7 lujaa liitosta

Kaksi puuta voi liittää toisiinsa monella eri tavalla, mutta kaikki liitokset eivät ole yhtä vahvoja. Pahimmillaan liitos on niin huono, että autokatos romahtaa kasaan, terassi notkuu jalan alla tai pihavaja painuu vinoon. Niin käy, jos et tiedä lujien liitosten seitsemää kultaista sääntöä. Onneksi ne on helppo opetella.

Kahden puun yhdistäminen voi tuntua yksinkertaiselta, sillä puut on helppo ruuvata tai pultata yhteen. Se on yleensä hyvä vaihtoehto mutta ei sovi joka paikkaan. Älä sorru virheisiin vaan opettele tolppia, palkkeja ja muita rakenteita koskevat säännöt.

Näytämme, mitkä periaatteet pitää tietää, jotta rakenteet eivät romahda.

LUE LISÄÄ: 4 siistiä ja helppoa puuliitosta

Loviliitos kestää

Jos joudut pidentämään esimerkiksi katoksen etupalkkia, liitä puut yhteen kuten yllä olevassa kuvassa. Loviliitos on paljon kestävämpi kuin liitos, jossa kaksi vastakkaista puuta liite liite-tään yhteen naulauslevyllä. tään Muista loveta puut samoin päin kuin kuvassa, jotta alempi, kantava osa on tolpan vieressä. Jos liitos tehdään toisin päin, rakenteesta tulee heikompi. Muista, ettei liitos saa olla tolpan kohdalla. Katso viimeisella sivulla oleva laatikko ”Ei liitosta tuen kohdalle”.

Tolppa on vahva

Jos rakennat autokatoksen, terassin katoksen tai muun avokatoksen, älä ruuvaa etupalkkia kiinni tolpan kylkeen. Paras ratkaisu on tehdä tolppaan lovi palkin kohdalle. Ruuvit kestävät vain tiettyyn rajaan asti, mutta 100 milliä paksu tolppa kantaa helposti tonnin painon.

Kansiruuveja kannattaa käyttää tolpan ja palkin yhdistämiseen, jotta katoksen alle puhaltava tuuli ei revi palkkia irti tolpasta.

Pitkä liitos voittaa suoran sauman

Kattoruoteet on helpointa katkaista suorassa kulmassa ristikon kohdalta, mutta se ei ole paras tapa. Viistossa kulmassa sahattujen puiden liitospinta on isompi, jolloin liitoksesta tulee vahvempi.

Voit hyödyntää samaa tapaa myös listojen sahaamisessa. Silloin liitoksesta tulee huomaamattomampi.

Paino pohjaa vasten

Vajan tai katoksen rakentamisessa käy joskus niin, että pilari­ kengät jäävät liian alas. Alapalkki ei lepää kengän pohjaa vasten vaan roikkuu ilmassa. Ongelman voi yrittää ratkaista poraamalla palkkiin reiät ja asentamalla niihin kansiruuvit. Se on kuitenkin huono idea, sillä palkki ei kestä, jos koko lattian paino on kansi­ ruuvien varassa. Ruuvien yläpuolella on vain parin sentin kaistale puuta, joka halkeaa helposti irti.

Tilanteen voi pelastaa käyttämällä korkeampaa alapalkkia, joka yltää pilarikengän pohjata kansiruuvien kohdalle asti. Toinen vaihtoehto on tukea palkki oikeaan korkeuteen pilari­ kenkien kohdalta.

Jiiri on vahvempi kuin naulauslevy

Hiekkalaatikon tai kohopenkin kansilautoja ei kannata yhdistää naulauslevyillä vaan sahaamalla laudat jiiriin eli 45 asteen kulmassa. Kahden vinon pään liitoksesta tulee paljon vahvempi kuin naulalevyillä yhdistetyistä suorista puista.

Puu kestää isomman painon syrjällään

Tavallinen viivoitin on helppo taivuttaa mutkalle, kun se on lappeellaan. Jos viivotin käännetään syrjälleen, temppu ei onnistu yhtä helposti. Se kannattaa muistaa myös rakentamisessa.

Laudat, lankut tai palkit noudattavat samoja fysiikan lakeja kuin viivoitin, eli ne kestävät kovemman kuorman syrjällään. Terassin runkopuut asennetaan syrjälleen, jotta ne eivät notku jalan alla. Sama pätee katosten ja muiden kattorakennelmien runkopuihin.

Ei liitosta tuen kohdalle

Tolppien päälle asennettavaa katoksen etupalkkia ei saa jatkaa tolpan kohdalta. Se tuntuisi loogiselta mutta voi johtaa siihen, että palkki taipuu. Se johtuu siitä, että molemmat palkit ovat tolpan päällä vain noin viiden sentin matkalta. Liitos pitää tehdä tolppien väliin koh-taan, joka on noin 1/7 tolppien välisestä etäisyydestä. Palkit yhdistetään toisiinsa viistolla naulauslevyllä tai saman samanlaisella loviliitoksella kuin tämän jutun ensimmäi-sessä laatikossa.

    Lisää samasta aiheesta Puu