VAIHTOEHTOJA: Maaleissa on paljon valinnanvaraa, sillä maalien tyypit, laatu, kiilto ja väri vaihtelevat.

VAIHTOEHTOJA: Maaleissa on paljon valinnanvaraa, sillä maalien tyypit, laatu, kiilto ja väri vaihtelevat.

MITÄ KIILTOASTE TARKOITTAA?

Maalin kiiltoaste kertoo, kuinka kiiltävä tai himmeä pinnasta tulee. Asteikko ulottuu nollasta sataan. Nolla on täysin himmeä, sata erittäin kiiltävä.

Himmeä maali ei kestä kovin kovaa kulutusta, mutta häivyttää tehokkaasti pienet epätasaisuudet.

Kiiltävä maalipinta on tasainen ja helposti pestävä, mutta kolot ja kohoumat loistavat sen pinnasta kauas.

Täyshimmeät maalit, joiden kiiltoaste on 0–5, sopivat hyvin kattoihin. Seiniin käytetään enimmäkseen himmeitä ja puolihimmeitä maaleja, joiden kiiltoaste vaihtelee 5–20 välillä. Seiniin sopivat parhaiten maalit, jotka voi pyyhkiä puhtaaksi kankaalla.

seinä- ja kattomaalit

Korkean kiiltoasteen maalit sopivat hyvin esimerkiksi kylpyhuoneeseen.

Puolikiiltävät maalit sopivat esimerkiksi keittiön ja kylpyhuoneen seinäpinnoille, jotka joutuvat kestämään kovaa kulutusta. Niiden kiiltoaste vaihtelee useimmiten 40:n molemmin puolin.

Puumaalien kiiltoaste vaihtelee 5–70 välillä.

TÄRKEÄÄ MAALISTA!

Värinsekoituskone sekoittaa maalin hyvin tasaiseksi, mutta eri purkkien välillä voi siitä huolimatta olla pieniä sävyeroja. Isot seinät kannattaa maalata aina saman purkin maalilla.

ERITYISTÄ

Maali pitää säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa. Maalia ei pidä altistaa suoralle auringonvalolle tai pakkaselle. Pakkauksen pitää olla hyvin suljettu. Useimpien valmistajien maalit säilyvät oikein säilytettyinä kahdesta viiteen vuotta. Liian vanha maali voi alkaa haista pahalta.

seinä- ja kattomaalit

TAVALLINEN PINTAMAALI Pintamaalin kiiltoaste vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Täyshimmeä 0–5 kiiltoasteen maali sopii kattoihin, 0–20 kuiviin seiniin ja 20–40 seinille, jotka joutuvat kestämään kovaa kulutusta.

seinä- ja kattomaalit

POHJAMAALI Isojen pintojen pohjamaalaamiseen kannattaa hankkia edullista pohjamaalia. Pohjamaalia voi levittää esimerkiksi lasikuitukankaan tai betonin päälle ennen pintamaalia.

seinä- ja kattomaalit

ERISTÄVÄ MAALI Tupakan tai vanhojen kosteusvaurioiden tummentamiin kattoihin kannattaa käyttää eristävää pohjamaalia. Eristävä pohjamaali peittää myös noen ja tussin.

seinä- ja kattomaalit

ANTIMIKROBINEN MAALI Useimmilla valmistajilla on erilaisia antimikrobisia maaleja pinnoille, joiden pitää pysyä erityisen puhtaina. Tuotteita voi käyttää esimerkiksi keittiössä

seinä- ja kattomaalit

POHJUSTE LIUKKAILLE PINNOILLE Liukkaat pinnat pitää pohjustaa sopivalla maalilla, jotta pintamaali pysyy niissä kiinni. Yleisiä käyttökohteita ovat muun muassa keittiön välitilakaakelit ja melamiinilevyt.

seinä- ja kattomaalit

PANEELIMAALI Paneelikattomaali peittää hyvin oksankohdat ja ehkäisee pinnan pihkaantumista. Maalit ovat usein peittäviä ja himmeitä. Paneelit voi maalata myös läpikuultavalla maalilla.

seinä- ja kattomaalit

KIVI- JA BETONIMAALI Silikaattimaali sopii betonin, tiilipintojen ja rapattujen seinien maalaamiseen. Silikaattimaalit ovat diffuusioavoimia, eli ne antavat seinän ”hengittää”. Käy myös kuumille pinnoille kuten palomuuriin.

KOOT JA VÄRIT

Maalipurkkien koot vaihtelevat hieman eri valmistajien välillä. Kaikista maaleista ei myöskään ole kaikkia kokoja. Mitä suositumpaa maali on, sitä useampia kokoja sitä valmistetaan. Tehostemaaleista tosin tehdään usein vain kaikkin pienimpiä pakkauskokoja

Tavallisimmat Koot ovat: 0,2/0,225 0,9/1 litra 2,7/3 litraa 9/10 litraa 18 litraa

Sisämaalin sävyn voi yleensä valita vapaasti. Useimpien valmistajien kotisivuilla on omat värinvalintasovellukseksensa, joista saa hyvän käsityksen eri vaihtoehdoista. Jos et osaa päättää, voit ostaa pari pientä koepurkkia ja maalata parin neliön alan kahdella eri sävyllä.

LUE LISÄÄ: [Kostean tilan maali: Näin käytät kostean tilan maalia](https://teeitse.com/materiaalit/maalit/kostean-tilan-maali-nain-kaytat-kostean-tilan-maalia