Maalaa kivillä ja laasteilla

Pane seinäsi loistamaan värillisillä laasteilla ja kivipinnoitteilla! Näytämme, miten se tehdään ja kuinka helppoa se on.

Oletko kyllästynyt tavallisiin ja tasaisiin maalattuihin seiniin? Ei huolta, sillä tarjolla on muitakin vaihtoehtoja. Sisäseinät voi päällystää maalin sijaan laasteilla ja kivillä. Osan seinistä voi tapetoida ja vanhat tiilet kaivaa esiin rappauksen alta.

Vanhoista tiiliseinistä voi paljastua esimerkiksi palkkeja.

Seinän rappaaminen on suhteellisen helppoa, ja laastin pintaan voi hiertää erilaisia kuvioita. Myös karkeampien, valmiiden kivipinnoitteiden käyttäminen on varsin yksinkertaista. Yhteistä kaikille kivi- ja laastipinnoitteille on, että niitä pitää käyttää kohtuudella. Yleensä jo yksi seinä tekee tarpeeksi säväyttävän vaikutuksen.

  • VÄRJÄTTY LAASTI
  • KORISTEELLISET KIVISEINÄT
  • SILKKINEN MARMORILAASTI
  • TAPETTI
  • TIILI
  • VALMIS KIVIPINNOITE
  • KALKKIMAALI

Värjätty laasti

LOISTAVIA JA KESTÄVIÄ VÄREJÄ

Värjätyllä laastilla rapattu seinä on yksilöllinen ja kestävä. Voit sekoittaa mieleisesi sävyn itse tai ostaa valmiiksi värjättyä laastia. Toisin kuin maali, laasti ei haalistu eikä kulu. Värjättyä laastia voi käyttää sekä sisä- että ulkoseiniin. Jos kyllästyt väriin, seinä on helppo rapata uusiksi.

Värjätty laasti levitetään aiemmin rapattuun seinään, tiiliseinään tai betoniseinään teräslastalla. Pinta hierretään myöhemmin tasaiseksi vaah-tomuovihiertimellä.

Koristeelliset kiviseinät

TIILISEINÄ ILTAPÄIVÄN AIKANA

Lasikuidusta tai polyuretaanista tehdyt, kiveä muistuttavat seinälevyt muuttavat huoneen nopeasti täysin erilaiseksi. Seinään liimattavien levyjen päällä on ohut tiilikuori. Polyuretaanilevyjen "tiilet" ovat eivät ole tiiltä vaan keino-materiaaleja. Uretaanilevyt ruuvataan suoraan seinään.

Sahaa kivilevyt sopiviksi rälläkällä ja uretaanilevyt pistosahalla. Poraa reiät mahdollisten putkiläpi vientien kohdalle.

Tarkista, että levy on sopiva. Käsittele kivilevyjä vain hanskat kädessä.

Ruuvaa tai liimaa levyt seinään. Poraa reiät valmiiksi, jos kiinnität levyt ruuveilla.

Silkkinen marmorilaasti

HIENO, KIVIKOVA JA VESITIIVIS Säihkyväksi kiillotettava marmorilaasti tekee seinään vesitiiviin ja helposti pestävän pinnan. Marmorilaastin värin voi valita itse.

Aloita kalkkilaastilla. Rappaa seinät useaan kertaan ohuella kalkkilaastilla ja hio seinät tasaisiksi.

Tasoita seinät. Levitä marmorilaasti seinälle ja anna sen kuivua vähän aikaa. Hierrä laastin pinta sileäksi kiillotuslastalla.

Vahaa pinta. Kiillota pinta kertaalleen mehiläisvahalla.

Tiili

AINUTLAATUISTA JA HELPPOA Vanhaa ja kulunutta rappausta ei ole pakko uusia, vaan sen voi hakata kokonaan pois. Paljaassa tiiliseinässä on usein hienoja yksityis kohtia, joita ei saa rahalla. Vanhojen talojen väliseinissä voi olla esimerkiksi kaarevia oviaukkoja tai patinoituneita puupalkkeja.

Vanha seinä saattaa aluksi pölytä ja tuoksahtaa kellarilta. Hajut voi kui-tenkin sitoa seinään kipsi-levyprimerilla. Kuivunut pohjuste on hajutonta ja läpinäkyvää.

Lyö laastiin reikä. Käytä purkamiseen vasaraa ja leveää meisseliä. Koputtele laasti alas varo-vasti, jotta et tee vahingossa reikiä rappauksen takana oleviin tiiliin.

Koputtele laasti alas vasaralla. Ko-puttele rappauksen reunaa kevyesti ja varovasti. Rappaus putoaa alas suhteellisen helposti. Laasti sotkee ja pölyää, joten käytä hengityssuojainta ja sulje väliovet. Suojaa lattia huolellisesti.

Tapetti

■ NYKYAIKAISTA JA HALPAA Yksi tapetoitu seinä voi tehdä huoneelle ihmeitä. Tapetti voi saada huoneen näyttä-mään korkeammalta tai pitemmältä. Tapetti luo tilaan vastakohtaisuutta ja sopii hienosti maalattujen seinien rinnalle. Valitse joko tapetti, joka sopii huoneen väreihin ja sisustuk-seen tai graafinen tapetti, joka toimii selkeänä vastakohtana maalatuille seinille.

Graafiset kuviotapetit ovat todella upeita, mutta niitä ei pidä käyttää liikaa. Tapetoi näyttävillä kuvioilla korkeintaan yksi seinä. Muista kohdistusvara, kun lasket tapetti-rullien määrää.

Tilkkutyö tapetinjämistä. Leikkaa tapettirullien jämistä samankokoisia palasia. Kiinnitä palaset seinään sattumanvaraisessa järjestyksessä. Elävä kuvio näyttää usein tiukkaa järjestelmää hauskemmalta.

Valmis kivipinnoite

TASALAATUINEN, MUTTA ELÄVÄ PINTA Valmis kivipinnoite on helppokäyttöinen ja näyttävä pinta materiaali. Tikkurilan Tunto-sarjassa on kolme erilaista pintaa, joiden karkeus vaihtelee. Kivipinnoite levitetään seinälle teräslastalla joko yhteen tai kahteen kertaan. Kivipinnoitteita myydään valmiiksi sävytettyinä.

Pohjusta seinät pinnoitteen värisellä primerilla.

Sekoita pinnoite huolellisesti ennen levitystä. Nosta pinnoite paljusta lastalle muurauskauhalla.

Tasoita pinta tarpeen vaatiessa toiseen kertaan.

Kalkkimaali

KALKITSE SEINÄT VANHAN TAPETIN PÄÄLLE

Perinteinen kalkittu seinä näyttää hyvältä, mutta sen tekeminen on vaikeaa. Markkinoilla on myös kalkkimaaleja, jotka tarttuvat tapettiin, lasikuitukankaaseen ja vanhaan akryylimaalipintaan. Alkydimaalilla maalatut pinnat pitää pohjustaa ennen maalaamista.

Kalklitir-maalit voi sävyttää. Sekoita sävyte maaliin ja maalaa seinät kahteen kertaan.

Kiillota seinä. Jos haluat seinästä kiiltävän, voit kiillottaa maalipinnan teräslastalla.

    Lisää samasta aiheesta Materiaalit