Helppo tapa puun patinointiin: Etikka & teräsvilla

Siisti ja vaalea puupinta ei sovi joka paikkaan. Joskus tummempi ja kuluneen näköinen puu näyttää paremmalta. Tässä jutussa näytetään helppo tapa puun patinointiin.

Puuta voi patinoida eri tavoilla. Näytämme tässä jutussa yksinkertaisen keinon, jossa puun pinnalle levitetään etikasta ja teräsvillasta tehtyä liuosta.

Ainetta on helppo tehdä ja käyttää, sillä puusta tulee sitä tummempaa, mitä pitempään liuos saa vaikuttaa. Se pitää paikkansa etenkin tammen käsittelyssä.

Etikka-teräsvillasekoitus

Etikan upottaminen teräsvillaan on raudan liuottamista, sillä etikka on heikko happo. Rauta liukenee etikkaan hitaasti ajan kuluessa. Liuos on rauta-asetaattia.

Oikeanpuoleisessa purkissa on teräsvillaa, jota on liuotettu etikassa viiden päivän ajan. Myös vasemmanpuoleisessa purkissa on etikkaa ja teräsvillaa, mutta teräsvilla on liuennut etikkaan kokonaan. Ruosteenvärinen liuos tekee puusta kuluneen näköisen. Väri jää pintaan ja lähtee pois hiomalla. Sellakka tekee pinnasta kestävämmän.

## Tee näin

1. Tässä värjätään kaksi tammilautaa. Vasen lauta on harvaa pintakerrosta, keskellä oleva lauta tiheää sydänpuuta. Oikeanpuoleinen lauta on käsittelemätöntä sydänpuuta.

2. Etikkaliuos levitetään laudalle pesusienen pehmeällä puolella. Laudan kostuttaminen riittää, pinnan ei ole tarkoitus lainehtia. Käsittele koko pinta huolellisesti yhdellä kerralla.

3. Liuos värjää puun ruskeaksi heti, mutta väri saa sitä enemmän syvyyttä, mitä pitempään liuos saa vaikuttaa. Pyyhi pinta kuivalla rätillä, kun lauta on sopivan värinen. Tässä pinta pyyhittiin minuutin kuluttua.

4. Puu muuttuu näin tummaksi, jos liuoksen annetaan vaikuttaa 10 minuuttia. Liuos värjää puun huomattavan tummaksi.

5. Kiillota pinta kertaalleen sellakalla. Lakka suojaa pintaa sekä tekee siitä yhtenäisen ja silkinpehmeän. Voit tehdä kätevän kiillotuspallon laittamalla palan puuvillakangasta sukkaan ja pitämällä kiinni sukan varresta.

6. Valmis pinta sellakkakiillotuksella ja ilman. Väri jää puun pintaan ja katoaa, jos puuta hiotaan. Sellakka tekee pinnasta vahvemman, mutta käsittely ei sovi paikkoihin, joihin kohdistuu kova kulutus.

Puulajien imukyky

Etikka ja ruoste värjäävät eri puulajeja eri tavoin. Useimmat puulajit imevät liuosta ja värjäytyvät, mutta tammi reagoi liokseen muita lajeja voimakkaammin, koska se sisältää paljon parkkihappoa (tämä ei tosin koske amerikkalaista tammea, jossa ei ole erityisen paljon parkkihappoa).

Kokeilimme värjätä eri puulajeja, ja tulokset näkyvät kuvassa. Tammi erottuu joukosta selvästi.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puu