Poista maali, niin voit ihailla upeaa käsityötä

Maali koristaa. Toisaalta se voi myös peittää jotakin, joka on jo itsessään kaunista. Katso, miten poistat maalin. Paksun maalikerroksen alle voi olla kätkeytynyt todella upeaa käsityötä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
60 euroa

Johdanto

Perinteinen kaide upeine leikkauksineen. Maali on lohkeillut ja paljastanut kaunista tummaa puupintaa. Tämän vuoksi kaidetta ei maalata uudestaan, vaan maali poistetaan, jotta tumma jalopuu pääsee todella oikeuksiinsa.

Poista maali

Maalin poistoon ryhtyminen ei vaadi kovin suuria alkuvalmisteluja. Muut pinnat on kuitenkin syytä peittää huolella. Tällöin ei tarvitse olla huolissaan työssä syntyvästä sotkusta.

Ensimmäinen maalinliuotuskäsittely poistaa valtaosan vanhasta maalista. Jos et saa kaikkea maalia pois, toista käsittely. Näin jouduimme tekemään myös tämän kaiteen kanssa.

Kun maali on poistettu, puuosat on pestävä huolellisesti, jotta maalinliuotusaine ei vahingoita lakkaa, jolla puuosat myöhemmin käsitellään.

Hio ja lakkaa

Ennen kuin käsijohde lakataan, pinta on hiottava perusteellisesti. Käsijohteen hiominen vaatii työtä, koska siinä on pyöristyksiä ja upotuksia ja pinnat, joita on vältettävä.

Tämän takia käytämme työhön sekä nauha- että kärkihiomakonetta ja tavallista hiomapaperia.

Kun puun pinta on kauttaaltaan sileä, voit pintakäsitellä sen. Sivelemme puuhun ensin tummaa petsiä, jotta tumma puulaji nousisi entistä paremmin esille.

Tämän jälkeen pinta lakataan. Monta ohutta lakkakerrosta tuottaa upeimman tuloksen: peilikirkkaan pinnan, johon on mukava tarttua, ja joka on helppo pitää puhtaana. Tämä käsikohde lakataan seitsemään kertaan.

Ohjeet

01
Poista maali 7 Vaihe

Maalin poistoon ryhtyminen ei vaadi kovin suuria alkuvalmisteluja. Muut pinnat on kuitenkin syytä peittää huolella. Tällöin ei tarvitse olla huolissaan työssä syntyvästä sotkusta.

Ensimmäinen maalinliuotuskäsittely poistaa valtaosan vanhasta maalista. Jos et saa kaikkea maalia pois, toista käsit-tely. Näin jouduimme tekemään myös tämän kaiteen kanssa.

Kun maali on poistettu, puuosat on pestävä huolellisesti, jotta maalinliuo-tusaine ei vahingoita lakkaa, jolla puu-osat myöhemmin käsitellään.

1

Sivele maalinlioutusainetta puuosiin. Geelimäistä ainetta on tärkeää sivellä tarpeeksi kattava kerros.

2

Kata pinta muovikelmulla, jotta maalinliuoutusaine ei kuivu. Tunnin kuluttua maali kuplii, mikä on merkki siitä, että se alkaa irrota ja voit kaapia sen irti.

3

Poista muovikelmu jälleen, kun maalinliuotusaine on kuplinut koko käsiteltävän alueen laajuudelta. Kelmun pitää olla paikoillaan 1-2 tuntia.

4

Nyt voit kaapia maalin pois. Käytä työhön lastaa. Voit kerätä irti kaavitun maalin ämpäriin. Pidä lastan alla esim. rikkalapiota, jos haluat välttää sotkua.

5

Pese puuosat huolellisesti haalealla vedellä, kun olet kaapinut maalin irti. Jos maalia on yhä jäljellä ensimmäisen käsittelyn jäljiltä, käsittele puuosat toistamiseen. Kuten tässä kohteessa oli tarpeen tehdä.

6

Myös käsijohteen alapinnat on puhdistettava. Joitakin kohteita on hieman hankala työstää.

7

Pese puuosat huolellisesti saippuavedellä, kun maalia ei enää ole, jotta liuotusainetta ei jää yhtään jäljelle. Voit käyttää karheaa sientä ja teräsvillaa päästäksesi puupintaan asti. Anna puun kuivua (noin tunnin), ennen kuin jatkat.

02
Hio ja lakkaa 6 Vaihe

Ennen kuin käsijohde lakataan, pinta on hiottava perusteellisesti. Käsijohteen hiominen vaatii työtä, koska siinä on pyöristyksiä ja upotuksia ja pinnat, joita on vältettävä. Tämän takia käytämme työhön sekä nauha- että kärkihioma-konetta ja tavallista hiomapaperia.

Kun puun pinta on kauttaaltaan sileä, voit pintakäsitellä sen. Sivelemme puu-hun ensin tummaa petsiä, jotta tumma puulaji nousisi entistä paremmin esille.

Tämän jälkeen pinta lakataan. Monta ohutta lakkakerrosta tuottaa upeimman tuloksen: peilikirkkaan pinnan, johon on mukava tarttua, ja joka on helppo pitää puhtaana. Tämä käsikohde lakataan seitsemään kertaan.

1

Nyt käsijohde hiotaan. Käytämme tasohiomakonetta käsijohteen yläpintaan ja kärkihioma-konetta alapintaan, jotta voimme hioa huolella pinnojen ympäriltä. Viimeistelemme hienolla käsihiomapaperilla.

2

Käytä hiomapaperia pyöristyksiin ja kulmiin, joihin et pääse laitteilla. Näin varmistat, että saat kaikki puupinnat kunnolla hiottua.

3

Pinnat hiotaan, ennen kuin ne maalataan. Maalinliuotusaine poisti käsijohdetta käsiteltäessä myös pinnoista hieman maalia, joten ne hiotaan ja maala-taan sen jälkeen, kun käsijohde on lakattu.

4

Tämä puupinta petsataan tummemmaksi. Tämä on tehokas keino puun korostamiseksi. Poista kaikki pöly ennen petsikäsittelyä. Sivele petsiä kertaalleen ja anna kuivua noin 6-8 tuntia.

5

Lopuksi käsijohde lakataan. Ala- ja yläpintoihin sivellään nyt 4 lakkakerros-ta. Jokaisen kerroksen välillä puu hiotaan karkeudella 400, jotta pinnasta tulee täysin tasainen. Mitä useampi lakkakerros, sitä vahvempi ja kiiltävämpi pinta.

6

Pinnojen yläpäät maalataan, kun käsijohteen alapinnan lakkaus on valmis. Monta ohutta lakkakerrosta tuottaa parhaan jäljen. Käsijohteen yläpinta lakataan vielä kolmeen kertaan eli se saa päälleen yhteensä 7 lakkakerrosta.

Materiaalit

• Maalinliuotusaine
• Vesiliukoinen petsi
• Lakka, kiiltoaste 90
• Valkoista maalia
• Muovikelmua
• Hiomapaperi, 400
• Joustavaa teippiä

Vie aikaa

1-2 päivää (kohteesta riippuen)

Hinta

Noin 60 €

Vaikeusaste

Työ vaatii perusteellisuutta ja kärsivällisyyttä.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kärkihiomakonetta

Tällä videolla esitellään kärkihiomakoneen käyttömahdollisuudet ja toiminnot. Hiomakoneen kapea kärki mahtuu kapeisiin nurkkiin ja ahtaisiin paikkoihin, joihin muilla koneilla ei ole asiaa. Konetta voi käyttää myös isojen pintojen hiomiseen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …