Patinoi laudat tyylillä. Katso helppo ja yllättävä tapa.

Puuta voi patinoida eri tavoilla. Näytämme tässä jutussa yksinkertaisen keinon, jossa puun pinnalle levitetään etikasta ja teräsvillasta tehtyä liuosta.

Ainetta on helppo tehdä ja käyttää, sillä puusta tulee sitä tummempaa, mitä pitempään liuos saa vaikuttaa. Se pitää paikkansa etenkin tammen käsittelyssä.

Etikka-teräsvillasekoitus

Etikan upottaminen teräsvillaan on raudan liuottamista, sillä etikka on heikko happo. Rauta liukenee etikkaan hitaasti ajan kuluessa. Liuos on rauta-asetaattia.

Etikka-teräsvillasekoitus

Oikeanpuoleisessa purkissa on teräsvillaa, jota on liuotettu etikassa viiden päivän ajan. Myös vasemmanpuoleisessa purkissa on etikkaa ja teräsvillaa, mutta teräsvilla on liuennut etikkaan kokonaan. Ruosteenvärinen liuos tekee puusta kuluneen näköisen. Väri jää pintaan ja lähtee pois hiomalla. Sellakka tekee pinnasta kestävämmän.

Puulajien imukyky

Etikka ja ruoste värjäävät eri puulajeja eri tavoin. Useimmat puulajit imevät liuosta ja värjäytyvät, mutta tammi reagoi liokseen muita lajeja voimakkaammin, koska se sisältää paljon parkkihappoa (tämä ei tosin koske amerikkalaista tammea, jossa ei ole eriyisen paljon parkkihappoa).

Kokeilimme värjätä eri puulajeja, ja tulokset näkyvät kuvassa. Tammi erottuu joukosta selvästi.

Patinoi laudat tyylillä. Katso helppo ja yllättävä tapa.