Naulauslevyt ja vanteet

Naulauslevyjä ja vanteita käytetään puurakenteiden vahvistamiseen. Levyjä ja vanteita voi käyttää ulkona ja sisällä.

Naulauslevyjen ja vanteiden käyttäminen on nopeampaa kuin puuliitosten tekeminen. Levyliitokset ovat todella kestäviä.

Naulauslevyjen ja vanteiden käyttäminen on nopeampaa kuin puuliitosten tekeminen. Levyliitokset ovat todella kestäviä.

MIHIN NAULAUSLEVYJÄ KÄYTETÄÄN?

RUNKOLIITOKSIIN JA LIITOSTEN VAHVISTAMISEEN
Rautakaupoissa on eripaksuisia ja erikokoisia naulauslevyjä, joita käytetään puuliitosten tekemiseen. Levyjen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Naulauslevyjä voi käyttää myös puuliitosten vahvistamiseen kuvassa näkyvällä tavalla.

ANKKUROINTIIN JA RAKENTEIDEN JÄYKISTÄMISEEN
Reikävanteet ovat periaatteessa kuin pitkiä ja ohuita naulauslevyjä. Vanteita käytetään puurakenteiden ankkurointiin ja kokoamiseen. Sidevanteita käytetään seinä- ja kattorakenteiden jäykistämiseen.

Miten naulauslevyjä käytetään?

Naulauslevyjen ja muiden kiinnikkeiden asentamisessa pitää kiinnittää huomiota siihen, ettei puu heikkene liikaa. Ruuveja ei saa asentaa aivan puun reunaan, samaan linjaan tai liian lähelle toisiaan.

Ruuvien määrä ja paikat riippuvat siitä, asennetaanko naulauslevyt puun syiden suuntaisesti vai niiden poikki. Jos levy asennetaan puun pituussuunnassa, ruuvit kohdistetaan lähemmäs puun reunaa kuin päätyä ja poikkisuunnassa lähelle toisiaan. Tarkat etäisyydet riippuvat rakenteen kuormituksesta.

Kuvassa 1 veto on kohdistuu puun poikki, ja ruuvit ovat 40 millin päässä reunasta. Kuvassa 2 veto on pituussuuntaista, jolloin ruuvien pitää olla 20 milliä puun päästä ja 60 milliä reunasta.

Piirros 1: Veto kohdistuu puuhun sivusuunnassa, joten naulauslevyn ja puun reunan väliin pitää jättää 40 milliä tilaa.

Piirros 1: Veto kohdistuu puuhun sivusuunnassa, joten naulauslevyn ja puun reunan väliin pitää jättää 40 milliä tilaa.

Piirros 2: Tässä veto kohdistuu puuhun syiden suuntaisesti. Naulauslevyn ja puun reunan väliin jätetään 20 milliä tilaa ja levyn ja puun pään väliin 60 milliä tilaa.

Piirros 2: Tässä veto kohdistuu puuhun syiden suuntaisesti. Naulauslevyn ja puun reunan väliin jätetään 20 milliä tilaa ja levyn ja puun pään väliin 60 milliä tilaa.

ERILAISIA NAULAUSLEVYJÄ JA VANTEITA

NAULAUSLEVY Kaikkein tavallisin naulauslevy tee se itse -rakentamisessa. Rautakaupoissa on paljon erikokoisia naulauslevyjä, joita voi käyttää monenlaisten puurakenteiden liittämiseen.

PIIKKILEVY Piikkilevyjä voi käyttää kaikenlaisiin ei-kantavien rakenteiden puuliitoksiin ja haljenneiden puiden vahvistamiseen. Piikkilevyjen asentaminen on nopeaa, sillä ne lyödään kiinni puuhun.

REIKÄVANNE Reikävannetta käytetään pienten puurakenteiden kuten leikkimökkien, autokatosten ja pergoloiden ankkurointiin ja kokoamiseen. Kaupoissa on sekä kuumasinkittyjä että haponkestäviä vanteita.

PATENTTIVANNE Patenttivanne näyttää samalta kuin reikäja sidevanteet, mutta se EI OLE tarpeeksi kestävää rakenteiden jäykistämiseen ja ankkurointiin. Patenttivannetta käytetään myös putkikannakkeina ja askartelussa.

SIDEVANNE Sidevannetta käytetään katto- ja seinärakenteiden jäykistämiseen. Vanne kiinnitetään yleensä kiristystyökalun avulla.

Erityistä

Useimpien naulauslevyjen reiät ovat viisimillisiä, ja niiden kanssa käytetään viiden millin ruuveja ja neljän millin ankkurinauloja. Molemmissa on nelimillinen varsi, mutta ruuvin ”paksuus” mitataan lyhyestä ja paksusta kaulasta.

Naulauslevyjä suositellaan käyttämään pareittain, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman kestävä. Levyjä kannattaa limittää jonkin verran, jotta ne tukevat puuta pitkältä matkalta eikä levyihin tule yhtä ”saranakohtaa”.

Koot

Perinteiset naulauslevyt ovat yleensä 1,5 tai 2 milliä paksuja. Vakiokokoja on paljon, joten joka tarkoitukseen on yleensä saatavilla sopiva naulauslevy.

  • Leveys: 40, 50, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 200, 220, 240, 260, 280 ja 320 mm

  • Pituus: 100, 120, 140, 160, 180, 220, 240, 260, 300, 340, 380, 420 ja 500 mm

Tavalliset kuumasinkityt vanteet ovat yleensä 1 tai 1,5 milliä paksuja. Useimmat vanteet ovat 20 milliä leveitä, ja niitä myydään 3, 10 tai 25 metrin rullissa.

Naulauslevyt ovat kestäviä pareittain

Naulauslevyjen vahvuus perustuu lujuuteen, ei jäykkyyteen. Siksi naulauslevyt asennetaan yleensä pareittain sauman molemmin puolin.

Naulauslevyjä voi ajatella sitkeänä teippinä. Jos kaksi puuta yhdistetään toisiinsa vain toiselta puolelta, liitos voi antaa periksi, kun sitä painetaan. Liitos kestää painetta ja vääntöä paremmin, jos levyt asennetaan sauman molemmille puolille.

    Muut lukevat juuri nyt …