Jättilaatat seinään

Isot laatat näyttävät mahtipontisen upeilta ison huoneen seinilläja lattiassa. Laattojen koko kasvattaa huoneen kokoa. Esittelemmeerikoistekniikan, jota käytetään isojen laattojen seinäasennuksiin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1-2 päviää
Hinta
130 euroa

Isot laatat asennetaan saumaristeihin tai pieniin muovikiiloihin ja kallistetaan paikoilleen.

Johdanto

Kun isoja laattoja asennetaan kapein saumoin seinälle, työhön sopivat vain laatat, joissa on täysin suorat reunat. Esimerkissä laatat asennetaan 3 mm:n saumoin.

Laatat asennetaan melko paksuun laastiin. Työssä käytetään saumaristejä ja vaakasaumoissa myös pieniä muovi-kiiloja, jotta laatat eivät vajoa alaspäin.

Käytettävä hammaslastan hammastus on karkea: 8 mm. Näin koko pinnasta saadaan hyvin tarttuva, sillä laasti jakautuu tasaisesti. Seinään asennetut laatat voidaan naputella oikeaan tasoon kumipäisellä vasaralla.

Ohjeet

01
Toimi näin 5 Vaihe

1

Hyvin sekoitettu paksu laattalaasti levitetään seinään. Käytä karkeaa hammaslastaa (tähän työhön on valittu 8 mm:n hammaslasta). Aloita toiseksi alim-masta rivistä ja tue se (katso vier. sivun tietolaatikko tukemisesta).

2

Paina saumaristit saumoihin ja aseta laatta saumaristiin. Kippaa laatta paikalleen ja paina se seinää vasten.

VINKKI: Saumaristien sijaan voi käyttää pieniä muovisia kiilapaloja.

3

Pidä vesivaakaa tai suoraa lautaa laattapintaa vasten, kun naputat laatat varovasti oikeaan tasoon kumipäisellä vasaralla.

4

Alin rivi asennetaan viimeiseksi. Poista tuki, levitä laasti ja paina laatat saumaristeihin. Kiinnitä laatat ilmastointi-teipillä saumakohtien yli, kun asennat laatat. Teippi kiristää laatat niin, että ne eivät pääse vajoamaan alaspäin.

5

Laatat saumataan vuorokauden kuluttua samaan tapaan kuin muutkin laatat: saumausaine levitetään kumilastalla ristiin saumojen yli. Poista ylimääräinen saumausaine kostealla vaahtokumisienellä.

Materiaalit

  • 60 x 60 cm kalibroituja laattoja
  • Laattalaastia
  • Saumaristejä, ilmastointiteippiä, muovikiiloja ja saumausainetta

Erikoistyökalut

  • Märkäleikkuri
  • Kumivasara
  • Levynnostin (jalalla toimiva)

Vie aikaa

Ison seinän laatoittaa 1-1,5 työpäivässä, mutta työ jakau-tuu useammalle päivälle kuivumisaikojen vuoksi.

Hinta

Noin 80-130 €/m2.

Vaikeusaste

Isojen laattojen asennus vaatii suunnittelua ja täysin tasaisen alustan. Tue ensimmäinen laattarivi kunnolla.

Vinkit & niksit

Vankka tuki ensimmäiselle laattariville

Jotta suuret laatat saa asennettua suoraan, työ aloitetaan toiseksi alimmasta rivistä. Hae lattiasta matalin kohta ja mittaa siitä kokonai-nen laatta + saumanle-veys ylöspäin. Piirrä vaakaviiva tähän kohtaan kaikille laatoitettaville seinille. Kiinnitä höy-lätty vaakalauta merkki-viivan kohdalle ja kiin-nitä pystytuet sen alle. Tukilauta pysyy paikal-laan asennuksen ajan vinojäykisteen avulla.

Kun ensimmäinen laattarivi on asennettu tukien varaan, voidaan työtä jatkaa seuraaviin riveihin.

Käytä aina suorareunaisia laattoja

Suuret laatat on ka-libroitu eli jokainen laatta on leikattu puhtaaksi kaikilta neljältä sivulta, ennen kuin se on poltettu. Reunat ovat siis täysin suo-rat. 60 x 60 cm:n laatoilla työ etenee nopeasti.

Laatoissa pitää olla täysin suorat reunat, joten työssä tarvitaan hyvää märkäleikkuria timanttilaikalla niitä laattoja varten, joita pitää leikata.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …