Pitäisikö puulattia käsitellä öljyllä vai lakata?

Öljy suojaa puuta kosteudelta

Öljy tunkeutuu puuhun ja luo lattiaan kosteutta hylkivän pinnan. Öljy valitaan kuitenkin ensisijaisesti siksi, että se luo lattiaan upean silkkimäisen mattapinnan.

Öljykäsittely luo puuhun kauniin mattamaisen pinnan. Öljy pitää kiillottaa pintaan.

Edut

 • Lämmin ja luonnollinen sävy
 • Helppo paikata vain paikoitellen
 • Ei liimaa lattialautoja yhteen
 • Luo puulattiaan jaloille pehmeän ja luonnollisen pinnan

Huonot puolet

 • Kuluu pian kuormitetuista kohdista
 • Kuivuminen kestää kauan
 • Ei suojaa painaumilta
 • Öljyttävä uudelleen useasti

Uuden lattian voi öljytä. Myös aiem-min öljytyn lattian voi käsitellä, jos sen pinta on jo haihtunut pesu-vesien mukana. Vanhan pestyn ja vasta-hiotun lattian voi niin ikään öljytä.

Kaikissa kolmessa tapauksessa syn-tyy tasainen ja upea pinta. Öljy ei vah-vista pintaa merkittävästi, mutta suojaa sitä kosteudelta ja tekee siitä näyttävän.

Öljy sopii hyvin kovapuisiin tummiin lattioihin, joiden puu on hyvin kulutusta kestävää jo luonnostaan. Pinta pitää vain kyllästää öljyllä, jotta se ei ime nestettä.

Jos lattia on pehmeästä puusta kuten männystä tai kuusesta, sen voi hyvin öljytä. Öljyttyä lattiaa pitää kuitenkin hoitaa useammin kuin lakattua lattiaa, ja se on herkempi painaumille.

Jotkut öljyt sisältävät valkoisia pig-menttejä. Niitä käytetään tummuneiden vaaleiden lattioiden vaalentamiseen. Tummiin lattioihin öljyä voi käyttää luo-maan lattiaan harmahtava pinta. Valkoi-set pigmentit kuluvat nopeasti, joten lat-tia likaantuu nopeammin. Valkokäsitel-tyä lattiaa pitääkin hoitaa useammin kuin pigmentitöntä öljyä käytettäessä.

Käsittely

Pienet alueet voi käsitellä käsivoimin muutama lauta kerrallaan. Isompiin pin-toihin tarvitaan kiillotuskone. Öljy levi-tetään tasaisesti lattialle. 10-15 minuu-tin kuluttua se kiillotetaan pintaan kiil-lotussienellä tai -koneella. Tämän jäl-keen kaikki ylimääräinen öljy pitää pyyhkiä huolella pois. Kun öljy on kovettunut muutamia tunteja, se jälkikiillotetaan lattialiinalla, minkä jälkeen lattian annetaan olla rauhassa pari vuorokautta.

Hoitotoimenpiteet

Lattiaa ei saa pestä kuukauteen. Sen jäl-keen lattian voi käsitellä lattiasaippualla (tai lipeällä). Lisäksi lattia pitäisi käsitellä säännöllisesti hoitoöljyllä, vähintään pari kertaa vuodessa. Lattia pestään puupuhdisteella ennen käsittelyä.

Öljyn avulla lattiaa voi paikata paikoi-tellen eniten kuluneista kohdista - esimerkiksi ovien edestä.

Yhteenveto

Öljy sopii aina koviin eksoottisiin puulajei-hin. Se sopii myös hieman kuluneeseen lattiaan. Kovalle kulutukselle altistuvia kohtia pitää öljytä useammin.

Lakka luo kulutuspinnan

Lakka jää puun pintaan suojaavaksi kerrokseksi. Se muodostaa kulutusta pitkään kestävän pinnan, jota on helppo hoitaa.

Lakka jää pintaan suojaamaan ja vahvistamaan sitä.

Edut

 • Kestävä pinta - ainoa oikea valinta suurille kulutusherkille alueille
 • Helppo hoitaa
 • Kestää 5-10 vuotta
 • Kestää usein toistuvaa pesua

Huonot puolet

 • Läikkiä ja viiltoja on vaikea korjata
 • Voi liimata laudat yhteen siten, että lautojen väliin muodostuu erikokoisia rakoja
 • Ei sovi eksoottisille puulajeille

Lakkaa on helppo työstää ja siitä on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja täysin kiiltävästä täysin mattaan. Erityisesti täysmattalakkakäsittely antaa puulle suojakerroksen, jossa korostuu puun rakenne ja sävy.

Lakka sopii pehmeille puulajeille, kuten kuuselle, männylle, koivulle ja saarnille, sillä lakka antaa niille kestä-vän pinnan. Lakka asettuu ikään kuin kulutuskerrokseksi pinnan päälle, jolloin pinta ei ole niin herk-kä painaumille.

Lakkaa saa, öljyn tavoin, myös valkoisilla pigmenteillä, jotka tekevät vaaleasta puulattiasta vie-läkin vaaleamman. Käytännössä voi olla hyvin hankalaa saada valkoisia pigment-tejä levitettyä tasaisesti koko pintaan.

Lakan huonoin puoli on, että läikkiä on hankala korjata. Jos lattiaan tulee viil-toja, tai se kuluu oven edestä, koko lattia voidaan joutua käsittelemään uudestaan.

Tämän vuoksi lakkaa kannattaa aluk-si aina sivellä paksu kerros. Lattia käsitellään 3-5 kertaa lakkatyypin mukaan.

Käsittely

Uuden lattian voi lakata, samoin kuin vanhan, vastahiotun lattian. Lakka levi-tetään siveltimellä tai telalla tasaiseksi kerrokseksi, jotta siihen ei synny ilma-kuplia. Kun lakkaa ensimmäistä kertaa, puunsyyt saattavat hieman kohota.

Tämän vuoksi pinta pitää hioa ja imu-roida huolella ennen seuraavaa lakka-kerrosta. Jos pintaa ei hiota ensimmäi-sen ja toisen lakkauksen välissä, lattian voi kostuttaa lämpimällä vedellä ennen ensimmäistä lakkausta. Kun puupinta on kuivunut, se hiotaan ja imuroidaan.

Hoitotoimenpiteet

Lakatut lattiat pysyvät hyvän näköisinä pitkään, yleensä 5-10 vuotta ennen kuin ne pitää käsitellä uudestaan. Uusinta-käsittely pitää kuitenkin tehdä ennen kuin lakka on kulunut puhki.

Päivittäishoitoon kuuluu imurointi ja pesu kovalla liinalla. Vältä emäksisiä pesuaineita kuten esimerkiksi saippua-lastuja. Ne jättävät lakkaan läikkiä.

Yhteenveto

Lakka sopii hyvin pohjoismaisille pehmeille puulajeille. Uusien mattalakkojen jälki muistuttaa silkkimäisen pehmeää öljykäsittelyä, mutta muodostaa kuiten-kin kestävän ja helppohoitoisen pinnan.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Materiaalit