Seinä- ja kattomaalit

Sisäseinien ja -kattojen maalaaminen on yleisimpiä kodin kunnostustöitä. Laatumaaleilla ja oikeilla välineillä kuka tahansa voi yltää yhtä hyvään lopputulokseen kuin ammattimaalari.

VAIHTOEHTOJA: Maaleissa on paljon valinnanvaraa, sillä maalien tyypit, laatu, kiilto ja väri vaihtelevat.

TAVALLISIMPIA MAALAUSTÖITÄ

SEINIEN JA KATTOJEN MAALAAMINEN
Kipsilevyseinien ja -kattojen maalaaminen on monelle tuttua. Käytä hyviä maaleja ja anna maalin kuivua tarpeeksi kauan eri maalauskertojen välissä.

PUUSEINÄT JA KATOT
Puuseiniin ja kattoihin kannattaa käyttää puulle tarkoitettua maalia. Puumaalit tekevät pinnasta elävämmän näköisen kuin tavallinen maali.

TIILI- JA MUUT KIVISEINÄT
Kivipinnat kannattaa maalata niin sanotuilla hengittävillä maaleilla. Virallisesti hengittäviä maaleja kutsutaan diffuusioavoimiksi.

MITÄ KIILTOASTE TARKOITTAA?

Maalin kiiltoaste kertoo, kuinka kiiltävä tai himmeä pinnasta tulee. Asteikko ulottuu nollasta sataan. Nolla on täysin himmeä, sata erittäin kiiltävä.

Himmeä maali ei kestä kovin kovaa kulutusta, mutta häivyttää tehokkaasti pienet epätasaisuudet.

Kiiltävä maalipinta on tasainen ja helposti pestävä, mutta kolot ja kohoumat loistavat sen pinnasta kauas.

Täyshimmeät maalit, joiden kiiltoaste on 0–5, sopivat hyvin kattoihin. Seiniin käytetään enimmäkseen himmeitä ja puolihimmeitä maaleja, joiden kiiltoaste vaihtelee 5–20 välillä. Seiniin sopivat parhaiten maalit, jotka voi pyyhkiä puhtaaksi kankaalla.

seinä- ja kattomaalit

Korkean kiiltoasteen maalit sopivat hyvin esimerkiksi kylpyhuoneeseen.

Puolikiiltävät maalit sopivat esimerkiksi keittiön ja kylpyhuoneen seinäpinnoille, jotka joutuvat kestämään kovaa kulutusta. Niiden kiiltoaste vaihtelee useimmiten 40:n molemmin puolin.

Puumaalien kiiltoaste vaihtelee 5–70 välillä.

TÄRKEÄÄ MAALISTA!

Värinsekoituskone sekoittaa maalin hyvin tasaiseksi, mutta eri purkkien välillä voi siitä huolimatta olla pieniä sävyeroja. Isot seinät kannattaa maalata aina saman purkin maalilla.

ERITYISTÄ

Maali pitää säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa. Maalia ei pidä altistaa suoralle auringonvalolle tai pakkaselle. Pakkauksen pitää olla hyvin suljettu. Useimpien valmistajien maalit säilyvät oikein säilytettyinä kahdesta viiteen vuotta. Liian vanha maali voi alkaa haista pahalta.

TAVALLINEN PINTAMAALI
Pintamaalin kiiltoaste vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Täyshimmeä 0–5 kiiltoasteen maali sopii kattoihin, 0–20 kuiviin seiniin ja 20–40 seinille, jotka joutuvat kestämään kovaa kulutusta.

POHJAMAALI
Isojen pintojen pohjamaalaamiseen kannattaa hankkia edullista pohjamaalia. Pohjamaalia voi levittää esimerkiksi lasikuitukankaan tai betonin päälle ennen pintamaalia.

ERISTÄVÄ MAALI
Tupakan tai vanhojen kosteusvaurioiden tummentamiin kattoihin kannattaa käyttää eristävää pohjamaalia. Eristävä pohjamaali peittää myös noen ja tussin.

ANTIMIKROBINEN MAALI
Useimmilla valmistajilla on erilaisia antimikrobisia maaleja pinnoille, joiden pitää pysyä erityisen puhtaina. Tuotteita voi käyttää esimerkiksi keittiössä

POHJUSTE LIUKKAILLE PINNOILLE
Liukkaat pinnat pitää pohjustaa sopivalla maalilla, jotta pintamaali pysyy niissä kiinni. Yleisiä käyttökohteita ovat muun muassa keittiön välitilakaakelit ja melamiinilevyt.

PANEELIMAALI
Paneelikattomaali peittää hyvin oksankohdat ja ehkäisee pinnan pihkaantumista. Maalit ovat usein peittäviä ja himmeitä. Paneelit voi maalata myös läpikuultavalla maalilla.

KIVI- JA BETONIMAALI
Silikaattimaali sopii betonin, tiilipintojen ja rapattujen seinien maalaamiseen. Silikaattimaalit ovat diffuusioavoimia, eli ne antavat seinän ”hengittää”. Käy myös kuumille pinnoille kuten palomuuriin.

KOOT JA VÄRIT

Maalipurkkien koot vaihtelevat hieman eri valmistajien välillä. Kaikista maaleista ei myöskään ole kaikkia kokoja. Mitä suositumpaa maali on, sitä useampia kokoja sitä valmistetaan. Tehostemaaleista tosin tehdään usein vain kaikkin pienimpiä pakkauskokoja

Tavallisimmat Koot ovat:
0,2/0,225
0,9/1 litra
2,7/3 litraa
9/10 litraa
18 litraa

Sisämaalin sävyn voi yleensä valita vapaasti. Useimpien valmistajien kotisivuilla on omat värinvalintasovellukseksensa, joista saa hyvän käsityksen eri vaihtoehdoista. Jos et osaa päättää, voit ostaa pari pientä koepurkkia ja maalata parin neliön alan kahdella eri sävyllä.

LUE LISÄÄ: [Kostean tilan maali: Näin käytät kostean tilan maalia](https://teeitse.com/materiaalit/maalit/kostean-tilan-maali-nain-kaytat-kostean-tilan-maalia

Muut lukevat juuri nyt …