10 asiaa jotka voivat mennä vikaan laattojen asennuksessa

Laatoittaminen on tarkkuustyötä. Laattojen on oltava samalla tasolla, niiden saumauskohtien on oltava kohdakkain, eikä reunoihin saa jäädä liian ohuita laattakaistaleita. Jos olet huolimaton, moni asia voi mennä pieleen.

1. Aloitat nurkasta
Saat laatat parhaiten paikoilleen, kun aloitat koeladonnan huoneen keskeltä: Piirrä viiva huoneen keskikohtaan. Aseta ensimmäinen laatta niin, että laatan keskikohta on keskellä viivaa. Asenna sitten useita laattoja molempiin suuntiin ja käytä tarvittaessa välikappaleita saumojen luomiseksi. Jos esimerkiksi toisen reunan laatat jäävät erittäin kapeiksi, kokeile sen sijaan asettaa keskimmäisen laatan reuna keskiviivan kohdalle.

2. Vääränlainen poranterä
Kun poraat reikiä koviin laattoihin, olipa sitten kyseessä pienet reiät tai reikäporalla tehtävät reiät, käytä timanttilaikalla varustettua erikoisporaa. Puu- tai metalliporat ovat täysin hyödyttömiä.

3. Puuttuvat työkalut
Suuret laatat ovat suosittuja, mutta niiden asentaminen on hieman vaikeampaa kuin pienten laattojen. Ne on yleensä vaikeampi saada tasaisesti ilman kallistumisia tai päätymistä eri tasoille. Erityispidikkeet helpottavat kuitenkin suurten laattojen asettelua. Pidikkeet työnnetään laattojen alle saumoihin, ja yhdessä laattojen päälle asetettavan pienen kiilan kanssa ne varmistavat, että laattojen pinta asettuu samalle tasolle.

4. Huonosti kohdistetut saumat
Perinteisin virhe laattojen kanssa ovat saumat, jotka eivät ole kohdakkain. Tämän erottaa hyvin selvästi, vaikka laatat olisivat vain muutaman millimetrin eri kohdissa toisiinsa nähden.
Käytä saumanarua tai laattaristiä ja tarkista usein silmä­määräisesti.

5. Liikaa laattaliimaa
Kun kiinnität laattoja lattiaan tai seinään, varmista, ettei liima pursua saumoihin. Jos niin käy, kaavi liima pois ennen kovettumista. Muuten on vaarana, ettei saumaan mahdu enää saumausmassaa.

6. Ei puhdistusta
Laattojen saumauksen jälkeen laatat on puhdistettava. Käytä ensin kosteaa sientä ja saumojen kovettumisen jälkeen kuivaa puuvillaliinaa. Jos saumauksen ja kevyen sienellä pesun jälkeen jäävä aines ehtii kuivua, sitä on lähes mahdotonta saada poistettua, mikäli kunnon pesun jättää seuraavaan päivään.

7. Väärät työkalut laattojen leikkaamisessa
Monet laatat voi katkaista käsikäyttöisellä laattaleikkurilla. Esimerkiksi jotkin lattialaatat ovat kuitenkin niin kovia, ettei tämä onnistu. Käytä niihin liukupöytäsahaa.

8. Et käytä hammaslastaa
Hammaslasta jättää laattaliimaan uria. Kun laatta asetetaan paikalleen, liima leviää tasaisesti pinnan alle, koska liimalle jää silloin tilaa levitä. Siten laatan painaminen paikalleen muiden laattojen tasalle on helppoa. Jos uria ei tee hammaslastalla, laatan painaminen tasaisesti paikalleen voi olla vaikeaa, koska laattaliima ei pääse leviämään.

9. Aloitat väärästä kohdasta
Kun asennat laattoja seinille, kannattaa usein aloittaa toiseksi alimmasta rivistä alimman sijaan. Näin voit asentaa listan pitämään laattarivin oikealla korkeudella ilman saumaa alas listaa vasten. Toisaalta esimerkiksi kylpyhuoneessa, jossa lattiassa on kaato, on hyvä aloittaa rivistä, joka ei ole kaadon kohdalla. Siten alariviin sovitettavat laatat voidaan asentaa viimeiseksi.

10. Kuivunut laattaliima
Älä levitä laattaliimaa liian suurelle alueelle kerrallaan. Muuten laattaliima saattaa kuivua ennen kuin ehdit asettamaan kaikki laatat paikoilleen, eivätkä laatat siten tartu kunnolla kiinni. Tällöin tuloksena ovat irtonaiset, koputettaessa ontolta kuulostavat laatat.