Liimat – 5 minuutin katsaus

Löysimme rakennustarvikeliikkeiden myyntivalikoimista 78 erilaista liimaa yhden aamupäivän aikana. Katsauksestamme selviää, mitkä liimat kattavat perustarpeesi.

Kun etsit sopivaa liimaa, rakennustarvikeliikkeissä on mistä valita. Vaihtoehtoja on valtava määrä pienistä parin gramman pipeteistä isoihin 10 kilon ämpäreihin. Liikkeet käyttävät usein 3–4 toimittajaa, joten myymälöiden valikoimaan voi sisältyä yli 100 erilaista, erikokoista ja erihintaista liimatuotetta.

LUE LISÄÄ: Liima

Pitäisikö ostaa yksi jokaista laatua? Riittäisikö yksi tai kaksi eri putkiloa? Nyt saat selkeät ohjeet, joiden avulla osaat valita sopivimman liiman tavallisimpiin kohteisiin. Yleisliima sopii nykyään useimpiin töihin, ja lisäksi kotona tai verstaalla kannattaa olla varalla myös noin 4–5 muuta liimatuotetta. Katsauksemme sisältää kaikkein tavallisimmat liimatyypit. Jutun luettuasi tiedät, mihin liimat sopivat ja osaat päättää, minkälaisia liimoja verstaallesi tarvitset.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Väkivahva asennusliima

LUE LISÄÄ: Näin käytät epoksiliimaa

Pikaliima

Pikaliima kovettuu hetkessä, usein alle 10 sekunnissa. Vaihtoehtoja on usei-ta, ja niiden erona on, että jotkin niistä täyttävät halkeamia, toiset taas vaativat täysin tasaisen pin-nan. Pikaliimalla voi liimata lähes kaikkia materiaaleja, mutta par-haiten se sopii koviin materi-aaleihin. Pikaliimaa käytetään hintavuutensa ja pakkaus-kokonsa vuoksi yleensä vain pieniin töihin.

Kaksikomponenttiliim

Plastic Padding Super Epoxy on maailman vahvimpia liimoja. Se on sekoitettava ennen käyttöä, ja sitä voi käyttää lähes kaikkiin kiinteisiin materiaaleihin. Liima täyttää saumat ja kovettuu vartissa. Tuplaputkilon ansiosta liima sekoittuu oikein itsestään.

Puuliima

Verstaalla on hyvä olla pullo puuliimaa, ja liima kannattaa valita niin, että sitä voi käyttää sekä ulkona että sisällä ja se kestää pakkasta. Voit valita nk. talviliiman tai PU-liiman (polyuretaa-niliiman), jota käsityöläiset yleensä suosivat. Tuotemerkillä ei sinänsä ole niin väliä.

Karlsons klister -yleisliima

Ruotsalainen suutari kehitti vuonna 1922 synteettisen yleisliiman, Karlsons Klisterin, joka lienee maailman vanhin lajissaan. Sillä voi liimata lähes kaikkea, ja tuotetta on käytet-ty esimerkiksi verenvuodon tyrehdyttämiseen, nastahampaan kiinnittämiseen ja munan halkeaman paikkaamiseen. Liima soveltuu posliinin, nahan, puun, keramiikan, metallin, lasin ja monen muun materiaalin liimaukseen. Valokuvaajat suosivat kuitenkin askarteluliimaa, sillä Karlsons Klister voi vahingoittaa valokuvia.

Askarteluliim

Hyvällä askarteluliimal la voi liimata paperia, valo-kuvia, pahvia ja muita huokoisia mate riaa leja. Tuotemerkin voi valita vapaasti, liimat ei vät juuri poikkea toisistaan.

Liquisole-paikkausliim

Onko kengästä irronnut kan-talappu? Onko kumisaap-paassa reikä tai telttakankaas-sa repeämä? Paikkaa kohteet LiquiSolella. Se on joustava, väritön ja hyvin täyttävä liima, jota voi käyttää kumin, nah-kan, tekstiilien, muovin ja vi-nyylien liimaamiseen. Liima on polyuretaa-nia ja hyvin tulenar-ka. Jos liimaa valuu pöydälle, sitä voi liuottaa Xylénillä. Liimaa voi käyttää esim. haljenneen kengänkannan kor-jaamiseen. Se kovet-tuu 16-48 tunnissa, paksut liimakerrokset vuoro kauden/kerros-milli metri. Kestää ben-siiniä ja kemikaaleja.

Pattex 100% no more nails -erikoisliima

Täysin uusi liima, joka ei vaadi liuotusaineita. Liimalla voi liimata lähes kaikkia materiaaleja ja yhdistää toisiinsa erilaisia materiaaleja. Sopii ulko- ja sisäkäyttöön, on vesitiivis, läpinäkyvä ja täyttää saumat ja halkea-mat. Liima ei sidostu kertaheitolla, joten voit hienosäätää kappaleiden paikkaa, en-nen kuin puristat ne yhteen. Jos tuloksesta haluaa täydellisen, on kappaleita puristettava lujasti yhteen noin 30 minuuttia ja annettava liiman kovettua vuorokauden.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Liimat