5 upeaa puulajia nikkarointiin

Kuusi, mänty ja koivu kasvavat pohjoisella havumetsävyöhykkeellä ja sopivat hienosti suomalaisiin koteihin. Maailmalla kasvaa kuitenkin puulajeja, jotka hivelevät silmää aivan eri tavalla. Niistä voi rakentaa esimerkiksi kiiltävän vitriinikaapin, sorvata tyylikkään kulhon tai kaivertaa ainutlaatuisen piipun.

5 puulajia

Bruyere

Kuvaus: Bruyere tarkoittaa Välimeren rannikoilla, Kanarian saarilla, Madeiralla ja Itä-Afrikan vuorilla kasvavan puukanervan juurien ja rungon välistä osaa. Puu kasvaa hyvin hitaasti ja sen vuosirenkaat ovat tiheässä, joten bruyere on todella kovaa. Bruyeren erikoisuus on, ettei se kärsi juuri lainkaan ilmasta tai lämmöstä.

Käyttö: Bruyerea käytetään lähinnä piippujen kaivertamiseen. Puu kestää happea ja on niin kovaa, että se sopii erinomaisesti piipun materiaaliksi. Puun räiskyvät värit tulevat upeasti esiin, kun piipun pinta kiillotetaan.

Hintaesimerkki: 130x75x55 millin kokoisen palan bruyerea voi saada noin 25 eurolla. Hinta vaihtelee tapauskohtaisesti. Tarjolla lähinnä ulkomaisissa verkkokaupoissa.

Eebenpuu

Kuvaus: I Eebenpuulla tarkoitetaan monia eri puulajeja, joissa on musta sydän. Eebenpuu kasvaa Etelä-Amerikan, Afrikan, Kaakkois-Aasian, Intian, Sri Lankan ja Australian sademetsissä. Puu kasvaa noin 30 metrin pituiseksi. Sen runko on pyöreä ja enintään noin metrin paksuinen

Käyttö: Eebenpuu on erittäin painavaa ja kovaa puuta, joka kutistuu kuivuessaan paljon. Puu sahataan yleensä pieniin osiin kuivumisen helpottamiseksi. Ebenpuuta käytetään muun muassa veistosten tekemiseen sekä työvälineiden, kakkulapioiden ja aterimien kahvojen materiaalina.

Hintaesimerkki: 24x38x120 millin kokoinen palikka maksaa noin 20 euroa.

Kirsikka

Kuvaus: Kukkiva kirsikkapuu näyttää upealta, ja sen marjat maistuvat taivaallisilta. Myös puun runko näyttää mahtavalta, kun se sahataan puutavaraksi. Punertava, lähes kultainen väri ja tummat vuosirenkaat tekevät pinnasta elävän näköisen. Kirsikka on yksi pehmeimmistä kovista puulajeista.

Käyttö: Kirsikan ja muiden hedelmäpuiden palat ovat suosittuja sorvausaihioita vivahteikkaan ulkonäkönsä vuoksi. Valitettavasti niillä on taipumus haljeta kuivuessaan, mutta se on tuurista kiinni. Kirsikkaa käytetään myös porraskaiteina, pienissä kalusteissa ja viinipullon sulkijoina.

Hintaesimerkki: Pieni 40x40x50 millin kokoinen, viinipullon korkiksi sopiva palanen maksaa noin 2 euroa.

Mahonki

Kuvaus: Afrikkalainen mahonki (Khaya) ja amerikkalainen mahonki (Swietenia) ovat eri puulajeja. Jälkimmäinen on hieman kestävämpää, ja suurin osa puusta tulee viljelmiltä Koillis-Aasiasta.

Käyttö: Mahonki on suosittu puulaji kalusteiden ja soitinten rakentamisessa. Puu on vahvaa, kutistuu vain vähän, ja sen hieno punertava hehku tummenee ajan myötä. Mahonkia käytetään myös veneiden rakentamiseen, mikä kertoo puun monipuolisuudesta.

Hintaesimerkki: Mahongin hinta vaihtelee koon, ostomäärän ja tarjonnan mukaan. 32x62x1 200 millin kokoisen palan voi saada 30 eurolla.

Amerikkalainen pähkinä

Kuvaus: Tämä pähkinäpuulaji on kotoisin Amerikan itärannikolta. Puu voi kasvaa jopa 30 metriä pitkäksi, mutta runko on usein käyrä ja enintään 60 senttiä paksu. Puu kutistuu kohtuullisen vähän ja kestää pitkään.

Käyttö: Amerikkalaista pähkinää käytetään muun muassa pöytälevyihin, kalusteisiin, kauittimien runkoihin sekä kulhoihin. Puu on usein harmaankellertävää, ja siinä on sinertävä tai violettiin vivahtava sävy. Pähkinäpuuta on helppo käyttää, ja oikealla pintakäsittelyllä voi saada aikaan huikeita lopputuloksia. Pähkinäpuu on niin kovaa, että se kuluttaa työkaluja, joten terät tylsyvät työn aikana.

Hintaesimerkki: 240x240x63 millin kokoinen pala pähkinäpuuta maksaa noin 40 euroa. Hinnat vaihtelevat tarjonnan ja ostomäärän mukaan.

    Lisää samasta aiheesta Puu