Hartsi ja puu – uusi mielenkiintoinen tekniikka

Muovinkaltaisia, pihkaa muistuttavia keinohartseja voi käyttää hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Hartsista voi tehdä kaikkea koruista lampunvarjostimiin ja tyylikkäisiin pöytälevyihin. Tässä jutussa näytetään, miten hartsista ja puusta tehdään niin sanottu jokipöytä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
100 euroa
Uusi kiinnostava tekniikka: Hartsi ja puu

Levitä lakkaa koko pöydälle, jotta pinnasta tulee tasainen ja hehkuva.

Johdanto

Hartsi on monipuolinen materiaali, jota käytetään aina taideteoksista ja pienoismalleista veneiden pinnoittamiseen ja kalusteiden rakentamiseen. Tässä jutussa käytetään synteettistä hartsia, joka on muovinkaltaista kaksikomponenttista epoksia. Epoksihartsi on sellaisenaan kirkasta, mutta sitä voi värjätä lisäämällä sekaan väriainetta.

Hartsin käyttäminen on toisaalta helppoa mutta samalla vaikeaa. Kaksikomponenttinen hartsi on helppo sekoittaa, mutta aineet pitää mitata tarkasti. Hartsi pitää levittää oikeassa lämpötilassa, ja paikat on suojattava huolellisesti. Myös kerrospaksuuden ja kovettumisajan pitää olla juuri sopivat.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten käytät hartsia. Työ on yksinkertaista, mutta kuivumisaikoja, määriä ja lämpötilasuosituksia pitää noudattaa tarkasti. Näytämme, miten:

  • esikäsittelet lankut
  • sekoitat hartsin
  • hiot hartsia ja käytät sitä lakkana

Ohjeet

01
Käsittele laudat 7 Vaihe

Hartsi tarttuu kiinni lähes kaikkiin materiaaleihin. Tässä jutussa tehdään niin sanottu jokipöytä hartsista ja 25 milliä paksusta douglas-kuusilaudasta. Lautaa ei ole särmätty, joten siinä on puun muotoiset, epäsäännölliset reunat. Niitä käytetään hyväksi ”jokiuoman” muotoilussa.

Voit käyttää pöydän tekemiseen mitä tahansa puun muotoista lautaa. Särmäämättömästä laudasta tehty pöytälevy näyttää aina yksilölliseltä.

Hartsi: Laudan sahaaminen 1

Sahaa laudasta sopivan pituinen pätkä. Tee laudasta aluksi 2-4 senttiä ylipitkä ja lyhennä se vasta lopuksi.

Hartsi: Laudan päiden keskikohtien mittaaminen ja merkkaaminen 2

Lauta kapenee puun latvaa kohti. Mittaa ja merkitse laudan päiden keskikohdat ja vedä lyijykynällä viiva niiden välille.

Hartsi: Laudan halkaiseminen keskeltä 3

Halkaise lauta keskeltä. Voit käyttää halkaisemiseen pöytäsirkkeliä, käsisirkkeliä tai upotussahaa.

Hartsi: Laudan reunojen puhdistaminen ja hiominen 4

Irrota reunoista kaarna, tikut ja muu irtoaines. Oksia, niiden koloja tai tummempia kohtia ei tarvitse poistaa. Tärkeintä on, että pinta on kiinteä.

Hartsi: Työpöytä pitää olla vaaka­tasossa. 5

Käytä hyvää työpöytää, joka on vaakatasossa. Tässä käytetään alustana muottivaneria. Kiilaa alusta tarkasti vaakasuoraan.

Hartsi: Lautojen epätasaiset reunat asetetaan vastakkain. 6

Aseta lautojen epätasaiset reunat vastakkain. Levitä lautojen alle suojakangas, joka yltää lautojen päiden ympäri.

Hartsi: Suojakangas taitetaan lautojen päiden yli, jotta hartsi ei valu pois ”jokiuomasta". 7

Taita suojakangas lautojen päiden yli, jotta hartsi ei valu pois ”jokiuomasta”. Purista laudat kiinni pöytään parin laudanpätkän ja puristimen avulla.

02
Sekoita hartsi 7 Vaihe

Kaupoissa on erilaisia hartseja, joiden kanssa käytetään eri kovettimia. Molemmilla on oma osansa aineen kovettumisessa. On erittäin tärkeää, että hartsi sekoitetaan purkin mukana tulevien ohjeiden mukaan. Noudata tarkasti lämpötilasuosituksia ja mittaa ainesosat huolellisesti. Yleensä hartsia käytetään 18-20 asteen lämpötilassa.

