Maalaa lattia niin, että se kestää

Jos olet kyllästynyt lattiamaaleihin, jotka eivät kestä, maalaa betoni-lattiasi maailman vahvimmalla maalilla. Epoksia käytetään mm. auto-korjaamoissa ja parkkihalleissa. Vaikka maali on kulutuksen kestävää, se on hajutonta ja vesiliukoista eikä sisällä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1-2 päviää
Hinta
15 €/m2

Epoksimaalilla saa erittäin hyvin kulutusta kestävän lattiapinnan, joka sietää myös useimpia kemikaaleja.

Johdanto

Betonilattian maalaamiseen käytetään usein öljy- tai akryylimaaleja, joiden liuotinaineena on joko tärpätti tai vesi. Nämä maalit eivät välttämättä kestä erityisen kauan betonilattiassa. Maali kuluu nopeasti pois varsinkin niiltä alueilta, joilla usein kul-jetaan kengillä. Huonetilan joutuu tällöin useinkin tyhjentämään, jotta lattia voidaan maalata uudestaan. Tähän on kuitenkin rat-kaisu: lattian voi maalata epoksimaalilla.

Maailman vahvin maali

Epoksi-sanasta tulee ensimmäiseksi mieleen astronauttien suojapuvut tai erilaiset varoi-tussymbolit. Tämä ei kuitenkaan ole aivan koko totuus. Toki epoksi voi aiheuttaa iholle joutuessaan ärsytystä, ja suojalaseja on yli-päätään aina hyvä käyttää maalattaessa, mutta esimerkissä käyttämämme epoksimaali on vesiohenteista, ja lähes hajutonta eikä se sisällä vaarallisia liuotinaineita.

Epoksimaali kestää paremmin kulutusta kuin perinteinen lattiamaali. Sitä käytetään lujuutensa ansiosta vaativissa kohteissa, kuten autokorjaamoissa ja parkkitaloissa.

Maali on kaksikomponenttista. Tämä ai-heuttaa hieman ylimääräistä työtä, sillä maali pitää itse sekoittaa. Annostuksessa on syytä käyttää esimerkiksi keittiövaakaa. Vaivan palkkana saa hienon, helposti puhdistettavan ja kulutusta kestävän lattian, joka pysyy hyvänä vuosikaudet.

Ohjeet

01
Siisti halkeamat, reiät ja kohoumat 5 Vaihe

Lattia pitää puhdistaa ennen maalaamista. Jos siinä on halkeamia, kohoumia tai pieniä reikiä, ne pitää korjata. Pienet halkeamat ja reiät voi paikata kemialli-sella metallitasoitteella. Sitä voi levittää hyvin ohuen kerroksen ilman, että se lohkeilee - toisin kuin sementtipohjai-nen saneerauslaasti, jota tarvitaan, jos lattiassa on isompia reikiä.

1

Avaa pienet halkeamat päältä kulmahiomakoneella. Näin pääset eroon irtoaineksesta ja saat korjausmassan helpommin halkeaman sisään.

2

Hio lattiassa olevia kohoumia, kunnes lattia on aivan tasainen. Käytä kulma-hiomakoneessa timanttikuppia. Vähennä ko-neen nopeutta, niin sitä on helpompi ohjata.

3

Kun olet leikannut ja hionut valmiiksi, imuroi korjattavat kohdat. Käytä pölynimurin harjasuutinta, niin saat reiät ja halkeamat täysin puhtaiksi.

4

Paina kemiallista metallia lastalla kaikkiin halkeamiin. Varmista, että ne täyttyvät kokonaan. Poista ylimääräinen massa lastan reunalla.

5

Myös pienet reiät tasoitetaan. Käytä nyt leveämpää lastaa. Sillä on helpompi levittää massaa yhtenäiseksi tasaiseksi pinnaksi.

02
Valmistele loppulattia maalaamista varten 4 Vaihe

Kaksikomponenttinen epoksimaali kiinnittyy hyvin, jos alusta on täysin puhdas. Tämän voi varmistaa pesemällä lattian puhdistusaineella. Esimerkiksi öljy- tai saippuatahrat puhdistetaan kahteen kertaan.

Jos lattia on entuudestaan maalattu, poista kaikki irtonainen maali huolelli-sesti. Mikään maali ei kiinnity paremmin kuin alusta, johon se kiinnitetään.

1

Poista vanha maali, liima, matto ja muu lattiassa mahdollisesti kiinni oleva materiaali. Lastalla voi leikata ja kaapia materiaalia irti pieninä paloina.

2

Kun korjausmassa on kuivunut, korjauskohta hiotaan lattian tasoon. Kuivumisaika voi vaihdella 10 minuutista 60 minuuttiin lämpötilasta ja kerros-paksuudesta riippuen.

