Puunörtin leikkuulauta

Tämä tartaanikuvioinen leikkuulauta on itse asiassa helppo tehdä. Sahaa, liimaa ja hio – ja sahaa, liimaa ja hio. Lopputuloksena on leikkuulauta, joka herättää huomiota.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5-6 päivää kuivumisajan vuoksi.
Hinta
Noin 150 euroa.

Johdanto

Tässä artikkelissa näytämme vaihe vaiheelta, miten teet tartaanikuvioisen leikkuulaudan. Sinun tarvitsee vain noudattaa ohjeita pilkuntarkasti.

Ensin selitämme, miten materiaaliluettelon kappaleet kootaan kahdeksi levyksi, jotka sahataan yhtä suuriksi listoiksi ja yhdistetään yhdeksi suureksi, täydellisen ruudulliseksi levyksi. Sahaamme levyn lopuksi vielä kerran. Tällä kierroksella opit lisäämään tummat raidat, jotka viimeistelevät ruutujen kanssa tartaanikuvion.

Kerromme myös, miten leikkuulauta viimeistellään öljyllä ja hiomapaperilla, jotta upeasta lopputuloksesta voi olla ylpeä.

Haasteena on se, että yksi virhe monistuu helposti useaksi virheeksi, kun lauta leikataan paloiksi ja kootaan yhä uudelleen ja uudelleen. Pidä siksi kieli keskellä suuta.

Ohjeet

01
Kolmenlaisia ruutuja 6 Vaihe

Vaikka tämän leikkuulaudan kohdalla onkin helppo tuijottaa sokeasti yksityiskohtia, itse laudan tekeminen on yllättävän helppoa. Kaikki alkaa kolmen eri puutyypin 30 samankokoisesta sauvasta, jotka sahataan ja liimataan yhteen ruutukuvioksi.

Kannattaa ottaa huomioon, että työssä tarvitaan kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Kun sahaat kappaleet tarkoilla mitoilla ja liimaat ne tiukasti yhteen, onnistut varmasti.

1

Ensin puukappaleet liimataan yhteen. Aloitamme A-, B- ja C-kappaleista. Ne on liimattava pituussuunnassa kahdessa erässä, jotta saat aikaan kaksi erilaista levyä. Yksi levy valmistetaan 8 tammikappaleesta (A) ja 7 vaahterakappaleesta (C), ja siinä tammi tulee ulommaiseksi. Toinen levy valmistetaan 7 tammikappaleesta (A) ja 8 kirsikkapuukappaleesta (B), ja siinä kirsikkapuu tulee ulommaiseksi.

2

Höylää levyt täysin tasaisiksi. Kun yksittäiset kappaleet on liimattu yhteen ja liima on kovettunut, levyt höylätään tasaisiksi. Käytä paksuushöylää - on tärkeää, että levyistä tulee yhtä paksuja kaikista neljästä kulmasta.

3

Sahaa levyt tasakokoisiksi sauvoiksi. Valmiin leikkuulaudan paksuuden tulee olla noin 3,8 cm. Sitä on höylättävä useita kertoja ennen kuin se on valmis, joten nyt sahattavien sauvojen on oltava noin 4,4 cm paksuja. Kummastakin levystä sahataan kahdeksan sauvaa, ja molemmat sahataan samalla tavalla. Tee mittaukset ennen sahaamisen aloittamista, jotta tiedät, että sahattavaa on tarpeeksi.

4

Tee koeasetelma. Aseta sauvat niin, että niiden päät osoittavat ylöspäin. Aseta sauvat vuorotellen yhteen siten, että ensimmäinen levy seuraa toista levyä. Jos olet tehnyt kaiken oikein, mikään puulaji ei osu vierekkäin.

5

Liimaa sauvat yhteen, jos koeasetelma tuntuu sopivalta. Aseta sauvat takaisin lappeelleen siten, että voit levittää puuliimaa sauvojen leveämmälle sivulle. Tasoita liima siveltimellä tasaisen paksuksi kerrokseksi koko pinnalle.

6

Liitä sauvat yhteen ja kiristä ne tiukasti toisiinsa. Aseta sauvat ohjauslautaa vasten niin, että kuviosta tulee terävä. Kun sauvat on koottu levyksi, levy kiristetään kahden pitkän puupalikan väliin 6-8 puristimella.

02
Tummapuiset raidat 8 Vaihe

Projektin toisessa vaiheessa tehdään tummat raidat, jotka leikkautuvat ristikkäisten ruutujen läpi ja viimeistelevät tartaanikuvion.

Aivan kuten ensimmäisessä vaiheessa, lauta on sahattava, liimattava ja hiottava uudelleen vaiheiden välillä, kerran joka suuntaan.

Jos haluat säilyttää leikkuulaudan koon, on tärkeää, että pöytäsirkkelin terä on yhtä paksu kuin lautaan lisättävät tummat pähkinäpuiset listat. Jos terä on kapeampi, leikkuulaudan koko kasvaa hieman, jolloin kannattaa varmistua, että käytössä on riittävästi puulistoja.

1

Leikkuulauta on tasoitettava. Kun liima on kovettunut, ruudullinen lauta höylätään, hiotaan tai jyrsitään tasaiseksi. Valinta riippuu epätasaisuuksien koosta. Tässä käytetään automaattista CNC-jyrsintä.

2

Sahaa raidoiksi laudan pituussuunnassa. Merkitse sahausura niin, että se jakaa vaahterakappaleet (C) tarkasti keskeltä. Molemmille puolille on siis jätettävä yhtä paljon vaahteraa.

3

Käytä listaan sopivaa sahanterää. Sauvojen väliin liimattavan pähkinäpuisen listan paksuus on 3 mm. Saat parhaimman lopputuloksen käyttämällä 3 mm sahanterää.

4

Liimaa lauta kokoon sahausuran pähkinäpuisten listojen avulla. Kokoa lauta ja kiristä se uudelleen. Liimaa tällä kertaa pähkinäpuinen lista juuri sahattuun kohtaan. Tee koeasettelu ennen liimausta, jotta voit olla varma, että kaikki on kohdillaan.

5

Liimauspintoja on paljon, joten on hyvä idea pitää lautaa kahden pitkän puupalikan välissä, jotka jakavat puristimien aiheuttaman paineen. Käytä paljon puristimia.

6

Lauta tasoitetaan vielä kerran, kun liima on kovettunut. Tämä on toiseksi viimeinen kerta, ja on aika miettiä valmiin laudan paksuutta.

7

Lauta sahataan vielä kerran. Sahaa tällä kertaa poikittain pähkinäpuisten listojen kohdalta. Sahausuran on jälleen jaettava vaahteraruudut keskeltä siten, että niihin muodostuu lopuksi pähkinäpuinen ristikko.

8

Liimaa lauta vielä kerran. Nyt viimeiset pähkinäpuiset listat liimataan lautaan, jossa on liimauksen jälkeen neliöitä ja raitoja sisältävä aito tartaanikuvio. Anna laudan kuivua ja höylää se sitten viimeisen kerran.

03
Kiiltävä pinta 4 Vaihe

Projektin viimeinen vaihe on viimeistely. Uusi leikkuulauta saa nyt viimeiset silaukset. Lauta käsitellään öljyllä, jotta pinnasta tulee tyylikäs ja kiiltävä.

Tähän asti projektin avainsanana on ollut toisto, mikä jatkuu myös tässä viimeisessä vaiheessa.

Kauniin kiiltävän pinnan saamiseksi lautaan levitetään kolme öljykerrosta, joiden levittämisen välissä lauta myös hiotaan. Öljyn imeytymiselle puuhun on varattava riittävästi aikaa, joten kannattaa olla kärsivällinen loppuun asti eikä kiirehtiä valmistumisen kanssa.

1

Trimmaa laudan päät, jos etäisyys reunasta ensimmäiseen pähkinäpuiseen raitaan vaikuttaa liian suurelta. Myös laudan alapuoli voidaan viistää, mikä helpottaa laudan nostamista.

2

Levitä laudan molemmille puolille runsaasti öljyä. Jos olet tehnyt kaiken muun oikein, öljy levitetään avoimiin päätypintoihin, jotka imevät sitä aika tavalla. Anna puun imeä öljyä ja poista sitten ylimääräinen öljy.

3

Kun pinta on kuivunut, hio se ja lisää vielä yksi öljykerros. Toista tätä toimenpidettä, kunnes leikkuulauta on öljytty kolme kertaa.

4

Leikkuulauta on valmis. Nyt tarvitsee vain pyyhkiä ylimääräinen öljy pois. Jos olet saanut kaikki palat sopimaan, voit olla ylpeä lopputuloksesta.

Materiaalit

Tammipuu:

 • 15 kappaletta à 2,2 x 2,2 x 51 cm (A)

Kirsikkapuu:

 • 8 kappaletta à 2,2 x 2,2 x 51 cm (B)

Vaahtera:

 • 7 kappaletta à 2,2 x 2,2 x 51 cm (C)

Pähkinäpuu:

 • 15 kappaletta à 0,3 x 2,2 x 61 cm (D)

Muuta:

 • Puuliimaa
 • Elintarvikehyväksyttyä puuöljyä

Erikoistyökalut

 • Pöytäsirkkeli
 • Paksuushöylä
 • 6-8 ruuvipuristinta

Vie aikaa

5-6 päivää kuivumisajan vuoksi.

Hinta

Noin 150 euroa.

Vaikeusaste

Helppo projekti, joka on kuitenkin tehtävä oikeassa järjestyksessä.

Vinkit & niksit

Video

Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Video

Levitä liima pensselillä

Video

Näin käytät epäkeskohiomakonetta

Tällä videolla näytetään, mihin kaikkeen epäkeskohiomakonetta voi käyttää. Se on erinomainen työkalu isojen vaakapintojen hiomiseen, lakan ja maalin poistamiseen ja käsittelemättömän puun hienohiontaan. Sen lisäksi koneella voi kiillottaa esimerkiksi öljytyn pöytälevyn.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Puu