Puuliitos sänkyihin – yksinkertainen ja kestävä

Tämä puinen liitos sopii sänkyyn, pergolaan tai muuhun painavaan rakennelmaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
200 euroa
Puuliitos sänkyihin

Puinen tappiliitos on kätevä tapa koota sängyn kehikko.

Johdanto

Tässä artikkelissa opetetaan tekemään kestävä puuliitos, jonka tapit kiinnittyvät loviin. Kuvassa oleva liitos on valmistettu 10 x 10 sentin liimapuutolpasta, ja koottuna se kestää suurta pystysuuntaista kuormitusta.

Puuliitoksen tekeminen on helppoa, vaikka se näyttää monimutkaiselta. Lovet saa tehtyä sahalla, taltalla ja hiomapaperilla. Voit myös tehostaa työskentelyä sähköisillä työkaluilla.

Artikkeli etenee vaiheittain, ja siinä kuvataan tarvittavien osien sahaaminen. Lisäksi mukana on tekninen piirros puuliitoksesta ja neljä profiilipiirrosta yksittäisistä osista.

Puuliitos tapeilla on hyvä lähtökohta kaikille, jotka ryhtyvät perehtymään ruuvittomien ja helattomien puuliitosten maailmaan.

Ohjeet

Opetamme sinut tekemään liitoksen, jonka avulla rakennamme kestävän sängynrungon. Kehys tehdään 90 x 90 mm liimapuutolpista, mutta liitos voidaan tehdä myös pienemmistä materiaaleista, kuten 48 x 48 mm rimoista.

Liitos muodustuu kolmesta elementistä

Puuliitoksessa on käytettävä kolmea osaa. Ne koostuvat kahdesta vaakasuorasta sivukappaleesta (B ja C), joiden päissä on lovet, sekä pystytolpasta (A), jonka päällä on torniaukko.

Aukot sopivat yhteen niin, että kaksi koukkutappia voidaan liittää torniaukkoon, joka lukitsee ne yhteen niiden omalla painolla.

Liitoskohdan kahden vaakasuoran osan koukkutapit lukittuvat, kun ne lasketaan pystytolpan torniaukkoon.

Torniaukko tehdään kulmatolpan yläosaan, ja sitä käytetään tappiaukkojen yhdistämiseen. Neljä tornia lukitsevat tapit paikoilleen.

Samat mitat kaikissa aukoissa

TORNIAUKKO YLHÄÄLTÄ KATSOTTUNA. Kun tapit asetetaan torniaukkoon, ne lukitsevat toisensa alas ja sivuille.

TAPPIAUKKO PÄÄDYSTÄ KATSOTTUNA. Tappiaukot ovat vain kolmasosa tolpan leveydestä.

TAPPIAUKKO SIVUSTA KUVATTUNA. Tappiaukot on suunniteltu sopimaan yhteen kahtena toisiinsa lukittuvana koukkuna.

TAPPIAUKKO ALHAALTA PÄIN KATSOTTUNA. Tappiaukkoa on vahvistettu päädyssä tulpalla, joka lisää liitoksen vetovoimaa.

Tee näin

Torneja ja koukkutappeja sisältävien puuliitosten tekeminen ei ole vaikeaa, mutta niiden viimeistely vaatii tarkkuutta, jotta niistä tulisi tiiviitä ja tyylikkäitä.

On tärkeää, että mittaat tarkasti eri sahauskohdat. Lisäksi on tärkeää, että olet kärsivällinen ja käytät terävää sahaa ja talttaa.

Varmista liitoksen tiiviys tarkistamalla säännöllisesti, ettet poista työkalulla liikaa puuta.

1

Sahaa kaikki kahdeksan osaa (A, B ja C). Mittaa 9 cm sivukappaleiden molemmista päistä (B ja C) sisäänpäin ja piirrä viiva koko tolpan ympärille. Sahaa sitten 3 sentin palat molemmilta puolilta siten, että keskimmäinen kolmannes on edelleen ehjä.

2

Sahaa sivukappaleet. Kaikkien sivukappaleiden molempiin päihin saa jäädä vain tolpan keskiosan kolmannes. Se on osa, joka leikataan tapiksi.

3

Mittaa 9 cm tolppien (A) yläreunasta sisäänpäin ja piirrä viiva kaikille neljälle sivulle. Viivan tulee olla täysin suora koko matkalta, joten käytä suorakulmaa.

4

Jaa tolpan (A) yläosa yhdeksään kenttään. Kenttien on oltava samankokoisia. Piirrä viivoja kohtisuoraan tolppien yläosasta sivuille, kunnes ne kohtaavat 9 sentin kohdalla olevan alaviivan. Sahaa ylä- ja sivuviivoja pitkin niin, että kunkin tolpan päälle jää yhdeksän pientä suorakulmiota.

5

Irrota taltalla neljä keskimmäistä puupalaa tolppien (A) reunoilta ja puukappale keskeltä.

6

Helpointa on poistaa vähän kerrallaan. Kun talttaa lyödään ylhäältä päin, on helpompaa poistaa pienehköjä lastuja aina kerralla.

7

Vahvista sivukappaleiden päädyt. Kun niihin tehdään koukkutapit, päädyt heikkenevät. Lyö siksi 10 millin tulppa 1 sentin päähän päädystä. Esiporaa 10 millin poralla.

8

Sahaa koukkutappien paikat. Sahaa kapeiden päiden puoliväliin (4,5 cm). Tee kaksi sahausuraa, jotka jakavat kapean pään kolmeen yhtä suureen osaan. Sahaa 3 ja 6 sentin päästä päädystä. Varmista, että urat ovat tarkkoja.

9

Poista puu sahausurien välistä. Tarvitset työssä talttaa. Naputa taltta sisään kapealta puolelta ja irrota vain vähän kerrallaan.

10

Hio kaikki aukot puhtaiksi. Käytä 3 cm leveää tikkua, jonka voit kääriä hiomapaperiin.

11

Puhdista ulkopinta taltalla. Tasoita pinnat ensin taltalla ja sen jälkeen hiomapaperilla.

12

Aseta lyhyet sivukappaleet (B) torniaukkoihin tolppien (A) päälle. Puhdista liitos taltalla niin, että torni ja tappi ovat samassa tasossa ennen pitkän sivukappaleen (C) asettamista.

13

Yhdistä elementit. Jos ne sopivat hyvin yhteen, voit tarvittaessa hioa kolme näkyvää pintaa hiomapaperilla. Jos havaitset suuria epätasaisuuksia, pura liitos ja korjaile sitä taltalla.

Materiaalit

90 x 90 mm liimapuutolppia:

  • 4 tolppaa (pystysuorat osat) à 30 cm (A)
  • 2 sivukappaletta (vaakasuorat osat) à 158 cm (B)
  • 2 sivukappaletta (vaakasuorat osat) à 218 cm (C)

Vie aikaa

3-4 tuntia liitosta kohti.

Hinta

Hinta riippuu käyttämistäsi materiaaleista.

Vaikeusaste

Jos osaat käyttää talttaa, tämä projekti ei tuota ongelmia.

3D-malli

3D-malli

Sängyn kokoaminen

Sänky kootaan neljällä puuliitoksella.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Torniaukko ylhäältä katsottuna

Kun tapit asetetaan torniaukkoon, ne lukitsevat toisensa alas ja sivuille.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tapin lovi päädystä nähtynä

Tappien lovet ovat vain kolmasosa tolpan leveydestä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tapin loven heikko kohta

Tapin lovea on vahvistettu päädyssä puutulpalla, joka lujittaa liitosta.

Avaa 3D-malli

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puu