3

Imuroi koko lattia huolellisesti. Laita lasta takataskuun valmiiksi, niin voit kaapia viimeisetkin liima- yms. jäänteet lattiasta sitä mukaa kun huomaat ne imuroidessasi.

4

Pese lattia veden ja puhdistusaineen seoksella. Noudata puhdistusaine-pakkauksen sekoitusohjeita. Jos lattiassa on öljy- tai saippuatahroja, pese ne erityisen huolellisesti.

03
Sekoita erä epoksimaalia 3 Vaihe

Maali koostuu kahdesta komponentista, jotka sekoitetaan keskenään. Kun ainekset on yhdistetty, maali alkaa kovettua. Tämän vuoksi ei pidä sekoittaa enempää maalia kuin ehtii käyttää 1,5-2 tunnissa. Jos ei sekoiteta kokonaista erää (kahden astian sisältöä), on helpointa punnita komponentit keittiövaa’alla suhteessa 70:30. Kannattaa aina säilyttää paria puhdasta astiaa varastossa mahdollisia sekoitustarpeita varten.

1

Ennen kuin yhdistät komponentit, sekoita hartsipitoinen maali (komponentti A) hyvin. Käytä porakoneeseen kiinnitettävää sekoitusvispilää, pyöritä hitaalla nopeudella.

2

Aseta puhdas maaliastia vaa'alle, ja nollaa vaa’an asteikko. Kaada sekoi-tusastiaan haluttu määrä komponenttia A. Tässä tapauksessa määrä oli puolet (2,1 kg).

3

Kaada komponenttia B astiaan, kunnes sen määrä (tässä 0,8 kg) sopii komponentin A määrään. Sekoita pari minuuttia. Maali on nyt valmis.

04
Maalaa lattia ja seinänreunusta 5 Vaihe

Lattia maalataan pitkään varteen kiinni-tetyllä telalla. Maalia kannattaa levittää myös hieman seinän reunaan. Pienestä reunuksesta on hyötyä lattiaa pestäessä, ja se näyttää ikäänkuin jalkapaneelilta.

Lattia ja reunus maalataan yhtä aikaa, jotta reunuksen maali ei ehdi kuivua en-nen kuin lattia on maalattu. 20°:n lämpö-tilassa maalin pinta kuivuu parissa tun-nissa. Lopullinen lujuus saavutetaan muutaman vuorokauden päästä.

1

Ensimmäisen maalikerroksen maalia voi ohentaa vedellä jopa 10 %. Tällöin maali levittyy helpommin ja tarttuu paremmin alustaansa. Ensimmäinen maalikerros toimii samalla tartuntapohjusteena.

2

Maalaa aluksi lattian ja seinän rajapinta. Käytä telaa, joka sopii haluamaasi reunuksen korkeuteen. Näin voit maalata tarkasti ja suoraan etkä joudu käyttämään maalarinteippiä.

3

Maalaa reunusta vain sen verran, että ehdit levittää maalin tälle alalle ennen kuin maali ehtii kuivua. Levitä maali tasaiseksi kerrokseksi. Maalaa koko lattia samaan suuntaan.

4

Jos olet peittänyt pintoja maala-rinteipillä, poista teipit heti kun olet maalannut. Kun maali on kovettunut, teip-pejä on vaikea poistaa. Kiinnitä uudet teipit ennen kuin maalaat seuraavan kerroksen.

5

Lattian voi maalata uudestaan aikaisintaan 15 tunnin kuluttua. Kun lattiamaali on kuivunut, reunuksen rajat voi oikaista seinämaalilla.

VINKKI: Vaihda uuteen telaan. Vaikka maali on vesiliiukoista, telaa on lähes mahdotonta pestä täysin puhtaaksi.

Materiaalit

 • 6 kg epoksimaalia (Sikaf oor 2530W) - riittää kahteen 12 m2:n kerrokseen
 • Kemiallista metallitasoitetta
 • 2 kpl 25 cm lyhyt- ja tiivisnukkaisia teloja
 • 2 kpl 10 cm huopateloja
 • Sekoitusämpäri
 • Hiomapaperia, karkeus 80
 • Maalarinteippiä

Erikoistyökalut

 • Kulmahiomakone + timanttikatk.laikka
 • Telanvarsi
 • Suojalasit/kasvosuojus
 • Laadukkaat kumihansikkaat
 • Porakoneen vispilä + porakone
 • Keittiövaaka

Vie aikaa

Ison kellarihuoneen maalaamiseen menee 1-2 työpäivää, mutta kuivuminen vie vielä muutaman päivän lisää.

Hinta

Maali noin 15 €/m2 maalat-taessa kahteen kertaan. Muut materiaalit noin 25 €/m2.

Vaikeusaste

Maalaaminen ei ole vaikeaa, mutta esivalmistelut kannattaa tehdä huolella.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …