Luonnonkivet

TAKOMINEN: Noppakivet ladotaan paksun hiekkakerroksen päälle ja taotaan kiinni alustaan.

MITEN LUONNONKIVIEN KANSSA TYÖSKENNELLÄÄN?

Luonnonkivien latomisessa on paljon samaa kuin tavallisten pihalaattojen asentamisessa. Alustan täytyy olla tasainen ja luja ennen asennushiekan levittämistä.

Asennushiekkakerros on yleensä vain pari senttiä syvä, mutta noppakivien alle hiekkaa tarvitaan jopa 10 sentin kerros. Asentamiseen käytetään usein kivituhkaa asennushiekan sijasta.

MITEN LUONNONKIVIEN KANSSA TYÖSKENNELLÄÄN?

Luonnonkivien halkaisuun kannattaa käyttää kulmahiomakonetta ja isoa timanttilaikkaa, sillä niillä leikkauspinnasta tulee hyvin tasainen.

Jos katkaisupinnasta halutaan luonnollisen näköinen, kivi kannattaa halkaista lyömällä. Tee kiveen pieni lovi, aseta siihen meisseli ja lyö meisseliin vasaralla. Kivi halkeaa usein yhdellä iskulla.

MITEN LUONNONKIVIEN KANSSA TYÖSKENNELLÄÄN?

TÄRKEÄÄ!

Useimpien luonnonkivien pinta on epätasainen, ja ne asettuvat kunnolla kiinni alustaan vain, jos niiden yli ajetaan tärylevyllä eli lätkällä. Ilman tärylevykäsittelyä luonnonkivipinta jää epätasaiseksi.

ERITYISTÄ

Luonnonkiviä voi tilata verkosta tai ostaa rautakaupasta. Kivet myydään yleensä jättisäkeissä tai kuormalavoilla. Tavalliset luonnonkivet saa halvimmalla suoraan sorakuopalta ostamalla. Kiviä voi saada puoli-ilmaiseksi myös maansiirtoyrityksistä.

Luonnonkivet

NOPPAKIVET Noppakiviä ladotaan usein laattojen väliin, mutta niistä voi tehdä myös kokonaisia käytäviä ja polkuja. Kivet ovat kooltaan noin 9 x 9 x 9 cm. Pienillä mosaiikkikivillä tukitaan reikiä ja niistä ladotaan kuvioita. Niiden koko on yleensä noin 5 x 5 x 5 cm.

Luonnonkivet

NUPUKIVET Nupukiviä käytetään yleisimmin kiveyksen reunojen vahvistamiseen. Eurooppalaisten nupukivien koko on yleensä noin 15 x 16 x 21 senttimetriä. Idästä tuotujen kivien mitat ovat yleensä noin 14 x 14 x 20 senttiä.

Luonnonkivet

LUONNONKIVET Pyöreäreunaisia luonnonkiviä käytetään esimerkiksi seinänvierustojen ja kukkapenkkien koristeluun. Niistä voi periaatteessa latoa myös polun, joskin siitä tulee hyvin epätasainen. Kivien koko vaihtelee käyttökohteen mukaan.

Luonnonkivet

LOHKOKIVET Graniitista tai liuskekivestä lohkottuja laattoja käytetään useimmiten terasseihin ja pihapolkuihin. Kivien koko vaihtelee paljon, ja niiden paksuus on 2–5 cm. Kivet ladotaan hiekalle tai maakosteaan betoniin ja tärytetään kiinni.

Luonnonkivet

LUONNONKIVILAATAT Luonnonkivilaatat sopivat terasseille ja pihapoluille. Tarpeeksi paksuja laattoja voi käyttää myös liittymissä. Graniitti- ja basalttilaatat ovat kaikkein kestävimpiä. Liuske, hiekkakivi, marmori ja kvartsiitti pitää käsitellä, sillä ne imevät kosteutta.

Luonnonkivet

SINGELIT JA MURSKEET Singelikivissä on pyöreät reunat. Murskekivet ovat teräväreunaisia, joten ne pakkautuvat tiiviisti yhteen. Molempia voi käyttää kiveyksiin, joita ei pidetä puhtaana lumesta. Singelit ovat kooltaan 32–64 mm. Murskeiden raekoko vaihtelee.

Luonnonkivet

PIKKUKIVET Pieniä luonnonkiviä käytetään usein koristeina. Niitä voi myös sekoittaa betoniin. Pienimpien kivien läpimitta voi olla esimerkiksi 4–8 mm, keskikokoisten 8–16 mm ja isoimpien 16–32 mm.

Luonnonkivet

KIVITUHKA Kivituhka on kaikkein pienirakeisinta luonnonkiveä. Se on murskeen sivutuote, jonka raekoko vaihtelee 0–8 mm:n välillä. Kivituhkaa käytetään kiveysten saumoissa ja pihateiden päällysteenä.

REUNA LUONNONKIVESTÄ

Luonnonkivistä voi rakentaa erilaisia kaarevia ja suoria reunuksia. Graniitista tehdään myös kaivonkansia, isoja askelmakiviä ja jättilaattoja, jotka pitävät kukkapenkit paikoillaan.