38 vinkkiä laatoista ja klinkkereistä

Laattakoot ja saumatyypit, ristikkäin asettelu ja hienot kulmat. Tässä parhaat vinkkimme, joiden avulla onnistunut laatoituksessa.

Monet ovat laatoittaneet, ja monet myös jälkikäteen harmitelleet, että lopputuloksesta ei tullut parasta mahdollista. Kun laasti on kuivunut, mitään ei enää ole tehtävissä. Kerromme nyt parhaat vinkit asiantuntijoiltamme, jotka ovat asentaneet enemmän laattoja kuin me asennamme koko elämämme aikana. Käymme läpi mm. laattojen valinnan, mittaamisen, asennuksen ja saumauksen.

1. Yksittäiset laatat vai verkkoratkaisu
Tarjolla on muitakin laattakokoja kuin vakiokoot 10 x 10 ja 15 x 15 cm. Suuria laattoja on helpompi asentaa, mutta pieniä 5 x 5 cm:n laattoja – ja pienempiäkin – saa yleensä valmiiksi verkotettuina tuotteina. Saumat ovat varmasti samanlevyiset, joten vain verkotettujen laattojen välisiä saumoja joutuu sovittamaan. Ilmeestä syntyy yhdenmukainen ja aikaa säästyy

2. Valitse kulutusvahvuus laattojen sijainnin mukaan
Seinälle asennettavien laattojen pitää olla helposti puhdistettavia, mutta ne eivät vaadi lattialaattojen kaltaista kulutuskestävyyttä. Lasitetut laatat ryhmitellään kulutuskestävyydeltään viiteen ryhmään riippuen siitä, kuinka nopeasti lasitus muuttuu kuluneen näköiseksi. Ryhmä 1: vain seiniin, ei käytetä lattioihin. Ryhmä 2: yksityiskotien kylpyhuonelattiat, joissa kävellään paljain jaloin tai pehmeillä tossuilla. Ryhmä 3: Yksityiskotien lattiat, ei keittiöihin. Ryhmä 4: Kulutukselle joutuvat lattiat, esim. keittiöt ja eteiset. Ryhmä 5: Kestävät kauppojen ja koulujen lattioilla.

3. Laattataulukko
Osta laattoja riittävästi, kun tilaat niitä. Puolikkaan neliömetrin laattavajaus harmittaa varmasti.

Jos ostat jäännöseriä, laattoja kannattaa ostaa vähintään 10 % yli mitatun tarpeen. Tarkat mitat ovat tärkeitä, ja muista, että aina kun käytät puolikkaan laatan, tarvitset lisäksi vähintään kokonaisen laatan. Jos asennat suuria laattoja pieneen huoneeseen, hukkapaloja syntyy suhteellisesti enemmän kuin pieniä mosaiikkilaattoja suureen huoneeseen asennettaessa, sillä isoja laattoja joutuu leikkaamaan enemmän. Pakkauksissa kerrotaan riittoisuudesta neliömetreinä, mutta käytä mielummin yo. taulukkoa, kun tilaat laattoja. Jos mahdollista, sovi, että voit palauttaa ylimääräiset laattapakkaukset liikkeeseen.

4. Merkinnät helposti laservesivaa’alla
Aloitettiinpa laatoitus alhaalta lattialta tai keittiöntason päältä, laservesivaaka on loistava apuväline yhtenäisen korkeuden merkitsemiseksi kautta huoneen. Näiden välineiden laadussa on kuitenkin eroja. Merkitse seinään, mihin apulista/ensimmäinen laattarivi tulee. Aseta laservesivaaka lattialle, ja säädä sen merkintäsi mukaan. Käännä sitä nyt, ja merkitse korkeus kaikkiin seiniin lasersäteen osoittamaan kohtaan. Jos pystylinjoista on apua, voit merkitä myös ne.

5. Siististi - myös sivuille
Olipa kyse lattian tai seinän laatoituksesta, pyrkimyksenä on aina saada laatat asennettua niin, että toiseen reunaan ei jää pientä laattakaistaletta ja toiseen kolmeneljäsosaa laatasta. Merkitse seinän (tai lattian) keskipiste ja aseta ensimmäisen laatan keskikohta merkin kohdalle. Aseta sitten laatat aloituslaatan molemmille puolilla – muista saumaleveys –, ja tarkista, saatko reunalaatoiksi kohtuullisen kokoiset laatat. Jos reunalaatat ovat puolta laattaa pienemmät, sijoita 1. laatta niin, että saat lopulta kumpaankin reunaan vähintään puolikkaat laatat.

6. Ristikkäin asennus
Jos asennat laatat diagonaalisesti, aloita keskeltä lattiaa ja ota mitat kulmiin. Valitettavasti harvat huoneet ovat suorakulmaisia, joten tarkista kulma esim. 3-4-5 -menetelmällä (jota koulussa kutsuttiin Pythagoreen lausekkeeksi). Mittaa kulmasta esim. 120 cm (3 x 40 cm) toiseen suuntaan ja 160 cm (4 x 40 cm) toiseen. Jos kulma on suora (90°), kahden päätepisteen välinen etäisyys on 200 cm (5 x 40 cm).

7. Muista primeri
Voimakkaasti imevät pinnat, kevytbetoni, kipsi ja rappaus, sivellään primerilla ennen laastin levittämistä. Primeri sulkee pinnan ja takaa, että vesi ei haihdu laastista, jolloin laasti ei kiinnity hyvin.
Alustan pitää olla puhdas pölystä ennen primerin levittämistä, ja kaikki halkeamat pitää olla tasoitettu. Jotkut alustat (esim. kipsi ja vaneri ) vaativat 2 primerikerrosta.
Usein primeri on värillistä, jotta näemme, mihin sitä on sivelty. Väri katoaa myöhemmin

8. Vesieriste laattojen alla
Laattasaumat eivät ole vesitiiviitä. Joten vesieriste tarvitaan.

Vesieriste on tärkein suoja veden tunkeutumista ja talon vaurioitumista vastaan. Märkätilojen kaikki seinä- ja lattiapinnat on vesieristettävä hyväksytyllä vesieristeellä, ja kaikki viemäröinnit ja läpiviennit tiivistettävä silikonisauma-aineella.

9. Näin vesieriste asennetaan
Laatat ja saumat tarkistetaan päivittäin kosteusja vesivaurioiden varalta. Tehokkain suoja vettä ja kosteutta vastaan, ja tämän myötä myös lahoa ja hometta vastaan, sijaitsee kuitenkin laattojen alla. Kylpyhuonetta rakennettaessa märkätilamääräyksiä pitää noudattaa tunnollisesti. Ohessa oikeaoppinen märkätilan seinärakenne.

10. Uudet laatat vanhojen laattojen päälle
Kuten muukin sisustus, myös laattojen ja klinkkereiden mallit seuraavat muotia. 70-luvulla suosittiin ruskeita sävyjä, nykyään enemmän hillittyjä ja puhtaita sävyjä. Vanhoja laattoja ei välttämättä tarvitse purkaa, vaan uudet laatat voi asentaa vanhojen päälle, mikäli vesieristys on yhä varmasti kunnossa ja vanhat laatat hyvin kiinni. Vanhat laatat puhdistetaan ja hiotaan ensin huolella.

11. Aloita pohjalta
Apulista on korvaamaton apuväline, kun alin laattarivi asennetaan. Sen avulla laattariveistä saadaan varmasti suorat.

Kun laattojen asennus aloitetaan toiseksi alimmasta laattarivistä, aloitustapa takaa onnistuneen lopputuloksen. Alin rivi lepää apulistan päällä. Lista on kiinnitetty tarkasti vaateriin sopivalle etäisyydelle lattiasta (tai keittiötasosta). Etäisyys sovitetaan siten, että turhalta leikkuutyöltä säästytään. Etäisyys voi olla kokonaisen tai puolikkaan laatan verran lattialaattojen mallista hieman riippuen. Tarkoituksena on, että seinälaatoituksen alarivi näyttää ikäänkuin lattian ja seinäpinnan rajaavalta jalkalistalta. Säilytä vesieriste ehjänä, jottei siihen jää ruuvinreikiä apulistan jäljiltä.

