Kuviolaatoitus

Kuvio voi saada huoneen tuntumaan isommalta, piristää tylsää huonetta ja tehdä tilasta ainutlaatuisen näköisen.

Muiden kuin nelikulmaisten laattojen asentaminen suoriin riveihin vaatii aikaa ja tarkkuutta.

Muiden kuin nelikulmaisten laattojen asentaminen suoriin riveihin vaatii aikaa ja tarkkuutta.

Kuviolaatoituksen tekemiseen on monta hyvää syytä. Kuvio voi saada huoneen tuntumaan isommalta, piristää tylsää huonetta ja tehdä tilasta ainutlaatuisen näköisen. Voit tehdä persoonallisia laatoituksia asentamalla perinteiset laatat uudella tavalla tai käyttämällä epätavallisen muotoisia laattoja.

Kalanruotokuvio

1

Aloita laatoittaminen ruuvaamalla apurimat kiinni seiniin. Alhaalla oleva rima estää laattoja valumasta liian alas, ja nurkkiin asennettava rima tekee liitoskohdasta tarkan.

2

Koeladonta on aina hyvä idea kuvio­ laatottamisessa. Sauman leveys pitää ottaa huomioon, joten laattaristejä tai muita välikapuloita kannattaa käyttää jo tässä vaiheessa.

3

Kun laatat ovat varmasti oikeilla paikoillaan, leikkaa toiseen päähän tulevat palaset ja aloita laatoittaminen. Aloita alimmasta rivistä ja jatka ylöspäin, kunnes kaikki laatat ovat paikoillaan.

4

Laattojen säätäminen voi viedä aikaa varsinkin aloittelijalta, joten laastia ei kannata levittää kerralla liikaa. Piirrä laattojen ylälinja seinään, jotta et levitä laastia liian ylös.

5

Jatka laatoittamista nurkan toiselta puolelta. Hienosäädä laatat tarkasti paikoilleen toisella seinällä olevia laattoja vasten.

Nurkittain asennettavat laatat

1

Tee koeladonta, jotta kuvio kohdistuu oikein ja reunoista tulee samanlaiset. Jos käytät erivärisiä laattoja, ota koe ladonnasta kuva. Tässä laatat asennetaan nurkittain eli diagonaaliin.

2

Lattialaattojen laasti kannattaa levittää laattojen taakse, jotta huoneessa on helppo liikkua. Piirrä lattiaan keskiviiva ja aloita laatoittaminen sen vierestä.

3

Jatka laatoittamista reunoja kohti. Kuvasta on paljon hyötyä tässä vaiheessa, sillä kuvio menee helposti sekaisin. Asenna aluksi kaikki kokonaiset laatat ja tee palaset seuraavana päivänä.

4

Leikkaa reunoille sopivat palaset, kun kokonaisten laattojen laasti on kovettunut. Jos reunoille tulee kapea boordilaatta, asenna sekin tässä vaiheessa.

Vaihtoehtoja

Kuusikulmaisten laattojen asen­ taminen vaatii hyviä hermoja. Tee aluksi koeladonta ja asenna kaikki kokonaiset laatat ennen reuna­ palojen leikkaamista.

Tähän kuvioon on käytetty isoja kahdeksankulmaisia laattoja ja niiden väliin asennettavia pieniä nelikulmaisia laattoja. Se on todella näyttävä mutta kallis vaihtoehto. Asentaminen vaatii huolellisuutta, sillä pienet laatat pitää asentaa to­ della tarkasti. Kahdeksankulmaisia laattoja voi tilata verkkokaupoista.

Kätevät laattaristit

Laattojen asentamiseen käytetään tavallisia laattaristejä, jotta kaikista saumoista tulee yhtä leveitä.

Sen sijaan tiilikuvion tai kalanruotokuvion tekemiseen tarvitaan T:n muotoisia laattaristejä.

Kuusikulmaisten laattojen asentamiseen käytetään Y:n muotoisia laattaristejä, jotka helpottavat laa toittamista todella paljon. Kysy erikoislaattaristejä kauppiaaltasi.

    Muut lukevat juuri nyt …