6-kulmaiset laatat - opi laatoittamaan

Kuusikulmaiset laatat ovat muotia. Jos et ole koskaan laatoittanut niillä, tutustu tekniikkaan, sillä työ on hieman erilaista kuin nelikulmaisilla laatoilla. Näytämme perusperiaatteet, jotta osaat latoa kuusikulmaisen laatoituksen itse.

Tärkeää! tee koelaatoitus

Lado aina koelaatoitus, jotta näet, miten kuusikulmaisten laattojen mitat sopivat laatoitettavalle alueelle. Se on tärkeää, sillä laattoja pitää leikata paljon, eikä kaikista laatoista voi leikata neljäsosaa pienempää palasta. Jos laatoitus kiertää kulman ympäri, mieti ensin, miltä laatoitus näyttää nurkan kohdalla. Se on ratkaisevaa sijoittelun kannalta.

1. Leikkaa laatat laattaleikkurilla. Jos haluat saumata laatoituksen ulkonurkan, tarvitset viistoon leikkaavan mallin.

2. Lado mittatarkka koelaatoitus vaakasuoralle alustalle. Jätä laattojen väliin haluamasi sauma. Piirrä merkit laatoituksen rajan ylittäviin laattoihin ja katkaise laatat mittaan. Tässä käytettävät laatat ovat niin pieniä, ettei niistä voi sahata neljäsosaa pienempiä palasia. Sahaa nurkkaan tulevat laatat poikki 45 asteen kulmassa.

3. Tee koelaatoitus uudestaan katkaistuilla laatoilla.

4. Aseta katkaistut laatat seinää vasten. Asenna laattojen väliin saumaristit (tässä käytetään nelimillisiä) siten, että laattojen saumat ovat juuri oikean levyiset. Aseta kokonainen laatta sauman keskelle ja piirrä seinään merkki jokaisen laatan kärjen kohdalle.

Ensimmäinen laattarivi

Levitä laastia seinään aluksi vain parin ensimmäisen laattarivin korkeudelle. Vedä sormella ylimääräiset laastit pois ensimmäisen rivin päältä, jotta saumat eivät tule täyteen laastia. Laasti on helpompi poistaa märkänä kuin kuivana. Täytä saumat myöhemmin sauma laastilla.

1. Levitä seinälle laastia ja tasoita se hammaslastalla. Viritä alimman laattarivin alle saumanauha. Aseta saumaristit laattojen väliin ja varmista, etteivät ensimmäisen rivin laatat pääse liikkumaan.

2. Asenna toinen laattarivi. Alemman kärjen pitää osua sauman keskelle ja ylemmän pitää osoittaa seinään piirrettyyn viivaan. Nosta laatta alemman rivin laattojen varaan ja hilaa se paikalleen samalla kun painat laatan kiinni laastiin. Siten sotkua tulee mahdollisimman vähän.

3. Vedä saumanaru paikalleen ensimmäisen ja toisen laattarivin väliin, kun kaikki laatat ovat paikoillaan. Tee narulla siksakkia vaakalinjaa pitkin.

4. Tarkista suorakulmalla, että nurkkalaatat tulevat suoraan linjaan. Tarkista myös, että sauman leveys sopii nurkassa toisen puolen laatoitukseen.

Nurkat

Ulkonurkka näkyy hyvin selvästi, joten se kannattaa laatoittaa siten, että lopputulos näyttää mahdollisimman hyvältä. Näet erilaiset laatoitustavat sivun alareunassa. Tapa A on kaikkein siistein mutta samalla vaikein. Sisänurkkaan pitää jättää riittävästi tilaa saumalaastille.

1. Laatoita ulkonurkka valmiiksi asentamalla laatat nurkan toiselle puolelle. Muista, että ulkonurkan laatat pitää sahata viistoon, jotta niiden väliin jää tilaa sauma-aineelle. Tarkista myös, että laatat ovat yhtä kaukana toisistaan ja saumojen leveys on sama joka rivissä.

2. Tarkista, että nurkkien pysty-saumat ovat toistensa peilikuvia.

3. Katkaise sisänurkan laatat 90 asteen kulmassa. Asenna laatat toistensa viereen, mutta jätä nurkkaan tilaa saumalaastille. On tärkeää, että laatat eivät mene toistensa päälle.

4. Puhdista laatat vedellä sitä mukaa kun laatoitat. Pese laatat myös sen jälkeen, kun olet lopettanut laatoittamisen. Saumaa laatoitus lopuksi.

Vaihtoehtoisia tapoja

Keskelle nurkkaa tehty sauma on siistein vaihtoehto, mutta se on myös vaikein. Tapa on vaikea siksi, että laatat pitää sahata 45 asteen kulmaan, jotta nurkkaan laattojen väliin jää tarpeeksi tilaa saumalaastille.

Laatat asetetaan nurkkaan limittäin. Aseta toinen laatta nurkan yli siten, että sen reuna yltää toisen laatan pinnan tasolle. Tämä tyyli tekee toisesta puolesta paremman. Laattojen pitää olla läpivärjätyt, jotta väärä väri ei ”paista” laatasta.

Helpoin vaihtoehto on nurkkalista, jota vasten laatat painetaan. Nurkkalistoja on erilaisia, mutta molemmista suunnista samannäköiset listat näyttävät parhailta. Asenna lista painamalla se kiinni märkään laastiin.

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Laatat