Pihakiveys luonnon ehdoilla

Joutomaa poistetaan, ja tilalle tuodaan mursketta ja hiekkaa. Sen jälkeen valetaan ja muurataan. Lopputulos on ainutlaatuinen kivipiha, joka on toteutettu luonnon ehdoilla. Lue tästä ja katso, miten voit tehdä jotain vastaavaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Tämä kivipiha tehtiin kuudessa kuukaudessa.
Hinta
Vastaavan kivipihan tekeminen maksaa noin 4000 euroa.
Pihakiveys luonnon ehdoilla

Kallion koloon tehty pihakiveys on vertaansa vailla.

Johdanto

Pihan tekeminen pitää yleensä aloittaa syvältä maan alta. Pintamaa poistetaan, ja tilalle tuodaan tonnikaupalla mursketta ja hiekkaa, salaojaputkia, kaivoja ja routaeristeitä. Myös tällä pihalla ajetaan pois vanhaa maata ja tuodaan tilalle uutta, mutta muuten piha tehdään eri ajatuksella kuin yleensä. Luonto oli täällä ensin, joten se saa sanella, millainen pihasta tulee.

Pihalle tehdään graniittiportaat isoista reunakivistä ja pienemmistä noppakivistä. Portaat yhdistävät uuden kivipihan muuhun pihapiiriin.

Kukkapenkkien ja kiveysten reunoille tehdään tukimuurit pyöreistä luonnonkivistä kallion muotojen mukaan. Lopuksi pinnat peitetään valkoisilla singeleillä.

Pihan tekeminen on kovaa työtä. Entiset maat pitää viedä pois, ja tilalle pitää tuoda lukemattomia kottikärryllisiä mursketta ja muita kiviä. Lopputulos on kuitenkin niin upea, että kaikki vaiva on sen arvoista.

Jos sinunkin pihallasi on joutilasta kalliota, voit lainata tästä jutusta ideoita sen hyödyntämiseen. Lue lisää ja anna mielikuvituksesi lentää!

Ohjeet

01
Raivaa alue 3 Vaihe

Pihan perällä oleva kitukasvuinen ryteikkö oli pitkään lehti- ja puutarharoskien kaatopaikka. Nyt siitä tehdään upea oleskelupaikka muun pihan jatkoksi.

Ennen rakentamista pitää raivata. Ruoho, multa ja muut pintakerrokset pitää viedä pois, jotta kallio tulee näkyviin.

Sammaleet ja muut kasvustot huuhdellaan pois, jotta harmaat kivet pääsevät kunnolla esiin. Pihasta tulee siistimmän näköinen, ja tukimuurien laasti tarttuu paremmin kiinni kallioon.

1

Kunnostettava alue on tontin rumin kolkka, jota on käytetty pitkään puutarhajätteiden kompostointiin. Alue raivataan ilman koneita kottikärryllä ja lapiolla.

2

Sammaleet ja jäkälät huuhdellaan pois painepesurilla. Pesuria käytetään täydellä teholla, sillä kallio ei voi mennä rikki.

3

Kallio on huuhdeltu puhtaaksi, ja sen päältä on viety pois paljon irtomaata. Sen jälkeen töitä on helppo jatkaa paljaan kallion ja maapohjan päältä.

02
Tue reunat 3 Vaihe

Uudella kivipihalla on monta tasoa, ja se tarkoittaa, että pihalle tarvitaan paljon reunuksia. Reunat pitää vahvistaa, jotta pinnoille levitettävät kivet pysyvät paikoillaan.

Reunukset tehdään murskeesta ja vanhoista liuskekivilaatoista, jotka olivat pihalla jo aiemmin.

Ne asennetaan kerroksittain, ja kerrokset tiivistetään kovaksi pohjaksi. Päälle valetaan reunus, johon upotetaan pyöreitä luonnonkiviä.

1

Tasojen väliset reunukset tuetaan kerroksittain murskeella, liuskekivillä ja hiekalla. Murske tuodaan pihalle kottikärryillä, mutta liuskekivilaatat ja hiekka olivat tontilla jo valmiiksi.

