9 erilaista tee se -itse kiveä

Hiekka, sora, murske, sepeli ja kivituhka ovat luottomateriaaleja kodin ja pihan rakennustöissä. Esittelemme tässä jutussa 9 tavallista kivimateriaalia, joita käytetään rakentamiseen sisällä ja ulkona.

Kaikki kiveykset ja laatoitukset tarvitsevat alleen tukevan pohjan. Se koskee yhtä lailla pihateitä ja laattaterasseja. Kivien lisäksi laattojen alle tarvitaan hiekkaa. Sitä tarvitaan myös laasteihin sekä perustusten ja betonilattioiden valamiseen.

Tarvitaanko pihatien pohjalle jakavaa mursketta, vai riittääkö pelkkä kantava murske? Mitä sepeli on, miten se eroaa murskeesta ja mihin sitä tarvitaan? Entäpä kivituhka ja asennushiekka? Mitä eroa niillä on, jos molempia voi käyttää pihakivien asentamiseen? Yritämme selittää tässä oppaassa, mihin tarkoituksiin mitkäkin kivimateriaalit on tarkoitettu.

LUE LISÄÄ: Minidumpperi siirtää tonnin soraa hetkessä

Olemme valikoineet tähän yhdeksän tavallista soralaatua.

Saat kuvauksen jokaisesta laadusta sekä mihin sitä yleensä käytetään, miten saat sitä hankittua ja millaista hintaa sorasta täytyy maksaa.

1. Muuraushiekka

(0-4 mm)

Kuvaus
Muuraushiekka on hienojakoista hiekkaa, jonka raekoko alkaa nollasta. Se tarkoittaa, että isompien jyvien seassa on myös kivipölyä. Muuraushiekka on seulottua, joten siinä ei ole isoja kiviä tai roskia.

Käyttö
Muuraushiekkaa käytetään muurauslaastin ja rappauslaastin tekemiseen. Laastilla voi rapata sokkelin, koko talon seinät tai sisäseinät. Sitä voi käyttää myös betonilattian pintakerroksen valamiseen.

Myyntitapa
Muuraushiekkaa myydään rautakaupoissa ja verkkokaupoissa pienissä 15-20 kilon säkeissä ja suursäkeissä.

Hinta
20 kilon säkki muuraushiekkaa maksaa noin 9 euroa. Tonnin suursäkki maksaa noin 130 euroa.

Muuraushiekka sopii muun muassa talon sokkelin rappaamiseen.

2. Sora

(4-8 mm)

Kuvaus
Sora koostuu pienistä, suhteellisen pyöreäreunaisista luonnonkivistä, jotka on kaivettu sorakuopasta. Kivet ovat yleensä erivärisiä, mutta markkinoilla on myös soraa, jossa on yksi pääväri kuten valkoinen tai harmaa.

Käyttö
Soraa voi levittää pihatielle, pihapoluille ja kukkapenkkien reunoille. Lisäksi soraa käytetään vettä läpäisevänä kerroksena talon seinustalla. Sora johtaa veden nopeasti maahan ja estää rikkaruohojen juurtumisen.

Myyntitapa
Soraa myydään verkkokaupoissa, ja se toimitetaan tontille suursäkeissä tai kipataan pihalle kuorma­auton lavalta. Sorasta voi saada alennusta, jos sitä ostetaan suuria määriä.

Hinta
Noin 120 euroa tonni (suursäkissä).

Sora sopii autokatoksen pohjaksi ja pihatielle.

3. Turvahiekka

(1-6 mm)

Kuvaus
Turvahiekassa on sekaisin pieniä ja isoja jyviä. Ne ovat pyöreäreunaisia, joten ne liikkuvat helposti suhteessa toisiinsa. Se vaikuttaa käytännössä siten, että hiekka vaimentaa iskuja.

Käyttö
Turvahiekka sopii täydellisesti keinun tai kiipeilytelineen alle. Ota huomioon, että kerroksen pitää olla sitä paksumpi, mitä korkeammalta siihen voi pudota. Jos teline on 1,8 metriä korkea, hiekkaa pitää olla 30 senttiä. Kolmen metrin telineelle hiekkaa tarvitaan 40 senttiä.

Myyntitapa
Turvahiekkaa myydään verkkokaupoissa, ja se toimitetaan paikan päälle suursäkeissä tai auton lavalla. Suursäkin sisältö riittää 30 sentin kerrokseen 2,2 neliön alueelle.

Hinta
Noin 150 euroa tonni (suursäkissä).

Keinun alle kannattaa levittää turvahiekkaa.

4. Jakava murske

(0-90 mm)

Kuvaus
Jakava murske tai suodatinhiekka koostuu isoista ja pienistä kivistä, joiden seassa voi olla hiekkaa. Kalliomurske on murskattua kiveä.

Käyttö
Jakava murske on alin kerros pohjamaan päällä. Se johtaa ylempää valuvan veden alaspäin ja toimii alustana kantavalle murskeelle. Jakavaa mursketta käytetään tienpohjissa ja muissa paikoissa, joihin kohdistuu kova kuormitus. Jakava murske tiivistetään tärylevyllä.

