Kokolattiamaton kiinnitys

Kokolattiamatto saadaan siististi kiinni liimalla. Liimaa levitetään lattiaan liiman oman käyttöohjeen mukaan. Mattoa käännetään ensin kulmista sisäänpäin. Näin lattian peittävään mattoon ei jää ikäviä poimuja tai kuplia. Tehtävä ei ole vaikea, kun tuntee keskeiset niksit.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
450 euroa

Lakattu tai maalattu lautalattia voi olla kylmä ja kova eikä sovi oikein hyvin lastenhuoneeseen, jossa puuha-taan paljon lattialla. Paksu koko lattiamatto on hyvä päällysteratkaisu.

Johdanto

Esivalmistelut tehdään ennen maton kiinnitystä. Mahdolliset mat-tolistat irrotetaan varovasti jalka-listoista ja kynnysten sivuista. Maton pitää ulottua seinästä seinään. Epäta-sainen alusta saa maton kulumaan nopeasti rumaksi kohoumien alueelta, joten aluslattia on ensin joko hiottava tasaiseksi ja ehkä myös levytettävä.

Huone myös puhdistetaan hyvin en-nen kuin matto nostetaan sinne. Maton pitää varsinkin talvikautena saavuttaa sijoituspaikkansa arvot niin lämpötilan kuin kosteudenkin suhteen ennen kuin sitä aletaan kiinnittää. Se vie aikaa vähintään vuorokauden. Lii-an nopeasti lattiaan asennettu matto ei asetu kunnolla.

Ennen maton leikkaamista ja liimaamista on syytä tarkistaa, mihin suuntaan nukka kääntyy. Kokolattia-maton nukan pitäisi suuntautua kohti huoneen sisääntuloa, jolloin matto on parhaimman näköinen. Asia selviää, kun silittää mattoa kädellä. Matto asettuu parhaaseen suuntaan sen ul-konäköä ajatellen, jos nukka haraa hieman vastaan, kun sitä silitetään kädellä ovelta huoneeseen päin.

Maton pohjaan voi piirtää tussilla nuolet, jotka näyttävät suuntaa si-sääntulosta poispäin. Nuolista on pal-jon hyötyä, jos matto kootaan monesta kaistaleesta. Eri mattokaistat on ehdottomasti asennettava nukka taipuneena samaan suuntaan.

Suuren huoneen matto on liimattava

Kokolattiamattoja on saatavana valtava mallisto värejä ja materiaaleja. Ostaessa kannattaa ensin tiedustella, pitäisikö matto kiinnittää liimalla, teipillä tai ei millään. Pari karkeaa nyrkkisääntöä ovat voimassa materiaalista riippumatta.

Matto liimataan, kun:

 • huone on suurempi kuin 20 m2
 • matto on valmistettu kookoksesta, sisalista tai muusta luonnonkuidusta, joka elää kosteuden ja lämpötilojen vaihdellessa
 • alapinta on huopaa tai jotain muuta alustaan tarttumatonta materiaalia
 • lattialla kuljetaan paljon kuten eteisen tai käytävän lattialla
 • mattoon ei missään tapauksessa saa ilmaantua poimuja eikä kohoumia!

Matto teipataan, kun:

 • huonekoko on pienempi kuin 20 m2 eikä siinä liikuta paljon
 • maton alapinta on kumia tai jotain muuta luistamatonta materiaalia.

Ohjeet

Ensin likimääräinen sovitus

Matto levitetään huoneeseen ja tarkistetaan, ettei siinä ole virheellisiä kohtia. On kur-jaa tuhlata aikaa ja tarvikkeita mattoon, joka menee saman tien vaihtoon.

Matto leikataan terävällä matto- tai katko-teräveitsellä hieman ylimittaiseksi. Siinä saa olla joka sivulla vähintään 10 cm liikaa.

Kulmat taitetaan sisäänpäin

Mattoon tartutaan kulmasta ja kulma käännetään maton toisen puolikkaan päälle vastakulmaa kohti, jolloin käsiteltäväksi paljastuu enimmillään lähes puoli lattiaa.

Liima levitetään hammaslastalla liiman oman käyttöohjeen mukaan. Liika liima kaavitaan pois ja kerätään astiaan.

Mattoa aletaan painaa lattiaan keskeltä kulmia kohti. Sitä silitetään kulmien suuntaan, jolloin matto asettuu tasaiseksi. Maton täytyy ylettyä reilusti huoneen seinille asti.

Matto kiinnitetään lattian toiseen puolikkaaseen samalla tavalla. Reunoja voi ruveta siistimään vasta, kun koko matto on kiinnitetty.

Matto on kiinnitetty - sitten siistitään reunat

Matto painetaan tiukasti jalkalistaa vasten saksien selustalla tai puukon muotoon veistetyllä puulastalla vetäen.

Liika matto leikataan pois mattoveitsellä. Veistä kuljetetaan lattiaan nähden 45° kulmassa ja mattoa painetaan kädellä lattiaa vasten työskentelyn aikana.

Kulmat on leikattava saksilla. Veitsi voi nimittäin olla huono väline tähän työhön. Tylsä veitsi saattaa repäistäkin mattoa.

Mattolistat pitävät reunat tiiviisti lattiassa. Listat voi katkaista puukolla tai mattoveitsellä. Mattolistat naulataan jalkalistoihin. Paras tulos saadaan aina irrottamalla jalkalistat.

Reiät putkien kohdille

Maton reunasta leikataan viilto putkea kohti. Putken kohdalle leikataan reikä, joka on hieman putken läpimittaa pienempi.

Reiän reunaan leikataan pieniä pieniä lovia, kunnes matto asettuu tiiviisti lattiaa vasten. Lovien väliset kärjet leikataan pois saksilla.

Materiaalit

• matto (kuvissa Modena/Vorwerk 9 m2)
• mattoliimaa (esim. Kiilto 10 tai CascoFlex, menekki noin 5 liltraa)
• mattolistaa, mallityössä kului 12 metriä
• nauloja

Lisäksi
• hammaslasta liiman levitykseen
• sakset
• mattoveitsi tai tukeva katkoteräveitsi
• vasara tai hakasnaulain

Hinta: noin 450 euroa.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Materiaalit