Eniten vastinetta rahoille

Sahaa omat tolpat, laudat ja listat, niin saat ainutlaatuisen laadukkaita puumateriaaleja - ja juuri haluamillasi mitoilla. Näytämme, miten saat lankusta kaiken irti.

Jos haluat rakentaa parhaista materiaaleista, voit sahata ne itse. Kun sahaus tehdään oikein, materiaali pysyy muodossaan ja liikkuu vain vähän.

Näytämme, miten voit muuttaa tavallisen lankun laadukkaiksi materiaaleiksi. Opastamme vaihe vaiheelta, miten saat lankusta kaiken irti.

Näytämme myös eri sahaustapoja ja kerromme, mihin ne sopivat parhaiten. Lisäksi opit materiaalista paljon hyödyllisiä seikkoja seuraavaa rautakauppakäyntiä varten.

Halkaise lankku

Olemme saaneet yhdestä lankusta yhdeksän laadukasta lautaa ja rimaa. Näytämme, miten voit hyödyntää koko lankun.

1

Etsi syiden suunta. Selvitä narun tai mittanauhan avulla, mistä kohtaa puun vuosirenkaat alkavat kääntyä. Puun kasvusuunta on muuttunut aikoinaan siitä kohdasta.

2

Sahaa lankku poikki kohdasta, jossa syiden suunta muuttuu. Käytä apuna mittanauhaa, jotta saat sahattua suoraan.

3

Puun ydin on pehmeää, joten se ei sovi laudan reunaan. Leikkaa ydinosa kokonaan pois tai halkaise lankku vähintään 2 sentin päästä puun ytimestä.

4

Aseta lankku niin, että se kaartuu alaspäin sitä sahattaessa. Näin vältät terän jäämisen kiinni lankkua halkaistaessa.

5

Jos itse ytimessä (A) on halkeamia, ydin on sahattava kokonaan pois.

6

Siisti lankun reuna. Aseta sahauskohta mahdollisimman reunaan mutta silti samansuuntaiseksi lankun halkaisulinjojen kanssa.

7

Jotkut halkeamat voivat olla koristeellisia, mutta jos haluat niistä eroon, tee se vasta sahatessasi lankkua pienempiin osiin.

8

Pintanaarmut katoavat, jos puu höylätään myöhemmin. Jos vain sahaat vaurioituneen kohdan pois, saatat haaskata hyvää puuta, jossa ei ole mitään vikaa.

9

Vaikka puu näyttää tältä, sahaus on itse asiassa onnistunut hyvin. Jos halkeamat eivät häiritse sinua, käytössäsi on tukeva lankku.

Laatu ja määrä

Rungon sahaustapa määrittää pitkälti lopputuotteen laadun. Sahauksella on merkitystä myös materiaalin käyttötarkoituksen kannalta.

Puumateriaali elää

Läpisahatut materiaalit elävät paljon enemmän kuin tähtisahatut. Kun läpisahattu lauta kuivuu, sahauspinta vääntyy selvästi päinvastaiseen suuntaan kuin vuosirenkaat.

Läpisahattu puu

Läpisahattu lauta muuttaa helposti muotoaan ja halkeilee herkästi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lauta olisi käyttökelvotonta. Päinvastoin. Läpisahattuja materiaaleja voidaan käyttää sisätiloissa ja ulkoverhouksena. Jos haluat käyttää läpisahattua lautaa verhoukseen, muista nämä kolme asiaa: Käännä aina laudan ydinpuoli ulospäin. Varmista, että verhouksen takana on ilmarako. Käsittele verhous diffuusioavoimella puunsuoja-aineella.

Läpisahatut materiaalit sahataan samansuuntaisesti puun vuosirenkaiden kanssa.

Kun vettä pääsee puuhun, se kaartuu päinvastaiseen suuntaan kuin vuosirenkaat.

Kvarttisahattu puu

Kvarttisahatut materiaalit eivät ole täysin yhtä hyviä kuin tähtisahatut - mutta eivät toisaalta jää kauaksi niistä. Materiaalit saattavat vääntyä hieman kuivuessaan ja kostuessaan. Käyttömahdollisuuksia on monia. Materiaali on liian hienoa yksinkertaisiin laudoituksiin, mutta se ei ole riittävän laadukasta etelään aukeavaan päätyikkunaan. Kaikkin muihin tarkoituksiin se sopii kuitenkin hyvin.

Kvarttisahatut materiaalit ovat (lähes) yhtä hyviä kuin tähtisahatut. Tässä pyritään sahaamaan poikittain vuosirenkaisiin nähden ja hyödyntämään mahdollisimman suuri osa puusta.

Kohdassa, jossa vuosirenkaat kaartuvat vinosti, puu voi taipua vinoon kuivumisen ja kosteuden vaikutuksesta.

Tähtisahattu puu

Tähtisahattu lauta on vettä hylkivää, kovaa ja halkeilee harvoin. Se ei kutistu eikä laajene juurikaan, joten se vaatii vain vähän pintakäsittelyä. Tähtisahatut materiaalit sopivat ihanteellisesti ovien ja ikkunoiden valmistukseen tai ikkunalaudaksi tai peitelaudaksi kosteudelle alttiisiin paikkoihin.

Tähtisahatut materiaalit ovat vakaimpia ja kestävimpiä. Tässä on sahattu aina yhtenäisesti poikittain vuosirenkaisiin nähden.

Tähtisahattu puu säilyttää erittäin hyvin muotonsa, sillä vuosirenkaat ovat poikittain puun leveimmässä kohdassa.

    Muut lukevat juuri nyt …