Kaikki laminaatista

Lattialaminaatit ja muut laminaattipintaiset puulevyt kestävät kulutusta erittäin hyvin. Laminaattivalmisteet sopivat hyvin lattioille, keittiötasoille ja muille pinnoille, joita pestään säännöllisesti voimakkailla puhdistusaineilla.

SUPERLUJAA: Laminaattilevyn kova pinta tehdään liimasta ja monesta paperi- tai pahvikerroksesta, jotka puristetaan yhteen kovassa paineessa.

MIHIN LAMINAATTIA KÄYTETÄÄN?

LATTIAT
Kovaa kulutusta kestävä laminaatti sopii hyvin eteiseen, kellariin ja kodinhoitohuoneeseen sekä muille lattioille, joilla kävellään ulkokengillä.

PÖYTÄLEVYT
Laminoidusta levystä syntyy käytännöllinen ja sopuhintainen keittiötaso. Pinnan väri- ja kuviovaihtoehtoja on kymmeniä.

HYLLYT, KAAPIT JA IKKUNALAUDAT
Laminoitu melamiinilevy sopii myös hyllyjen, kaappien ja laatikoiden rakentamiseen. Levystä voi tehdä myös kestävän ikkunalaudan.

MITEN LAMINAATIN KANSSA TYÖSKENNELLÄÄN?

Laminaatilla työskennellään pitkälti samalla tavalla kuin muidenkin puukuitulevyjen kanssa. Käsisaha ei kuitenkaan riitä pitkälle. Kovan laminaattipinnan sahaamiseen tarvitaan nopealiikkeistä ja tiheähampaista sähkösahaa. Varaa työhön monta terää, jos joudut sahaamaan kymmeniä levynkappaletta.

Toisin kuin useimmat muut puulevyt, laminaatti pitää sahata poikki alapuolelta, sillä muuten leikkauspinnasta tulee väistämättä rosoinen. Jos joudut rikkomaan levyn pinnan yläpuolelta, voit liimata levyn pintaan teipin. Teippi estää pinnan halkeilemisen esimerkiksi silloin, kun kahteen pyötälevyyn pitää jyrsiä pyöristys yhdistämistä varten.

TÄRKEÄÄ LAMINAATISTA!

Askelten äänet kaikuvat laminaatista, joten sen alle tarvitaan äänenvaimennin. Tarkoitukseen on kehitetty erilaisia solumuovimattoja. Lisäksi joidenkin laminaattilaatujen pohja on erityisen hiljainen.

ERIKOISPIIRRE

Riippumatta siitä, onko levyn ydin kovaa puukuitua vai halpaa lastulevyä, sahauspinta pitää peittää. Peitetty pinta näyttää hyvältä ja pitää kosteuden levyn ulkopuolella. Pinnan voi joko lakata tai peittää laminaattiteipillä.

ERILAISIA LAMINAATTILEVYJÄ

PÖYTÄLEVYT
Laminoiduista pöytälevyistä on sekä halpoja ja pehmeitä versioita että kalliita ja kestäviä korkeapainelaminaatteja. Molemmat laadut sopivat erinomaisesti tee se itse -projekteihin.

LATTIALAMINAATIT
Lattialaminaatit ovat tyypillisesti ponttilautoja. Lautojen värit ja kuviot vaihtelevat maan ja taivaan välillä. Laudat ovat ohuimmillaan kuusimillisiä, joten ovia ei tarvitse nostaa uuden lattian takia.

PURISTELAMINAATTI
Puristelaminaatti on pöytälevylaminaatin paranneltu versio. Puinen ydin on korvattu puristetulla paperi- ja liimaseoksella. Levyt ovat ohuimmillaan vain 10–12 milliä paksuja ja yleensä mustia tai valkoisia.

HYLLYLEVY
Huonekalujen rakentamiseen ja hyllyiksi tarkoitettua, laminoitua melamiinilevyä myydään yleensä valkoisena. Yleisin paksuus on 16 milliä, mutta myös 19 millin levyjä on myynnissä monissa kaupoissa.

LAMINAATIN MITAT

Laminoitujen levyjen paksuudet vaihtelevat yleisesti 15 millistä 30 milliin. Levyjen mitat muuttuvat käyttötarkoituksen mukaan, mutta alla on joitakin tavallisimpia mittoja:

 • 30x120 cm
 • 60x410 cm
 • 60x420 cm
 • 61x320 cm
 • 62x320 cm
 • 63,5x186 cm

Lattialaminaattien paksuus vaihtelee kuudesta viiteentoista milliin. Pituus ja leveys ovat mitä milloinkin. Tässä joitakin yleisiä laminaattimittoja suomalaisissa rautakaupoissa:

 • 24,2x128,5 cm
 • 28,2x60,6 cm
 • 19,2x129,2 cm
 • 19,5x138,2 cm

PALJON ERILAISIA VÄRI- JA KUVIOVAIHTOEHTOJA

Laminaatin rakenne antaa valmistajille käytännössä vapaat kädet värien ja kuvioiden suunnitteluun. Laminaatin pinta voi muistuttaa puuta, mutta myös liuskekiveä, laattoja tai korkkimattoa.

Lattialaminaatteja on joskus väheksytty niiden pintakuvion takia. Valmistajat ovat kuitenkin ottaneet kritiikistä oppia ja valmistavat nykyään myös sellaisia lattialaminaatteja, joiden pintakuvio muistuttaa mahdollisimman paljon oikeaa puuta.

LAMINAATTI: VÄRIT JA KUVIOT

Pergon tumma tammi. Pinta muistuttaa 15x120 sentin laudoista tehtyä lattiaa.

Pergon keskiharmaa betoni. Laminaatin pinta näyttää karkealta betonilattialta.

Pergon vaaleanharmaa liuskekivi. Leveitä, 40,8x122,4 cm lautoja.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Materiaalit