Maalilla isompi huone

Saat huoneneliöt parempaan käyttöön maalin avulla. Lukemalla minioppaamme näet, miten voit käyttää värejä ja hyödyntää valoa siten, että huone vaikuttaa huomattavasti aikaisempaa suuremmalta.

Asunnon ehostaminen on mukavaa puuhaa, ja kun kalusteet saa sijoitettua oikeaan värimaailmaan, ne näyttävät paljon paremmilta. Huone voi tuntua pieneltä, koska seinän ja katon värit luovat huoneeseen ”alipainetta”, tai kylmältä, koska huone on maalattu sinisen sävyillä. Joissakin huoneissa tarvitaan valoa ja ilmaa, esimerkiksi makuuhuoneessa, ja joissakin muissa huoneissa viihtyisyyttä ja rauhaa. Värejä valittaessa on pohdittava montaa asiaa: miten vaaleita tai tummia sävyt ovat, millaisen vaikutelman ne luovat huoneeseen ja miten lämmin sävy niissä on. Keltainen ja oranssi ovat lämpimimpiä värejä ja synnyttävät mukavan ilmapiirin, kun taas siniset sävyt tekevät tunnelmasta viileän. Huoneen kokovaikutelmaa voi muuttaa, kuten näistä käsitellyistä kuvista voi huomata.

Huone on maalattu kylmällä sinisellä ja kirkkailla sävyillä, jotka luovat puhtaan ja tilavan vaikutelman. Sopii esim. etelän-puoleiseen huoneeseen, johon tulee paljon auringonvaloa.

Huoneeseen on luotu lämmin ja intiimi tunnelma keltaisilla väreillä. Sopii pohjoisen puolisiin huoneisiin ja tilaan, jonne halutaan viihtyisä tunnelma. Huone vaikuttaa pidemmältä.

Kun maalasimme päätyseinän sivuseiniä tummemmaksi, ikkuna ikään kuin kehystyi ja työntyi seinästä sisäänpäin. Sivuseinät vaikuttavat vaaleammilta ja avartavat huonetta.

Tumma puukatto painaa huonetta. Tilanteen voi korjata joko vaalentamalla puukattoa tai maalaamalla seinät tummiksi. Viimeksi mainittu keino ei tosin tee huonetta suuremmaksi.

Valoa huoneeseen

Valkoiset pienat ja syvennykset tuovat huoneeseen jopa 20 % lisää valoa.

Värit eivät näytä samoilta kaikkina aikoina, sillä valo vaihtelee. Mitä enemmän valoa huoneeseen saadaan tuotua, sitä suuremmalta huone vaikuttaa. Valon lisäämiseksi ei välttä-mättä tarvitse rakentaa kaikkea uudelleen vaan riittää, että maalaa ikkunanpokat ja syvennykset.

Aloita maalaamalla pienat kiiltävän valkoisiksi, tämä heijastaa valoa tehokkaasti. Maalaa myös syvennykset. Ne on helpompi pitää puhtaina, jos ne ovat täyskiiltävät.

Ikkunat vaikuttavat suuremmilta, jos niiden ympärille maalaa 10 cm:n vaaleat raamit. Käytä maalin kiiltoasteena samaa kuin seinissä eli 5:ttä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Maalit