12. Laattalaastia saa jauheena
Laattalaastiin sekoitetaan kylmää vettä. Sekoitussuhteet on kirjoitettu säkkiin, ja kyse on ennen muuta tarvittavan veden määrästä. Noudata ohjeita, sillä hiemankin liiallinen määrä vettä voi merkitä saavillista käyttökelvotonta laastia. Sekoita porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä, muuten seoksesta ei tule tasaista. Seos on valmista vasta, kun sen koostumus muistuttaa kermavaahtoa. Tämän jälkeen seoksen annetaan seistä noin 10 minuuttia, jonka jälkeen sekoittamista jatketaan vielä pari minuuttia. Saumamassa sekoitetaan aivan samalla tavalla.

13. Vispilällä sekoittaminen
10 minuutin sekoitusvaihe on porakoneelle rankka tehtävä. Kone voi kuumentua. Aseta se alhaisimmalle vaihteelle äläkä sekoita suurempia määriä kuin kone pystyy työstämään. Voit myös vuokrata sekoittimen konevuokraamosta.

14. Käytä laadukasta teräslastaa laattalaastiin
Laattalaasti levitetään seinään tasaiseksi kerrokseksi teräslastalla. Aloita vetämällä apulistasta ylöspäin niin, että katat sopivan kokoisen alan, esim. 3–4 laattariviä. Vedä tämän jälkeen hammaslastalla laastin pintaa niin, että siihen jää tasaisia yhdenmukaisia raitoja. Nyt voit asentaa ensimmäiset laattarivit. Levitä tämän jälkeen lisää laastia, ja jaa se jälleen tasaisesti hammaslastalla seuraavia rivejä varten. Voit ostaa teräslastan, joka on sileä molemmilta pinnoiltaan, ja jossa on hampaat kahdella sivulla. Näin vältyt työkalun vaihdolta.

15. Valitse oikea hammaslasta
Hammastuksen pitää sopia laattakokoon.

Hammaslasta jakaa laattalaastin vanoiksi ja ja levittää sen tasaiseksi kerrokseksi laattoja varten. Laattojen tausta pitää peittyä laastilla ilman, että laastia pursuaa saumaväleihin, kun laatta painetaan paikoilleen. Hammaslastoissa on yleensä 6x6, 8x8 ja 10x10 mm:n hammastus. Pieniä taustaltaan sileitä laattoja varten riittää pienet vanat, suuret klinkkerit vaativat enemmän laastia.

16. Tarkista seinän laattalaasti
Asensitpa laattoja verkoissa tai yksittäin, jaa laasti ensin pienelle alueelle hammaslastalla. Laastin koostumuksen pitää olla sellainen, että vanat jäävät pysyviksi. Paina nyt laatat laastiin, ja poista ne jälleen. Nyt voit tarkistaa, peittyykö laatan takapuoli laastista, ja varmistaa, että laastia ei puristu saumaväleihin. Molemmat seikat ovat tärkeitä lopputuloksen kannalta.

17. Laatoitus narun avulla
Ensimmäinen laattarivi asennetaan apulistan päälle. Tarkista, että listan yläreuna on varmasti puhdas, sillä pienetkin laastikasat ja lika johtavat laatoituksen vinoumiin. Jaa pystysaumojen etäisyydet tarkasti, ja aseta saumanaru vaakasaumoihin, ennen kuin jatkat seuraavaan riviin. Pidä koko ajan silmällä, että laatat painuvat yhtenäisesti laastiin, käytä tarvittaessa vesivaakaa tai ohjauskiskoa koko rivin päällä. Riviä on mahdollista oikaista jonkin aikaa.

18. Laattaristikoilla etäisyydet säilyvät yhtä hyvin
Saumojen pitää olla täysin yhtä suuret sekä vaaka- että pystysuuntaan. Jos olet kokematon, voit hyödyntää pieniä muoviristikoita, joita on erikokoisia erilevyisiä saumaleveyksiä varten. Ne painetaan laastiin ja jätetään paikoilleen. Huonona puolena on, että niitä voi käyttää vain suoriin kulmiin, ja niistä voi jäädä jälki saumauksen jälkeen.

