Korjaa nopeasti: irtonaiset laatat

Porraslaatat voivat irrota, jos portaat ovat vanhat ja niitä käytetään tiheään. Usein syynä on, ettei laattojen asennuksessa ole käytetty riittävästi laattaliimaa. Laatat on joka tapauksessa korjattava, koska muuten ne voivat rikkoutua. Katso tästä, kuinka se onnistuu.

Johdanto

Jos laatta on irrallaan, saumaus irtoaa nopeasti ja vesi pääsee hitaasti mutta varmasti tunkeutumaan rakenteeseen.

Olipa kyse ulko- tai sisätiloista, kukaan ei halua vettä laattojen alle. Ulkona vauriot kuitenkin leviävät nopeasti pakkasten saapuessa.

Laatan taakse tunkeutuva vesi nimittäin laajenee, jolloin se rikkoo jopa parhaankin betonin. Siksi on tärkeää, että ongelma ratkaistaan heti sen ilmaannuttua.

Korjaus on helppoa ja vaatii vain vähän työkaluja ja kokemusta. Monissa tapauksissa irronneen laatan voi käyttää uudelleen. Se vain irrotetaan, puhdistetaan ja liimataan uudelleen ennen uutta saumausta. Näin tehtävä on ratkaistu.

Jos laatta on rikki, itse toimenpide on sama. Tällöin tarvitaan tietenkin myös uusi laatta.

Tarvittavat työvälineet

Sähkötyökaluja ei tarvita. Työstä selviytyy muutamilla muuraustyökaluilla.

  • Laastikauha
  • Vasara
  • Taltta
  • Saumauslasta
  • Sieni

Ohjeet

01
Tee näin 6 Vaihe

1

Aloita poistamalla sauma onton laatan ympäriltä vasaralla ja taltalla. Varo viereisten laattojen reunoja.

2

Irrota laatta varovasti, jotta voit käyttää sitä uudelleen. Kun laatta on poistettu, puhdista se huolellisesti vanhasta kuivuneesta laattaliimasta.

3

Kun kaikki lika ja pöly on poistettu, kostuta laatta ja alusta märällä sienellä. Näin varmistut, ettei vesi kulkeudu pois laattaliimasta.

4

Levitä runsaasti laattaliimaa sekä askelmaan että laattaan ja vedä sitten liimaa hammaslastalla ennen laatan asettamista. Pyyhi ylimääräinen laattaliima pois kostealla sienellä. On tärkeää pyyhkiä laatan ympärillä olevat saumat kunnolla pohjaan asti, jotta niihin jää tilaa myöhemmin levitettävää laastia varten. Anna laattaliiman kuivua vähintään 24 tuntia.

5

Ulkokäyttöön tarkoitetut saumausmassat ovat hieman karkeampia ja siksi kestävämpiä. Laasti levitetään saumoihin kovasta kumista valmistetulla saumauslastalla.

6

Pyyhi ylimääräinen saumausmassa pois sienellä. Varmista, ettei sieni ole läpimärkä, koska silloin sauma voi irrota. Poista liika laasti puhtaalla puuvillaliinalla vuorokauden kuluttua.

Video

Irronneet porraslaatat

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Laatat