2

Reunatuen päällimmäinen kerros on hiekkaa. Hiekka sitoo mursketta, ja myös liuskekivet pitävät mursketta paikallaan. Tällainen reunus ei kestäisi pihatien varressa, mutta se riittää kivipihalle, jossa liikutaan jalan.

3

Päälle valetaan reunus pyöreistä luonnonkivistä. Reunukseen kannattaa käyttää suunnilleen samankokoisia ja ­näköisiä kiviä.

03
Graniittiportaat 7 Vaihe

Uuden kivipihan ja vanhan puutarhan välille tehdään kiviportaat graniitista.

Portaiden reunat tehdään isoista reunakivistä ja askelmat noppakivistä. Portaiden pohja tehdään murskeesta ja askelmiin tehdään pienet ulokkeet, jotta sadevesi valuu alaspäin.

Portaiden korkeus on 60 senttiä ja syvyys 130 senttiä. Se tarkoittaa, että jokaisesta askelmasta tulee 32,5 senttiä syvä ja 15 senttiä korkea. Sellaisia portaita on mukava kävellä.

1

Noppakiville tehdään tukimuotti portaiden rakentamista varten. Pohjalle levitetään betonia ja pinnalle asetellaan noppakiviä. Yläportaan kivet tulevat samalle tasolle pihatason kivien kanssa.

2

Muotti puretaan vuorokauden päästä. Sen jälkeen muottiin tehdään kantava kerros, joka nojaa kiinni valettuja noppakiviä vasten. Siten portaiden ja pihan saumasta tulee tyylikäs.

3

Sitten tehdään toinen muotti. Se tukee betonia, joka levitetään ylimpien kivien alle. Valu tehdään siten, että kivet mahtuvat sen päälle.

4

Portaiden sivut tehdään pitkistä reunakivistä. Kivien alapäät leikataan siten, että ne sopivat kalliota vasten. Siihen käytetään isoa kulmahiomakonetta ja timanttilaikkaa.

5

Reisilankut tuetaan betonilla ja porataan kiinni kallioon. Kiinnikkeinä käytetään 12 millin harjateräksiä.

6

Askelmat tehdään murskeesta ja hiekasta, ja niiden päälle asennetaan kaksi riviä noppakiviä. Nousut tehdään pitkistä reunakivistä. Tässä kivet saumataan sementtipohjaisella laastilla.

7

Valmiit portaat tuetaan paikoilleen vaaleilla singeleillä. Sen jälkeen vanhan pihan ja kivipihan välillä on tyylikäs kulkupaikka.

04
Tukimuurit luonnonkivistä 6 Vaihe

Tasojen ympärille rakennetaan tukimuurit, jotta koristekivet ja kukkapenkit pysyvät paikoillaan.

Tukimuurit tehdään luonnonkivistä. Kivet lajitellaan aluksi pieniin kasoihin koon ja ulkonäön mukaan. Sen jälkeen kivet valetaan kiinni tavallisella muurauslaastilla.

Kivet toimivat reunatukina ja muodostavat pihalle koristeelliset reunukset.

1

Valitse yhteensopivat kivet, jotka sopivat siihen paikkaan, johon ne on tarkoitettu. Lado kivet aluksi irralleen eri paikkoihin.

2

Kun olet tyytyväinen kiviin, ota ne pois ja levitä paikalle laastia. Sekoita laastijauhe veden kanssa säkissä olevan ohjeen mukaan.

3

Yhteensopivien kivien etsiminen on tarkkaa puuhaa. Tarkoitus on, ettei kivien väliin jää liian isoja saumoja.

4

Aloita muuraaminen helposta kohdasta ja jatka vaikeampaa kohti.

5

Pidä huoli, ettei muuraus kuivu liian nopeasti ja halkeile. Kastele muuria säännöllisesti ensimmäisen viikon ajan, jos sää on kuiva ja aurinkoinen.

6

Pihan reunustoille tehtiin viisi erilaista tukimuuria. Ne pitävät kivet ja kukkapenkit paikoillaan ja koristavat pihan tasoja.

05
Levitä pihalle valkoista singeliä 5 Vaihe

Tasanteet viimeistellään koristeellisilla valkoisilla singeleillä.

Sitä ennen varmistetaan, ettei vesi jää seisomaan tekemällä maahan eräänlaiset salaojat. Maahan kaivetaan kourut, jotka täytetään murskeella. Vesi valuu niitä pitkin alaspäin ja pois kallion vierestä.

Singeleiden alle levitetään kuitukangas, joka estää rikkaruohojen kasvua.

1

Tasanteet salaojitetaan kaivamalla kourut, jotka täytetään murskeella. Lopuksi maan pinnalle levitetään kuitukangas ja singelit.

2

Tasanteet kallistuvat pois kallion suunnasta, jotta vesi ei jää seisomaan. Kaato mitataan vaakatasossa olevasta langasta. Sopiva kaato on pari prosenttia.

3

Kallion halkeamat valetaan umpeen niistä kohdista, jotka voivat täyttyä vedellä ja kerätä roskaa. Se estää myös singeleitä huuhtoutumasta veden mukana.

4

Lopuksi kaikki tasanteet peitetään singeleillä. Kivet toimitetaan suursäkeissä ja nostetaan pihalle kuorma-auton nosturilla, mutta ne pitää joka tapauksessa kärrätä eri tasoille kottikärryillä. Kivien alle levitetään kuitukangas, joka estää rikkaruohojen kasvua.

5

Lopuksi uusi kivipiha koristellaan kasveilla, kalusteilla ja valoilla. Pihan perukasta tuli naapuruston helmi.

Vuokraa helpotusta

Tavallisella kottikärryllä voi siirtää kerralla noin sata kiloa maata, mutta tuhansien kilojen kärrääminen rasittaa selkää, käsivarsia ja jalkoja. Minidumpperi on pieni kumiteloilla kulkeva kuormaaja, jolla voi siirtää kerralla kymmenen kertaa enemmän maata kuin kottikärryllä.

Minidumpperi kulkee noin 10 kilometriä tunnissa, ja sen kyytiin voi panna kerralla 500 kiloa kiviä, multaa ja hiekkaa. Joissakin malleissa on myös kauha, joka helpottaa kuorman tekemistä ja purkamista.

Minidumpperia ei yleensä kannata ostaa, sillä perusmalli maksaa vähintää 2500 euroa ja kalleimmat ammattilaismallit jopa 5000 euroa. Onneksi minidumppereita vuokrataan konevuokraamoissa, ja koneen voi usein tilata suoraan tontille. Minidumpperi helpottaa maansiirtoa selvästi myös siinä tapauksessa, että se pitää hakea ja palauttaa itse.

Minidumpperissa

Yanmar C08 -minidumpperissa on kauha, kumitelat ja 800 kilon lava. Koneen voi vuokrata noin 150 eurolla vuorokaudeksi.

Materiaalit

Erilaisia kiviä:

  • Pyöreitä luonnonkiviä
  • Valkoista singeliä, 8/11
  • Graniittireunakiviä
  • Noppakiviä
  • Liuskekiviä

Muuta:

  • Kuivabetonia
  • Laastia muuraamiseen
  • Sementtipohjaista saumalaastia noppakiville
  • Mursketta
  • Harjaterästä raudoitukseen
  • Kuitukangasta
  • Asennushiekkaa noppakiville
  • Puulaattoja

Erikoistyökalut

  • Poravasara
  • Painepesuri
  • Laastinsekoittaja

Vie aikaa

Tämä kivipiha tehtiin kuudessa kuukaudessa.

Hinta

Vastaavan kivipihan tekeminen maksaa noin 4000 euroa.

Vaikeusaste

Luonnonkivipihan tekeminen ei ole vaikeaa, mutta työ on raskasta ja sitä on paljon. Projektin vaikein vaihe on on portaiden tekeminen.

Video

Näin käytät isoa poravasaraa

Poravasara on voimakas työkalu ja hyvä valinta moniin raskaisiin purkutöihin. Poravasaralla ja oikealla terällä voi tehdä roiloja seiniin ja irrottaa laatat kylpyhuoneen seinistä. Opettele käyttämään poravasaraa tältä videolta.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …