5 villiä tehosteseinää

Oletko kyllästynyt valkoisiin seiniin? Tehostemaalien valikoima on suurempi kuin koskaan. Esittelemme 5 villiä tehostetta.

Tähän seinään on käytetty Anticcolaastia, johon on lisätty väriainetta.

Tähän seinään on käytetty Anticcolaastia, johon on lisätty väriainetta.

Vuosien ajan olemme neuvoneet, miten saat seinistä tasaisen valkoiset.

Nyt näytämme jotain aivan muuta, eli sen, miten luot erikoismaalilla huomiota herättäviä tehosteita. Mitä luovempi olet, sitä villimpiä kuvioita saat.

Laaja valikoima tehostemaaleja

Tämän jutun huomiota herättävät tehosteet saatiin aikaan Primacol-yhtiön Decorative-linjan maaleilla ja laasteilla. Pelkkä maali tai laasti ei kuitenkaan riitä, sillä tehosteiden tekemiseen tarvitaan myös kädentaitoja. Maalia ja laastia voi levittää telalla tai pensselillä, ja kuvioiden luomiseen voi käyttää muovinpalasia ja laajaa värivalikoimaa. Ainutlaatuisia tehosteseiniä voi tehdä eri tavoin, ja lähinnä mielikuvitus rajoittaa vaihto-ehtoja. Primacol-tehoste maalien ja laastien käyttämiseen tarvitaan seuraavia tuotteita:

Pohjuste: Kaikki seinät pitää käsitellä pohjusteella, jotta maali tai laasti tarttuu kiinni kunnolla.

Maali tai laasti: Yksittäisissä tuotteissa ja niiden käyttötavoissa on isoja eroja.

Värit: Maaliin tai laastiin voi lisätä erilaisia väriaineita. Primacolin väriaineen nimi on Kolorant. Värivaihtoehtoja on paljon.

Ennen kuin aloitat

Pohjan pitää olla kunnossa ennen maalin tai laastin levittämistä. Se tarkoittaa, että seinien pitää olla tasaiset, pölyttömät ja rasvattomat, jotta maali tai laasti tarttuu kunnolla kiinni alustaan. Kipsilevyjen väliset saumat pitää hioa ja käsitellä pohjusteella ennen maalin tai laastin levittämistä.

Peittele lattia. Levitä alle muovia tai askeläänieristettä, jotta lattia ei sotkeennu.

Pohjusta seinät. Käsittele seinät pohjusteella ennen maalaamista. Levitä pohjustetta kaksi kerrosta, jotta seinä ei ime liikaa kosteutta ja maali tai laasti tarttuu kiinni mahdollisimman hyvin.

Seinät voi pestä

Tehostemaaleilla maalattavat tai tasoitettavat seinät voi pestä puhtaiksi. Maalit ja laastit ovat puhdistettavia, ja ne voi pestä lämpimällä vedellä ja telalla, pensselillä tai sienellä.

5 villiä tehostetta

Decorative-maaleilla ja laasteilla voi tehdä mielikuvituksellisia kuvioita. Maalauskokemuksesta on hyötyä, mutta koristemaalien ja laastin käyttö sopii myös ensikertalaiselle.

Travertiini

Travertiini on koristeellista ja pienijyväistä laastia, johon pieni tehtään kuvioita laastikauhalla. Valmis pinta näyttää travertiini­ marmorilta ja muistuttaa luonnonkiveä.

Sekoita laasti. Lisää vettä, kunnes massan koostumus on sopiva. Laasti ei saa olla liian paksua mutta ei myöskään liian vetistä.

Levitä massa laastikauhalla ja tasoita pinta kokonaan. Kerroksen pitää olla vain pari milliä paksu. Anna laastin kuivua, kostuta pinta ja levitä päälle toinen ohut kerros.

Tee kuvio. Pidä lastaa 90 asteen kulmassa ja tee laastiin mieleisesi kuvio. Tasoita pinta hierti-mellä. Anna seinän kuivua 12 tuntia ja hio pinta jyväkoon 120 hiomapaperilla.

Levitä koristelakka. Levitä lopuksi kuvion päälle koristelakkaa. Voit valita lakan värin oman makusi mukaan. Lakka tekee pinnasta vahvan ja likaa hylkivän.

Anticco

Anticco on karkeajyväinen laasti, jonka pinta on karhea. Laasti jäljittelee Välimeren alueen rakennus­ ja sisustustyyliä.

Levitä laasti hiertimellä. Liikuta lastaa eri suuntiin kuvion luomiseksi. Anna seinän kuivua 12 tuntia.

Voit tehdä kuvioita laastiin myös pensselillä.

Hio seinä. Hio pinnat jyväkoon 120 hiomapaperilla. Poista hiomapöly, ennen kuin jatkat seuraavaan vaiheeseen.

Maalaa seinät. Nyt voit maalata seinät koristemaalilla. Lisää maaliin haluamasi väri-ja tehosteaineet.

Stukko

Nimestään huolimatta tällä laastilla ei ole mitään tekemistä kipsikoristeiden kanssa. Laastilla voi tehdä monenlaisia kokeiluja.

Levitä seinälle ohut kerros laastia hiertimellä. Liikuttele hierrintä eri suuntiin, jotta pintaan tulee kuvioita. Levitä laastia kolme kerrosta.

Suojaa seinän pinta vahalla. Pinnasta tulee sileä ja peilikirkas, kun sen päälle levitetään yksi tai kaksi kerrosta vahaa. Kiillota vahattu pinta.

Laastiin voi lisätä väriainetta. Väriaine pitää sekoittaa laastiin heti aluksi.

Tee lisää tehosteita. Tummalle pohjalle voi maalata tavallista näyttävämpiä kuvioita.

Betonikuvio

Industrial-henkiset betoniseinät ovat suosittuja, ja betonia jäljittelevät pinnoitteet ovat käteviä betonilta näyttävien seinien tekemiseen. Myös Primacol-tuotteilla voi tehdä betonilta näyttävän seinän.

Levitä laasti seinälle hiertimellä. Nosta hiertimelle sopiva määrä tasoitetta pienellä lastalla.

Tee laastiin kuvioita. Käytä hierrintä, jotta saat tehtyä pinnasta karun ja betonimaisen.

Kastele pinta. Sumuta seinään vettä sumutinpullolla ja tasoita pinta. Levitä sen jälkeen toinen kerros laastia.

Tee lisää kuvioita. Tässä käytetään muovinpalasta, joka painetaan laastiin ja nostetaan pois.

Mystic

Mystic-maali tekee seinistä uskomattoman upean näköiset. Maalissa on pieniä väri-hiukkasia, jotka saavat seinät kimaltamaan.

Maalaa seinä. Seinään pitää levittää kaksi kerrosta Decobase-pohjustetta, ennen kuin sen voi maalata tehostemaalilla.

Sekoita tehostemaali. Maali pitää sekoittaa perusteellisesti ennen levittämistä.

Tee kuviot. Käytä pehmeää pensselilä ja levitä maalia ristiin rastiin mahdollisimman tasaisesti.

Levitä viimeinen kerros. Anna maalin kuivua 12 tuntia ennen toisen kerroksen levittämistä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Maalit