Myyntitapa
Jakava murske toimitetaan tontille yleensä kuorma­auton lavalla. Sitä voi hakea myös itse peräkärryllä joiltakin murskaamoilta.

Hinta
Noin 120 euroa/tonni.

Jakavaa mursketta voi käyttää esimerkiksi raskaiden autojen alla.

5. Kantava murske

(0-32 mm)

Kuvaus
Kantava murske on hienojakoisempaa kuin jakava murske. Kantava murske koostuu yleensä enintään 32 millin kokoisista kivistä.

Käyttö
Kantavaa mursketta käytetään monenlaisiin kiveyksiin kuten terassin tai pihatien pohjan tekemiseen.

Murske kantaa laattojen tai pihakivien painon ja suodattaa pinnalta valuvan veden alaspäin. Murske pitää aina tiivistää tärylevyllä ennen asennushiekan levittämistä.

Myyntitapa
Mursketta myydään suursäkeissä, mutta se toimitetaan tontille yleensä kuorma­auton lavalla. Sitä voi hakea myös itse murskaamolta peräkärryllä.

Hinta
Noin 110 euroa/tonni.

Murskekerros pitää aina tiivistää tärylevyllä.

6. Asennushiekka

(0-8 mm)

Kuvaus
Asennushiekka tai tasaushiekka koostuu pienistä, erikokoisista jyvistä. Suurimmat jyvät ovat halkaisijaltaan noin 8 milliä. Markkinoilla on myös hienojakoisempaa asennushiekkaa.

Käyttö
Asennushiekkakerros levitetään ylimmäksi maakerrokseksi laattojen alle. Laatat painetaan kiinni hiekkaan.

Asennushiekka muodotaa kiville tasaisen alustan ja häivyttää kivien pienet kokoerot. Asennushiekkaa ei tiivistetä.

Myyntitapa
Asennushiekkaa myydään rautakaupoissa 20 kilon säkeissä ja suursäkeissä, jotka toimitetaan suoraan tontille.

Hinta
30 kilon säkki maksaa noin 4 euroa. Tonnin säkki maksaa noin 100 euroa.

Asennushiekka pitää tasoittaa ennen kivien latomista.

7. Sauma-/täyttöhiekka

(0-4 mm)

Kuvaus
Saumahiekka koostuu pienistä kivistä, joiden suurin halkaisija on noin 4 milliä. Jyvät eivät ole pyöreäreunaisia kuten rantahiekassa vaan hieman teräviä. Sen ansiosta hiekka tiivistyy saumoihin ja tekee niistä kestävät.

Käyttö
Saumahiekkaa käytetään laatoituksen saumojen täyttämiseen. Tiiviit saumat pitävät kivet paikoillaan ja estävät rikkaruohojen juurtumisen. Älä käytä saumaamiseen tavallista rantahekkaa, sillä se huuhtoutuu pois.

Myyntitapa
Saumahiekkaa myydään noin 20 kilon säkeissä rautakaupoissa. Isompia määriä voi tilata verkkokaupoista suoraan tontille.

Hinta
20 kilon säkki maksaa noin 12 euroa. Tonnin säkki maksaa noin 130 euroa.

Saumahiekka pitää kivet paikoillaan ja estää rikkaruohojen kasvun.

8. Kivituhka

(0-3 mm)

Kuvaus
Kivituhka on hyvin hienojakoista kalliomursketta, jonka suurin jyväkoko vaihtelee laadun mukaan 3 millistä 8 milliin.

Käyttö
Kivituhkaa käytetään asennushiekan tapaan kiviterassien ja pihateiden tekemisessä. Se sopii myös nurmikon ilmaamiseen, sillä hienojakoiset kivet kuohkeuttavat maata. Kivituhkaa voi käyttää myös saumahiekkana pihakivien ja laattojen välissä. Kivituhkan väri vaihtelee tuotteen mukaan.

Myyntitapa
Kivituhkaa myydään rautakaupoissa noin 20 kilon säkeissä, suursäkeissä ja kuorma­auton lavalla tontille tuotuna. Kivituhkaa voi hakea myös itse joiltakin murskaamoilta.

Hinta
Noin 120 euroa tonni (suursäkissä).

9. Sepeli

(0-16 mm)

Kuvaus
Sepeli on kalliomursketta, josta on seulottu pois kaikki hienojakoinen aines. Sepeli on tarkoitettu esimerkiksi salaojien ympärille ja muihin paikkoihin, joiden pitää johtaa vettä erityisen hyvin. Sepeli sopii myös lattioiden alle.

Käyttö
Sepeliä käytetään kapillaarikatkona, koska se estää maassa olevan kosteuden nousemisen ylöspäin. Lisäksi sepeliä käytetään maisemointiin ja koristekivinä. Sepelin koko vaihtelee laadun mukaan.

Myyntitapa
Sepeli toimitetaan tontille yleensä suursäkissä tai kuorma­auton lavalla. Joiltakin murskaamoilta sepeliä voi hakea pienempiä määriä myös itse peräkärryllä.

Hinta
Noin 120 euroa tonni (suursäkissä).

Sepeli on seulottua kalliomursketta, jossa ei ole hiekkaa.

    Muut lukevat juuri nyt …