Korkki on NEROKAS materiaali - 7 syytä valita korkki

Korkkimaton paluulle on monta hyvää syytä. Korkki eli linoleum on suorastaan nerokas, luonnollinen ja erittäin kestävä materiaali. Lue, mitä kaikkea linoleumista voi tehdä ja miksi sitä kannattaa käyttää kodin sisustamiseen.

Korkkilattian voi tehdä itse. Linoleumista on kehitetty käteviä laattoja, joiden ansiosta korkkilattian asentaminen on nykyään helppoa.

Linoleum eli korkkimatto tehdään edelleen samoista luonnonmateriaaleista kuin 150 vuotta sitten. Materiaalin kehitti englantilainen Frederick Walton, joka valmisti sadevaatteita kalastajille. Linoleum ei kuitenkaan lyönyt läpi sadevaatteena.

Linoleum on puhdas luonnontuote

Linoleumin pääraaka-aineaineet ovat pellavaöljy ja pihka, jotka sekoitetaan muihin luonnonmateriaaleihin. Suuri pellavaöljypitoisuus antaa linoleumille erityisominaisuuksia, jotka ovat pitäneet sen suosion korkealla, vaikka korkille on kehitetty epäorgaanisia korvikkeita. Linoleum on antistaattiinen, kestävä ja melua vaimentava materiaali, joka korjaa itse itsensä sekä tappaa bakteereja. Korkkimatto tuntuu jalan alla pehmeältä, lämpimältä ja mukavalta, eikä se syty helposti tuleen.

Linoleum on tehty viljeltävistä raaka-aineista, joten sekä tuotanto että prosessista syntyvä jäte ovat luonnonmukaisia.

Muutakin kuin lattiamateriaali

Linoleum tunnetaan ennen kaikkea lattiamattona, mutta se on alkanut kivuta myös tuoleille ja pöydille. Tuotekehityksen uusimmassa aallossa linoleumista on tehty seinälle kiinnitettäviä, itsensä korjaavia ilmoitustauluja. Kerromme seitsemän hyvää syytä, miksi linoleum kannattaa ottaa takaisin osaksi kodin sisustusta.

1. Puhdas luonnontuote

Linoleum on alusta loppuun luonnon tuote, joka nitistää lattialle päässeet bakteerit.

Yksi linoleumin erikoisimmista ominaispiirteistä on, että se estää bakteerien kasvua. Bakteerit eivät yksinkertaisesti elä pitkään linoleumin pinnalla. Sen vuoksi korkkilattia sopii erityisen hyvin keittiöön.

Linoleumin pääraaka-aineet ovat pellavaöljy ja pihka, jotka muodostavat yhdessä niin sanotun linoleumsemen-tin. Massaan lisätään sahanpurua ja kalkkikiveä, minkä ansiosta linoleumia voi värjätä. Seokseen voi lisätä myös ääntä vaimentavaa korkin sahan purua eli korkkijauhoa. Lopuksi seokseen lisä-tään värijauhetta ja massa kiinnitetään juuttikankaaseen.

Juuttikangas korvataan lattia-laatoissa lasikuituverkolla, jotta laatat kestävät pitempään.

2. Kestää aikaa ja kulutusta

Linoleum on yleinen lattiamateriaali virastoissa ja muissa julkisissa tiloissa. Se ei ole mikään ihme, sillä korkkimatto on uskomattoman kestävä materiaali. Hyvin huollettu korkkilattia kestää vähintään 30 vuotta.

Yksi linoleumin ominaispiirteistä on, että korkkilattia korjaa itse itsensä. Pienet naarmut häipyvät korkkilattian pinnasta nopeasti, sillä linoleum on joustava luon-nontuote, joka palaa pian takaisin alkuperäiseen muotoonsa.

Uusi korkkilattia voi olla hieman kellertävä, mutta väri kirkastuu nopeasti, kun auringonvalo vaalentaa lattiaa. Valon puute voi saada lattian taas kellertämään. Muilta osin linoleum säilyttää värinsä hyvin eikä haalistu ajan kuluessa.