Hartsin sekoittaminen puhtaassa astiassa 1

Sekoita hartsi puhtaassa astiassa. Jos värjäät hartsin, sekoita koko määrä yhdellä kertaa, sillä sävy voi vaihdella eri sekoituskerroilla. Mittaa aineet tarkasti vaa’alla.

Hartsi: Väriaineen lisääminen 2

Lisää väriainetta vähän kerrallaan. Varsin pieni määrä riittää hartsin värjäämiseen. Sekoita aineet kunnolla, jotta väriaine leviää tasaisesti.

Hartsin kaataminen muovikuppiin 3

Kaada 5 osaa värjättyä hartsia ja 1 osa kovetinta puhtaaseen muovikuppiin ja sekoita aineet huolellisesti. Kuppia voi käyttää vain kerran, sillä hartsi muuttuu kivikovaksi.

Hartsi: Hartsia kaadetaan ”jokiuomaan” tasainen kerros 4

Kaada ”jokiuomaan” tasainen kerros hartsia. Levitä sitä reunoille pensselillä, jotta kaikki pinnat peittyvät ensimmäisellä kerroksella.

Hartsi: Uomaan kaadetaan uusi hatsikerros 5

Kaada uomaan uusi, korkeintaan 5-6 milliä paksu hatsikerros. Levitä hartsi tasaisesti uoman pohjalle. Ensimmäinen hartsikerros kovettuu 3-12 tunnissa.

Hartsi: Ilmakuplien liekittäminen kaasupolttimella 6

Liekitä ilmakuplat varovasti jokaisesta kerroksesta kaasupolttimella. Pidä leikki tarpeeksi kaukana pinnasta, jotta hartsi ei pala.

Kovettunut hartsi uusi kerros 7

Kun hartsi on kovettunut, kaada sen päälle uusi kerros. Jatka, kunnes pinta on samalla tasolla lautojen kanssa tai hieman niiden alapuolella.

03
Hio ja lakkaa 5 Vaihe

Tämä pöytä pinnoitetaan kauttaaltaan ohuella hartsikerroksella. Hartsi suojaa puuta mutta jättää rakenteen näkyviin. Hartsi täyttää puun kolot ja tekee pinnasta tasaisen ja helposti puhdistettavan.

Hartsi tummentaa puun pintaa ja saa aikaan lämpimän hehkun. Pintahartsista tehdään hieman vaaleampaa kuin ”jokiuoman” hartsista.

Hartsi: Pöydän valmisteleminen viimeistä lakkausta varten. 1

Irrota puristimet ja kapulat, kun hartsi on kovettunut, ja valmistele pöytä viimeistä lakkausta varten. Hartsi kovettuu yleensä vuorokaudessa.

Hartsi: Lautojen päät sahataan suoriksi katkaisusirkkelillä. 2

Sahaa lautojen päät suoriksi katkaisusirkkelillä. Hio pinnat, jotta niihin ei jää epätasaisuuksia.

Hartsi: Pinnan hiominen 3

Hio pinta pienijyväisellä hiomapaperilla ja pyöristä reunat yläjyrsimeen kiinnitetyllä reunajyrsimellä. Hartsi tarttuu paremmin pyöreisiin kuin teräviin reunoihin.

Pintahartsin levittäminen. 4

Sekoita pintahartsi. Sekoita 5 osaa hartsia ja 1 osa kovetinta ja lisää sekaan vähemmän väriainetta kuin jokiuoman hartsiin. Sekoita väriaine ja hartsi kunnolla, ennen kuin lisäät sekaan kovettimen.

Hartsi: Tippojen pyyhkiminen pensselillä. 5

Anna hartsilakan valua reunojen yli suojapaperille. Pyyhi tipat pois pensselillä, ennen kuin hartsi ehtii kovettua. Anna hartsin kuivua vähintään vuorokauden.

Materiaalit

Vie aikaa

Hartsia tarvitaan yleensä monta kerrosta, ja kerrosten pitää saada kovettua rauhassa. Kovettumisaika riippuu kerrospaksuudesta, lämpötilasta ja kovetintyypistä. Tähän projektiin meni noin kolme päivää.

Hinta

Hartsi maksaa tyypistä riippuen noin 30-100 euroa litra.

Vaikeusaste

Työ on helppoa, mutta aika-, määrä- ja lämpötilasuosituksia pitää noudattaa tarkasti.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Käytä leivinpaperia, kun liimaat

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puu