Kuusta vai mäntyä?

Rautakaupan noutopihalla on iso valikoima erilaisia lankkuja, tolppia ja levyjä. Männystä ja kuusesta tehdyssä puutavarassa on pieniä eroja. Ne on hyvä tietää, sillä molemmat puulajit sopivat parhaiten eri tarkoituksiin.

Kuusi

Kuusi on hieman pehmeämpää, kevyempää ja vaaleampaa kuin mänty, eikä sydänpuu erotu pintakerroksista yhtä selvästi.

Kuusessa on yleensä vähemmän oksia kuin männyssä.

Kuusen oksat ovat mustia ja kovia. Kuusessa on vähemmän pihkaa kuin männyssä, mutta pihkaiset kohdat ovat usein isoja, halkaisijaltaan noin 3–8 sentin kokoisia. Kuusesta voi tihkua runsaasti pihkaa myös maalin läpi.

Sydänpuusta sahatut kuusilaudat voivat kestää 60 vuotta, jos ne asennetaan kuivaan paikkaan maan yläpuolelle. Pysyvästi makean veden alla olevat kuusilaudat voivat kestää satoja vuosia. Rautakaupoissa myytävä kuusi on yleensä kotimaista metsäkuusta.

Kuusi on vaaleaa, eikä sen sydänpuun ja pintakerroksen välillä ole sävyeroja.

Kuusi on vaaleaa, eikä sen sydänpuun ja pintakerroksen välillä ole sävyeroja.

Painekyllästys:

Kuusi kestää suljetun solurakenteensa ansiosta ulkona paremmin kuin mänty. Toisaalta se tarkoittaa myös, että kuusen painekyllästäminen on vaikeampaa. Kuusta voi painekyllästää, jos puu on alle 25 milliä paksua.

Kuusi kestää säätä katoksen alla sellaisenaan, ja kuusta voi maalata kaikenlaisilla maaleilla. Markkinoilla on myös erikoiskäsiteltyä Superwood-kuusta, joka kestää säätä erittäin hyvin.

Hyödyt:

 • Imee solurakenteensa ansiosta vähemmän kosteutta kuin mänty
 • Säilyttää muotonsa mäntyä paremmin
 • Taipuu enemmän kuin mänty

Haitat:

 • Voi erittää paljon pihkaa
 • Ei yhtä kestävää kuin mänty
 • Pienten ja kovien oksien hiominen ja höylääminen voi olla vaikeaa

Käyttökohteet:

Kuusi sopii runkorakenteisiin ja koolauslaudoiksi, mutta sitä käytetään etenkin paneelien ja julkisivulevyjen raaka-aineena. Kuusi kestää hyvin vettä, joten sitä voi käyttää talon ja piharakennusten seinissä sekä saunan seinissä ja katossa. Kuusen maalaamiseen kannattaa käyttää suhteellisen tummaa maalia, jotta oksista tihkuva pihka ei näy maalin läpi. Vaalea kuusi sopii hyvin myös sisustamiseen.

Mänty

Suurin osa rakennuspuutavarasta tehdään männystä. Puussa on selkeitä vaaleita ja tummia syykuvioita sekä isoja pyöreitä ja soikeita oksia. Oksankohdista voi tihkua jonkin verran pihkaa, mutta tipat ovat pienempiä kuin kuusessa.

Männyn sydänpuu on tummaa, kellanruskeaa tai punaruskeaa, ja se kestää pitkään. Vaaleankeltainen pintakerros imee helposti kosteutta, joten käsittelemätön mänty lahoaa tai homehtuu kosteissa oloissa nopeammin kuin kuusi.

Asian voi tiivistää siten, että männyn sydänpuu on kestävää, mutta pintakerros kärsii helposti, eli puu käyttäytyy päinvastoin kuin kuusi. Se tarkoittaa, että männystä tehty puutavara pitää painekyllästää, jotta se kestää taivasalla.

Ulkona käytettävän männyn pitää olla painekyllästettyä. Kuparinvihreä sävy kertoo, että puu on käsitelty.

Ulkona käytettävän männyn pitää olla painekyllästettyä. Kuparinvihreä sävy kertoo, että puu on käsitelty.

Painekyllästys:

Männyn painekyllästäminen on helppoa, koska puun pintakerros on rakenteeltaan huokoista ja imee helposti kosteutta. Männyn sydänpuu on tiivistä ja pihkaista, eikä sitä voi painekyllästää, mutta se kestää hyvin sellaisenaan.

Painekyllästetty mänty kestää pitkään myös ilman pintakäsittelyä. Öljyäminen ja maalaaminen pidentävät myös painekyllästetyn puun käyttöikää, joten sitä kannattaa harkita.

Hyödyt:

 • Hieman kovempaa ja vahvempaa kuin kuusi
 • Helppoa sahata ja veistää
 • Sopii puutöihin paremmin kuin kuusi

Haitat:

 • Käsittelemätön mänty homehtuu ja lahoaa nopeammin kuin kuusi
 • Sopii ulkokäyttöön vain painekyllästettynä
 • Oksista voi tihkua pihkaa

Käyttökohteet:

Mäntyä voi käyttää lähes kaikkeen. Siitä tehdään lautoja ja lankkuja, ikkunoita ja ovia, tolppia ja paneeleita. Vain painekyllästetty mänty säilyy ulkona ilman pintakäsittelyä.

Mänty on hieman kovempaa ja kestävämpää kuin kuusi. Se tarkoittaa, että mänty sopii hyvin terassi- ja lattialautojen raaka-aineeksi. Lisäksi mäntyä on helppo veistää ja sahata, joten se sopii hyvin puutöihin ja askarteluun.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puu