19. Saumanarufaktoja
Saumanarua on eri paksuista, 3–8 mm, ja narun käytöllä on monta etua. Naru on nopea painaa laastiin valmiin laattarivin päälle, ja laatan asentoa voi hienosäätää märässä laastissa pehmeän saumanarun ansiosta.
Narua ei saa puristaa. Sen sijaan laatta ”liu’utetaan” narun päälle. Jos naru jää puristuksiin, laatta saattaa irrota, kun naru poistetaan.
Saumanaru on tehty tähän tarkoitukseen. Tavallista kuivaa narua ei voi käyttää.

20. Pienet laatat tasaisesti saumauslastalla
Laatat on tärkeää saada täysin tasaisesti seinää vasten, jotta laatoitukseen ei muodostu ulostyöntyviä kulmia, ns.hammastusta. Mitä pienempiä laatat ovat, sitä suurempi hammastuksen vaara. Tämän voi välttää painamalla laatat kevyesti laastiin, ja painamalla niitä lopuksi tasaisella levyllä, esimerkiksi kuvassa nähtävällä saumauslastalla, jossa on vaahtokumipohja. Paina varovasti reunoja pitkin ja tarkista suoralla laudalla – tai vesivaa’alla – että kaikki laatat ovat samassa tasossa. Jos pari laattaa tai verkko on hieman vinossa, voit ottaa sen irti, raapia laastin pois ja asentaa sen uudelleen.

21. Näyttävät kulmat
Ulkokulmien laatat leikataan takapinnalta jiiriin, jotta kulmalaattojen väliin jäävästä saumasta ei tule liian hallitsevan näköistä.

Yleensä laattojen reunoja ei ole lasitettu. Sisäkulmissa tällä ei ole merkitystä, sillä laattojen reunat jäävät sauman sisään. Sen sijaan ulkokulmissa syntyy ongelmia, esim. ikkunoiden ympärillä. Reunoiltaan lasittamattomat laatat voidaan asettaa tiiviisti yhteen, kulmat vastakkain, ja saumata ulkokulma, mutta tällöin syntyy ruma, leveä sauma, joka ei pidä erityisen hyvin, koska se on kolmiomainen eikä erityisen syvä. Laatat voidaan sen sijaan leikata takapuolelta reunoista 45 asteen kulmaan. Älä leikkaa 1 mm lähempää laatan etureunaa, jotta lasitus eri rikkoudu.

22. Alimman laattarivin asentaminen
Kun kaikki laatat on asetettu, ja vain apulistan alla oleva rivi puuttuu, kannattaa tarkistaa, onko ensimmäiseksi asennettu laattarivi kunnolla kiinni laastissa. Jos näin on, poista apulista ja asenna alin laattarivi. Jokainen laatta painetaan laastiin ja asemoidaan kohdalleen. Laatat voi kiinnittää väliaikaisesti teipillä, tai niitä voi tarvittaessa tukea alapuolelta muovikiiloilla.

23. Laatat pöytätason korkeudelle
Kun laatat tulevat pöytätason yläpuolelle, asennetaan apulista vaateriin, ja alin laattarivi suoraan listan päälle. Kapea lista asennetaan niin, että alimman laatan alareunasta pöytätason yläreunaan on sauman levyinen rako, tai niin, että reunalistan yläreunan ja laatan alareunan väliin jää sauman levyinen rako. Apulistalla on erityisen tärkeä rooli, mikäli keittiökalusteita ei vielä ole asennettu paikoilleen tai pöytätaso puuttuu.

24. Saumamassa levitetään saumakumilla
Saumamassa, joka on sementtituote, sekoitetaan pehmeäksi kermavaahtomaiseksi massaksi ja levitetään saumakumilla ristikkäin saumojen yli. Käy sama alue mielellään pariin kertaan läpi, sillä on tärkeää, että saumamassa painuu kunnolla sauman pohjalle eikä saumaan jää ilmakumpia. Mitä kapeammat suamat, sitä hienompaa saumamassaa pitää käyttää. Yleissaumamassaa käytetään 2–12 mm:n saumaleveyksiin. Jos työstät tätä leveämpiä saumoja, saumamassan pitää olla koostumukseltaan karkeampaa.

25. Ylimääräinen saumamassa
Kun saumamassa on asettunut noin 15–50 minuutin kuluttua, ylimääräinen massa poistetaan. Pyyhi laatat hiomasienellä ja puhtaalla vedellä, ja purista sienestä vesi pois ämpärin teloja tai reunaa vasten. Lopuksi laatat puhdistetaan kuivalla sanomalehdellä ja kiillotetaan kuivalla liinalla.

26. Koverat saumat
Kun valtaosa ylimääräisestä saumamassasta on poistettu, sauma voidaan muotoilla koveraksi muoviputken tai pyörökepin avulla. Vedä putkea noin 45 asteen kulmassa saumaa pitkin kuten kuvassa näkyy. Kuivaa sauma tämän jälkeen kevyesti kostutetulla sienellä kevyesti painaen, jotta saumojen kovera muoto säilyy.

27. Väriä saumaan
Saumaväri on makuasia, mutta liidunvalkoinen sauma näyttää ajan myötä likaiselta ja kellertävältä. Kevyesti sävytetty saumaväri on käytännöllisempi. Vaikutusta voi lisätä valitsemalla laatan värinen saumaväri tai sen vastaväri.

28. Joustavat saumat kulmiin
Silikonisaumat kestävät sementtisaumoja paremmin.

Lattian ja seinän välisissä kulmissa, esim. suihkutilassa, on käytettävä joustavaa saumaa, sillä sementtipohjainen sauma murtuu. Koska märkätilalaatoituksen alla on vesieristys, silikonisauman tehtävänä ei ole niinkään tiivistää, vaan pikemminkin toimia kestävänä ratkaisuna.

29. Laattaleikkuri on välttämätön väline
Laattaleikkuri viiltää ja jakaa laatan suoraan linjaan. Se on varustettu pienellä piirtopyörällä, joka murtaa laatan kovan päällipinnan. Piirtopyörää kuljetaan suoraa linjaa pitkin kahden yhdensuuntaista kiskon avulla. Merkitse, mistä kohtaa laatta jaetaan, aseta sivuohjain ja aseta laatan yksi reuna sitä vasten. Paina piirtopyörä merkkiviivaan. Tämän jälkeen kahvaa painetaan alaspäin, ja laatta murtuu tarkasti merkkiviivasta. Murtumakohdan reunat ovat hieman epätasaiset, ja ne voi hioa hiomakivellä. Kovuusluokkaa 3 kovemmat laatat on märkäkatkaistava.

30. Ohuimmat lasileikkurilla
Joitakin laattoja voi leikata lasileikkurilla.

Jos leikattavaa ei ole paljon, ja laatat ovat ohuita, lasitettuja keraamisia laattoja, ne voidaan leikata pienempiin osiin tavallista lasileikkuria käyttämällä. Ne voidaan leikata teräsviivaimen ja kulmaimen mukaan. Kun pinta on viilletty, lasimosaiikki tai laatta voidaan katkaista pihdeillä. Muista varustautua hansikkain ja suojalasein, jotta et vain saa lasinsiruja sormiisi tai silmiisi.

31. Reikäsaha timanttiterällä
Vesikalusteet ja putket vaativat reiät vedenliitännälle. Laattoihin voi tehdä reikiä monella tavoin, mutta nopein ja siistein keino on porata timanttiterällä varustetulla reikäsahalla. Reikien reunoista tulee niin hienot, että suojakauluksia ei tarvita. Merkitse reiän keskikohta, ja valitse sopivan halkaisijakoon reikäsaha. Poraa rauhallisesti ja vesijäähdytä välillä, jotta terä ei lämpene.

32. Laattapihtien käyttö
Laattapihdit ovat pienet sivuleikkurit, joissa on karkaistu terä. Niillä voi muotoilla laatan reunan muodon vaikka kaarevaksi. Leikkaa pieniä paloja kerrallaan, ja siisti reuna lopuksi hiomakivellä. Varo sinkoilevia laatanpaloja.