Korkkimaton voi lakaista, imuroida ja pestä kevyesti kostealla rätillä. Linoleum on antistaattinen materiaali, joten se ei ime itseensä pölyä, eikä pöly kasaannu korkkimaton pintaan isoiksi läiskiksi.

Korkkimatto pitää lisäksi pestä säännöllisesti laimealla ja ph-arvoltaan neutraa-lilla pesuaineella. Lattia kannattaa käsitellä pari kertaa vuodessa korkinhoitoaineel-la, jotta sen pinta pysyy kunnossa.

Linoleumista on kehitetty monia erilaisia tuotteita. Noudata valmistajan anta-mia hoito-ohjeita, jos ne poikkeavat edellä kerrotusta.

3. Nielee melua

Korkkimatto on täydellinen äänenvaimennin. Linoleum imee ääntä, joten lattiat, kalusteet ja muut linoleumilla päällystetyt pinnat pitävät melutason matalana.

Linoleumin leikkaaminen on helppoa, joten siihen on helppo tehdä hienoja kaarteita.

Linoleum on helppo pitää puhtaana, eivätkä bakteerit elä sen pinnalla. Linoleum sopii keittiöön täydellisesti.

4. Lämmin, pehmeä ja miellyttävä

Linoleum on paitsi uskomattoman kestävä, myös pehmeä ja iskuja vaimentava materiaali. Pehmeällä lattialla on mukava kävellä, eivätkä pöydältä putoavat astiat mene rikki kovin helposti.

5. Paljon värejä

Takavuosien virastoista tutut harmaat ja tylsät korkki­ lattiat ovat laskeneet linoleumin suosiota yksityiskodeissa. Nykyaikaiset linoleumsuunnittelijat kuitenkin hyödyntävät paletin kaikkia värejä. Linoleumin uudet sävyt ovat kirkkaita, eivätkä ne haalistu.

Valmistajat pyrkivät kehittämään ympäristöystävällisiä väriaineita, jotta linoleum pysyy luonnontuotteena myös uusien ja upeiden värien aikakaudella.

6. Kätevä materiaali

Voit päällystää keittiötason itse linoleumilla. Tarvitset työhön liimaa, pienihampaisen lastan, putken tai pätkän harjanvartta sekä yläjyrsimen tai käsisirkkelin.

1

Levitä aluksi liimaa tason päälle pienihampaisella lastalla. Linoleum pitää liimata tasoon 20 minuutin kuluessa. Kalustematto sopii tarkoitukseen parhaiten.

2

Paina linoleum kiinni märkään liimaan. Varmista, että matto kiinnittyy hyvin joka puolelta ja linoleumpala on hieman pöytälevyä isompi.

3

Poista mahdolliset ilmakuplat putkella tai pyörölistalla. Pyöritä listaa keskeltä reunoja kohti nopeilla liikkeillä.

4

Sahaa reunat mittaan käsisirkkelillä ohjainkiskon avulla. Voit kaventaa maton myös yläjyrsimeen kiinnite-tyllä kulmajyrsimellä. Sahaa matto poikki levyn takapuolelta.

7. Korjaa itsensä

Linoleum on joustava materiaali, joka korjautuu itsestään nopeasti. Pienet naarmut ja reiät yksinkertaisesti kasvavat umpeen.

Linoleumista tehnyt ilmoitustau-lut ovat uusinta uutta. Ilmoitustaulut tehdään tavallista paksummasta ja pehmeämmästä linoleumista, johon on lisätty hienoksi jauhettua korkkia.

Ilmoitustaulut hyödyntävät linoleu-min kykyä korjata itsensä, sillä neulojen jättämät reiät ja muuttuvat nopeasti näkymättömiksi.

Suositusten mukaisesti käsitelty ilmoitustaulu pysyy kimmoisana ja kestää todella pitkään.

Uusi ilmoitustaulu on pian täynnä neulan- ja nastanreikiä. Paksu ja pehmeä linoleum kuitenkin korjaa itse itsensä.

    Lisää samasta aiheesta Materiaalit