Maailman vahvin lattiamaali

Epoksilla syntyy yksi vahvimmista ja pesuystävällisimmistä lattioista, mitä voit kuvitella. Sitä ei ole edes kallis toteuttaa, sillä lattianeliömetrin hinnaksi tulee noin 30 €.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
30 €/m

Vältä ihokosketusta, kun työskentelet epoksin kanssa. Muista suojavaatetus ja kasvosuojain.

Johdanto

Jos sinulla on askarteluhuone, autotalli, verstas, kellaritila, apukeittiö tai muu huone, jossa on betonilattia, voit käsitellä
sen epoksimaalilla ohjeidemme mukaan. Epoksin avulla saat kulutusta kestävän, tiiviin ja tasaisen lattiapinnan, joka on helppo pitää puhtaana. Jos maalaat epoksilla hieman seinien alareunoihinkin, voit huuhdella lattian puhtaaksi.

Epoksi kestää käytännössä mitä vain

Lattia sietää kaikenlaisia kemikaaleja, jäteöljyjä, happoja ja emäksisiä aineita. Jos lattialle kaatuu öljyä, tärpättipohjaista maalia, liesimustaa tms., jäljistä pääsee eroon pyyhkimällä lattian. Pinta on kova ja kestävä, eikä sen 2 mm paksun pinnoitteen läpi pääse oikein millään.

Näin levität epoksimaalin

Myös maalin levittäminen on helppoa. Liittenä olevassa artikkelissa neuvotaan askel askeleelta, miten se tehdään. Ja jos mietit, miten varmistat pinnoitteen 2 mm:n paksuuden, siihenkin on helppo keino: levitä maali 6 mm:n hammaslastalla, jota pitelet hieman vinossa.

Kun urat, joita lasta jättää jälkeensä, valuvat yhteen saumakohdissa, pinnan paksuudeksi tulee 2 mm. Vuorokauden päästä lattialla voi kävellä, ja viikon kuluttua se sietää kovaakin kuormitusta.

Ohjeet

01
Valmistele lattia 4 Vaihe

Epoksipohjusteen ja -maalipinnan alustan on oltava vahva ja ehjä, eikä pinnassa saa olla rasvaa, saippuaa, öljyä tms. Tämä on helpointa varmistaa hiomalla pinta ”betonipuhtaaksi”. Kulmahioma-koneeseen asennetulla timanttikuppi-laikalla pinnan hionta sujuu nopeasti.

Pölyä syntyy paljon, joten kannattaa varmistaa hyvä tuuletus, ja peittää ovi-aukot yms., jotta pöly ei leviä talon mui-hin tiloihin. Käytä myös hengityssuo-jainta, suojalaseja ja kuulosuojaimia. Imuroi lattia lopuksi huolella.

Betonilattian halkeamat ja huokoiset tai irtonaiset kohdat on kaavittava auki ja korjattava betonilla (0-4 mm).

1

Aloita hakkaamalla halkeamat ja huokoiset tai irtonaiset alueet rikki murtovasaralla tai käsin vasaran ja taltan avulla. Imuroi pinta huolellisesti.

2

Valmista laiha sekoitus vettä, vedentiivistysainetta ja sementti-laastia. Levitä aine siveltimellä huolellisesti koko reikään, sen yläpintaan saakka.

3

Täytä kolot ja aukot paksummalla betoniseoksella, johon olet lisännyt hieman betonin lisäainetta tai veden-tiivistysainetta. Paina massa reikään ja jätä pinta pari millimetriä koholle, jotta saat pinnan hiottua tasaiseksi.

4

Asenna timanttikuppilaikka kulmahiomakoneeseen ja hio pinta kauttaaltaan ”puhtaaksi” ja sileäksi.

Kulmahiomakoneen timanttikuppi-laikalla saadaan tasoitettua useimmat lattian epätasaisuudet.

02
Pohjusta ensin 2 Vaihe

Ennen kuin lattia voidaan maalata, se on pohjustettava. Tässä kohteessa käytämme Sikan kaksikomponenttista epoksipohjustetta (Sikafloor 156), joka on täysin väritöntä.

Sekoita komponentit huolellisesti (muista suojavarusteet) ja levitä aine pitkään varteen liitetyllä rullalla.

Pohjuste on käytettävä 30 minuutissa, joten älä sekoita enempää ainetta kuin ehdit tässä ajassa levittää. Sen jälkeen pohjusteen on kuivuttava vähintään 12 tuntia ja enintään 2 päivää ennen kuin lattian voi maalata epoksimaalilla.

1

Kaada molemmat komponentit ämpäriin ja sekoita seosta huolellisesti maalivispilällä vähintään 3 minuuttia. VINKKI: Sekoita pienempiä annoksia, sillä aine on käytettävä 30 minuutin kuluessa.

2

Kaada seosta lattialle ja levitä se pitkään varteen kiinnitetyllä rullalla. Käy tarkasti läpi koko lattiapinta. Anna pohjusteen kuivua 12 tuntia.

03
Maalaa 4 Vaihe

Kun pohjuste on kuivunut 12 tuntia, voi-daan levittää epoksimaali. Jotta maalista saataisiin riittoisaa ja vahvaa, siihen sekoitetaan kvartsihiekkaa. Koska hiekka valuu nopeasti astian pohjalle, seosta on sekoitettava välittömästi ennen kuin aine kaadetaan lattialle.

Jotta pinnasta tulisi mahdollisimman tasainen ja sileä, se käydään läpi 6 mm:n hammaslastalla. Urat yhdistyvät no-peasti toisiinsa ja jättävät 2 mm paksun, tasaisen maalipinnan.

1

Kaada epoksimaalin molemmat komponentit ämpäriin ja hämmennä seosta maalivispilällä tai porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä (alhaisella nopeudella).

2

Lisää kvartsihiekka, kun olet sekoittanut seosta 3 minuuttia, ja jatka sen jälkeen sekoittamista vielä 2 minuuttia.

3

Kaada lattialle sopiva määrä epoksimaalia. Muista sekoittaa seos juuri ennen kuin kaadat sen, jotta saat siihen kvartsihiekkaa mukaan.

4

Levitä maali välittömästi 6 mm:n hammaslastalla. Pidä lastaa noin 45°:n kulmassa. Näin saat epoksikerrok-sesta 2 mm paksun ja täysin tasaisen.

Materiaalit

Sika-tuotteet:
• 1 sangollinen Sikafloor 156:ta, 10 kg
• 5 sangollista Sikafloor 261:tä, á 10 kg
• 1 säkki kvartsihiekkaa, 25 kg
• Tarvitt. Sika Cim -vedentiivistysainetta

Erikoistyökalut
• 125 mm:n timanttikuppilaikka
• 6 mm:n hammaslasta
• Komponenttien sekoittamiseen maalivispilä, joka on asennettu 300–400 kierroksen vauhdilla pyörivään porakoneeseen.

Vie aikaa

Pienehkö huone: 1 päivä + kovenemisaika

Hinta

Noin 30 € / neliömetri

Vaikeusaste

Kun maltat hioa betoni-pinnan riittävän huolellisesti, lopputuloksesta tulee upea.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät isoa poravasaraa

Poravasara on voimakas työkalu ja hyvä valinta moniin raskaisiin purkutöihin. Poravasaralla ja oikealla terällä voi tehdä roiloja seiniin ja irrottaa laatat kylpyhuoneen seinistä. Opettele käyttämään poravasaraa tältä videolta.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Maalit