Valitse sopivat luonnonkivet

Luonnonkivet ovat täydellinen valinta tyylikkään polun tai pihaliittymän rakennusmateriaaliksi. Luonnonkivien väriskaala on uskomattoman laaja, ja ne sopivat erityisen hyvin käytäville, poluille ja terasseille. Esittelemme erilaisia luonnonkiviä ja niiden latomiseen sopivia työskentelytapoja.

Luonnonkivet

TAKOMINEN: Noppakivet ladotaan paksun hiekkakerroksen päälle ja taotaan kiinni alustaan.

MIHIN LUONNONKIVIÄ KÄYTETÄÄN?

PIHAPOLUT JA -LIITTYMÄT
Lado luonnonkivistä tyylikäs pihapolku tai pihaliittymä, jonka ulkonäkö säilyy vuosikymmeniä. Luonnonkivi patinoituu hienosti.

TERASSIT
Voit tehdä luonnonkivistä myös upean terassin. Terassi pitää tehdä kutakuinkin tasaisista kivistä, sillä muuten pöytä ja tuolit keikkuvat.

KUKKAPENKIT JA TUKIMUURIT
Kukkapenkkejä, istutusaltaita ja tukimuureja tehdään usein luonnonkivistä. Luonnonkivistä rakennettu muuri voi olla todella kestävä.

MITEN LUONNONKIVIEN KANSSA TYÖSKENNELLÄÄN?

Luonnonkivien latomisessa on paljon samaa kuin tavallisten pihalaattojen asentamisessa. Alustan täytyy olla tasainen ja luja ennen asennushiekan levittämistä.

Asennushiekkakerros on yleensä vain pari senttiä syvä, mutta noppakivien alle hiekkaa tarvitaan jopa 10 sentin kerros. Asentamiseen käytetään usein kivituhkaa asennushiekan sijasta.

Luonnonkivien halkaisuun kannattaa käyttää kulmahiomakonetta ja isoa timanttilaikkaa, sillä niillä leikkauspinnasta tulee hyvin tasainen.

Jos katkaisupinnasta halutaan luonnollisen näköinen, kivi kannattaa halkaista lyömällä. Tee kiveen pieni lovi, aseta siihen meisseli ja lyö meisseliin vasaralla. Kivi halkeaa usein yhdellä iskulla.

TÄRKEÄÄ!

Useimpien luonnonkivien pinta on epätasainen, ja ne asettuvat kunnolla kiinni alustaan vain, jos niiden yli ajetaan tärylevyllä eli lätkällä. Ilman tärylevykäsittelyä luonnonkivipinta jää epätasaiseksi.

ERITYISTÄ

Luonnonkiviä voi tilata verkosta tai ostaa rautakaupasta. Kivet myydään yleensä jättisäkeissä tai kuormalavoilla. Tavalliset luonnonkivet saa halvimmalla suoraan sorakuopalta ostamalla. Kiviä voi saada puoli-ilmaiseksi myös maansiirtoyrityksistä.

NOPPAKIVET
Noppakiviä ladotaan usein laattojen väliin, mutta niistä voi tehdä myös kokonaisia käytäviä ja polkuja. Kivet ovat kooltaan noin 9 x 9 x 9 cm. Pienillä mosaiikkikivillä tukitaan reikiä ja niistä ladotaan kuvioita. Niiden koko on yleensä noin 5 x 5 x 5 cm.

NUPUKIVET
Nupukiviä käytetään yleisimmin kiveyksen reunojen vahvistamiseen. Eurooppalaisten nupukivien koko on yleensä noin 15 x 16 x 21 senttimetriä. Idästä tuotujen kivien mitat ovat yleensä noin 14 x 14 x 20 senttiä.

LUONNONKIVET
Pyöreäreunaisia luonnonkiviä käytetään esimerkiksi seinänvierustojen ja kukkapenkkien koristeluun. Niistä voi periaatteessa latoa myös polun, joskin siitä tulee hyvin epätasainen. Kivien koko vaihtelee käyttökohteen mukaan.

LOHKOKIVET
Graniitista tai liuskekivestä lohkottuja laattoja käytetään useimmiten terasseihin ja pihapolkuihin. Kivien koko vaihtelee paljon, ja niiden paksuus on 2–5 cm. Kivet ladotaan hiekalle tai maakosteaan betoniin ja tärytetään kiinni.

LUONNONKIVILAATAT
Luonnonkivilaatat sopivat terasseille ja pihapoluille. Tarpeeksi paksuja laattoja voi käyttää myös liittymissä. Graniitti- ja basalttilaatat ovat kaikkein kestävimpiä. Liuske, hiekkakivi, marmori ja kvartsiitti pitää käsitellä, sillä ne imevät kosteutta.

SINGELIT JA MURSKEET
Singelikivissä on pyöreät reunat. Murskekivet ovat teräväreunaisia, joten ne pakkautuvat tiiviisti yhteen. Molempia voi käyttää kiveyksiin, joita ei pidetä puhtaana lumesta. Singelit ovat kooltaan 32–64 mm. Murskeiden raekoko vaihtelee.

PIKKUKIVET
Pieniä luonnonkiviä käytetään usein koristeina. Niitä voi myös sekoittaa betoniin. Pienimpien kivien läpimitta voi olla esimerkiksi 4–8 mm, keskikokoisten 8–16 mm ja isoimpien 16–32 mm.

KIVITUHKA
Kivituhka on kaikkein pienirakeisinta luonnonkiveä. Se on murskeen sivutuote, jonka raekoko vaihtelee 0–8 mm:n välillä. Kivituhkaa käytetään kiveysten saumoissa ja pihateiden päällysteenä.

REUNA LUONNONKIVESTÄ

Luonnonkivistä voi rakentaa erilaisia kaarevia ja suoria reunuksia. Graniitista tehdään myös kaivonkansia, isoja askelmakiviä ja jättilaattoja, jotka pitävät kukkapenkit paikoillaan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihakivet