Tarkista nämä 10 asiaa, kun ostat puuta

Tarkista puut huolellisesti, ennen kuin lastaan ne peräkärryn kyytiin. Valitse vain ehjiä, suoria ja oksattomia puita, jotta saat tehtyä siistiä ja hyvää jälkeä.

Mäntyä ja kuusta käytetään rakentamiseen enemmän kuin muita puulajeja. Ne ovat pehmeitä puita, joita on helppo sahata. Pehmeys tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että männystä ja kuusesta tehty puutavara särkyy helposti.

Puu on lämpötilan muutoksille altis materiaali, joka kärsii vuodenaikojen vaihtelusta rautakaupan noutopihalla. Vaihtelevat sääolosuhteet voivat vääntää puut kieroon tai halkaista ne. Kosteus voi johtaa puun homehtumiseen. Joskus lautoja tai lankkuja on käsitelty niin kovakouraisesti, että ne ovat haljenneet pitkältä matkalta.

Puutavara kannattaa tarkistaa ennen ostamista. Se on ainoa keino varmistaa, että tolpat, lankut ja laudat ovat parasta mahdollista laatua.

Puun laatu on tärkeä asia, sillä parhaat lopputulokset syntyvät parhaista materiaaleista.

1. REIÄT

Jos puussa on paljon vanhoja, kovia oksia, puuhun tulee helposti reikiä. Oksat irtoavat, kun puu kuivuu. Silloin puusta alkaa näkyä läpi, ja puun rakenne heikkenee.

2. VÄRIEROT

Puussa saattaa olla isoja värieroja. Raidalliset puut eivät ole paras vaihtoehto, jos puun pitää näyttää mahdollisimman luonnolliselta tai puu on tarkoitus öljytä. Värieroilla ei ole suurta merkitystä, jos puu maalataan. Raidat ovat lähinnä kosmeettinen haitta, sillä kirjavat puut ovat yhtä kestäviä kuin tasaväriset.

3. PIHKATAHRAT

Pihkaa tihkuvat kohdat pitää käsitellä oksalakalla ennen maalaamista. Ellei pihkaisia kohtia käsitellä, pihka voi tihkua puun pinnalle maalin läpi. Pihkan voimaa ei kannata aliarvioida, sillä se voi tunkeutua usean maalikerroksen läpi. Pihkatahroista ei kuitenkaan ole haittaa, jos puuta käytetään runkopuuna. Pihkaiset puut eivät ole sen heikompia kuin siistit puut.

4. HALKEAMAT

Tarkista, ettei puissa ole halkeamia. Katso tarkasti etenkin puun päitä. Voit ostaa myös päistä haljenneita lautoja, jos aiot lyhentää laudat joka tapauksessa. Haljenneista puista voi saada myös alennusta. Paksuissa lankuissa voi olla pieniä hiushalkeamia, jotka eivät vaikuta puun lujuuteen.

5. HOME

Kosteudelle altistuneissa puissa voi olla hometta. Se voi aiheuttaa terveyshaittoja ja pilata puun ajan kuluessa. Tarkista, ettei puussa ole tummia homepilkkuja. Älä lastaa kuormaan yhtään homeista lautaa, sillä home leviää puusta toiseen.

6. HUONO LIIMAUS

Sauvaliimattujen pöytälevyjen ja liimapuulevyjen saumat kannattaa tarkistaa ennen levyn ostamista. Jos saumat erottuvat selvästi, se viittaa siihen, ettei liimaus ole onnistunut. Jos saumaan mahtuu esimerkiksi lasta, liimaus on selvästi epäonnistunut eikä levyä kannata ostaa. Hyvin liimatun levyn saumat ovat niin tiiviit, ettei niitä ole helppo erottaa paljaalla silmällä.

7. VÄÄNTYMINEN

Mutkalle vääntyneiden lautojen asentaminen voi olla vaikeaa, ja käyristä laudoista voi olla haittaa myös myöhemmin. Jos terassilaudan reunat vääntyvät ylöspäin, vesi jää lammikoksi laudan keskelle. Myös kierot vuorilaudat kannattaa jättää ostamatta, sillä ne eivät näytä hyviltä. Jos satut ostamaan kieroja lautoja, harkitse, miten päin ne kannattaa asentaa. Kierot runkolankut kannattaa asentaa mutka ylöspäin, jotta rakenteen paino vääntää ne suoriksi.

8. OKSAT

Älä osta puuta, jossa on paljon isoja oksia. Oksia on vaikea sahata, eikä niihin ole helppo upottaa naulaa tai ruuvia. Oksat ovat kovia, mutta puu menee helposti poikki niiden vierestä. Käännä oksankohdat ylöspäin, jotta puu ei rapsahda helposti poikki rakenteen painosta. Puu katkeaa helposti, jos oksa on sen alapuolella.

9. VAJAAT SÄRMÄT

Tarkista puut aina joka puolelta. Vajaasärmäiset laudat ovat yleensä eri nipuissa kuin täyssärmäiset, mutta joskus täyssärmäisen puutavaran seassa on lautoja, joista puuttuu yksi nurkka. Vajaasärmäiset laudat sopivat hyvin väliaikaisiin rakennelmiin, mutta niitä ei kannata käyttää edes koolauslautoina, sillä ne vaikeuttavat rakentamista. Lisäksi kaarna vetää puoleensa hyönteisiä.

10. KIEROUS

Kieroista puista on vaikea rakentaa. Ongelmien vakavuus riippuu siitä, mihin puuta käytetään. Seinään kiinnitettävän lankun voi vääntää suoraksi ja ruuvata kiinni seinään, mutta kieron kattopalkin oikaiseminen on paljon vaikeampaa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puu