Vahva liitos pyörökepillä

Päätypuu on liian heikko liitoksen ruuvikiinnitykseen. Liitosta voi kuitenkin vahvistaa pyörökepillä. Näytämme, miten se tehdään.

Johdanto

Jos kiinnität puukappaleen päätyyn ruuvin, ruuvi on melko helppo vetää siitä jälleen myös ulos. Päätypuu ei nimittäin ole tarpeeksi lujaa ruuvin kiinnittämiseen. Ongelman voi ratkaista liitoshelalla, jonka koneruuvit kiinnitetään poikittaisholkkiin samaan tapaan kuin kalusteita koottaessa. Tämä vaatii kuitenkin suurta tarkkuutta.

Helpompi mutta aivan yhtä kestävä ratkaisu on sijoittaa puukappaleeseen pyörökeppi poikittain. Näin voit koota osat vankalla ruuvilla, joka ottaa hyvin pyörökeppiin kiinni. Esimerkissä yhdistetään 40 x 70 mm:n liimapuu 22 mm:n pyörökepillä ja 6 x 140 mm:n ruuvilla.

Ohjeet

01
Tee näin 9 Vaihe

1

Pidä kappeleet yhdessä ja poraa reikä, joka on yhtä syvä kuin ruuvi on pitkä. Käytä pitkää 6 mm:n kierukkaporaa.

2

Poraa 22 mm:n kierukkaporalla reikä, joka ei yllä aivan koko kappaleen läpi. Sijoita reikä niin, että ruuvi jää noin 1 cm:n etäisyydelle reiästä.

3

Sivele reikään puusepänliimaa (PVA-liimaa). Laita liimaa huolellisesti kaikille reiän pinnoille. Käytä vanutikkua tai pientä sivellintä.

4

Iske reikään 22 mm:n pyörökeppi. Jos keppi tuntuu liian tiukalta, voit hieman veistää sen reunoja.

5

Esiporaa ruuville reikä. Jos ruu-vaat paksun ruuvin suoraan pyörö keppiin, vaarana on, että keppi halkeaa. Esiporaa 4 mm:n poralla 6 mm:n ruuvia varten.

6

Upota ruuvi poraamalla upotusporalla niin, että ruuvinkanta uppoaa puuhun.

7

Yhdistä osat 6 x 140 mm:n ruuvilla. Voit tarvittaessa pitää kappaleita yhdessä puristimilla ruuvauksen ajan. Pyyhi ylimääräinen liima pois.

8

Lyhennä pyörökeppi, kun liima on kuivunut (noin 3 tunnin kuluttua). Käytä hienohampaista sahaa, ja sahaa pyörö-keppi täysin puukappaleen pinnan tasoon.

9

Hio pyörökeppi aivan puukappaleen pinnan tasoon hiomapaperilla (karkeus 80). Hio tämän jälkeen karkeu della 150. Nyt voit öljytä tai lakata puun.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …