitos, jonka pitkät ja hauraat tapit kurottavat toinen toistaan leveämmälle.

Liitoksen toimintaperiaatteesta on laadittu erittäin pitkä matemaattinen selostus, joka kertoo, miten liitos toimii, vaikka sen tapit harottavat ulospäin ja ovat leveämpiä päästä kuin pohjasta. Kaavio löytyy internetistä helposti googlaamalla.

Voit käyttää kaaviota apuna, jos sairastut hullun puusepän tautiin ja haluat tehdä sunrise dovetails -liitoksesta vielä vaikeamman ja persoonallisemman version.

Isot tapit ja pehmeää puuta

Jätämme tässä jutussa matematiikan mahdollisimman vähälle huomiolle ja näytämme, miten liitos tehdään käytännössä. Kaikki onnistuu, jos kopioit tappien paikat ja koot tarkasti osasta toiseen.

Ensimmäinen sunrise dovetails -liitos kannattaa tehdä mahdollisimman leveillä tapeilla. Voit päättää itse sekä tappien lukumäärän että koon. Liitoksen tekeminen on sitä helpompaa, mitä vähemmän tappeja on ja mitä leveämpiä ne ovat.

Liitoksen tekemiseen kannattaa käyttää männyn tapaista pehmeää puuta. Sitä on helppo veistää, ja tappeja voi taivuttaa yhdistämisvaiheessa. Lisäksi työssä kannattaa käyttää apuna harppia ja suuntapiirrintä. Työn iloa!

Lataa ohjeet ja opettele tekemään maailman lujin puuliitos

Tämän vaikeampaa puuliitosta ei ole helppo löytää. Sen tekemiseen tarvitaan kärsivällisyyttä ja näppäriä sormia. Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään vaihe vaiheelta, miten:

  • piirrät kuvion puuhun
  • sahaat lovet ja siistit pinnat taltalla

Työn iloa!