33. Märkäkatkaise tarkkaa linjaa pitkin
Useimmat seinälaatat voi leikata laattaleikkurilla, mutta graniitista ja kovaksipoltetuista lattiaklinkkereistä sillä ei selviä. Nämä on markäkatkaistava leikkurilla, joka leikkaa kovintakin materiaalia vesijäähdytteisellä timanttiterällä. Pienimpiä leikkureita saa alle 70 €:lla, mutta jos siinä pitää olle työntöpöytä, ja sillä pitää voida leikata viistoon, kannattaa laite vuokrata. Märkäkatkaisulla klinkkereistä voidaan leikata kapeita kaistaleita, ja laatan reunasta tulee täysin siisti. Tähän ei ole helppo yltää tavallisella laattaleikkurilla.

34. Laatan vaihto
Jos laatassa on reikä tai halkeama, se pitää vaihtaa, jotta sen taakse ei pääse vettä. Poista ensin vanha saumalaasti ja naputtele sitten laatta varovasti irti. Poista kiinnityslaasti. Levitä tilalle uutta laastia ja aseta uusi laatta paikoilleen. Tue se kiiloilla joka puolelta. Saumaa seuraavana päivänä.

35. Vaihda silikonisaumat, kun ne ovat mustuneet
Silikonisaumat, jotka ovat kovin tummuneet, pitää vaihtaa. Vanha silikoni poistetaan kokonaan, muussa tapauksessa uusi saumamassa ei kiinnity. Vanhan saumamassan voi poistaa taittoteräveitsellä, kunhan ei vaurioita alla olevaa vesieristystä. Voit myös liottaa sauman silikoniliuotusaineella ja kaapia massan pois teräslastan avulla. Puhdista sauma etikkaan kostutetulla liinalla ja anna sauman kuviua seuraavaan päivään. Silikonisaumaa.

36. Näin saat laatat ja klinkkerit puhtaiksi
Lattiaklinkkerit ja seinälaatat on helppo puhdistaa. Niiden pinta sietää emäksisiä puhdistusaineita, ja säännöllinen puhdistaminen voidaan tehdä miedoilla peruspuhdisteilla ilman lisättyjä liuotinaineita. Hankalampia tahroja, esimerkiksi öljyä tai rasvaa, voidaan liuottaa tiivistetyillä peruspuhdisteilla, jotka huuhdellaan lämpimällä vedellä parin minuutin kuluttua. Pesutilat ovat haastaviä saippua- ja kalkkikerrostumien takia. Saippuan voi poistaa peruspuhdisteella, ja sen jälkeen kalkin kalkinpoistoaineella, jonka annetaan vaikuttaaa 5–10 minuuttia. Huuhtelu lopuksi puhtaalla vedellä. Marmori ei kestä happoa sisältävää kalkinpoistoainetta. Käytä sen sijaan marmorinpuhdistusainetta (tai terraxxopuhdistetta). HUOM: Mustia silikonisaumoja ei voi puhdistaa, niissä on hometta. Sauma on vaihdettava uusiin.

37. Ensiapua sementtipohjaisille saumoille
Värjääntyneitä, mutta ehjiä saumoja ei tarvitse vaihtaa. Ne voi ehostaa saumapesulla tai niin sanotulla saumavärillä.
Vaurioituneet saumat raaputetaan irti erityisellä saumakaapimella tai monitoimilaitteen saumajyrsinterällä. Tämän jälkeen saumoihin laitetaan uutta saumausainetta.
Kyllästä saumat, niin ne kestävät pidempään siisteinä. Kyllästysaineen voi ruiskuttaa saumaan, jolloin lika, saippua ja kalkki eivät tartu saumaan.

38. Maalatut laatat
Jos et halua ryhtyä laattojen vaihtourakkaan, voit maalata laatat. Työ on helppoa ja maali kestää.

Jos olet kyllästynyt ruskeisiin seinälaattoihisi, voit ehostaa laatoituksen ilmeen ajan tasalle maalaamalla laatat. Ensin laatat ja saumat puhdistetaan perusteellisesti. Rasvainen kalvo poistetaan peruspuhdisteella ja kalkkitahrat puhdistetaan etikkahapolla/kalkinpoistajalla. Ripustusreiät tasoitetaan. Maalin kiinnittyminen taataan hiomalla laatat hiomapaperilla (kivi). Laatat pohjustetaan akrylaattikiinnityspohjusteella. Maalaa lopuksi kahteen kertaan akrylaattimaalilla (kiiltoaste 40/50).