Aito kivi joka taipuu

Kivivaneri on millinohutta levyä, joka koostuu kivestä, lasikuidusta ja pihkasta. Sitä voi taivuttaa, se on läpikuultavaa, sen voi kiinnittää asennusliimalla kaikille pinnoille tapetin tapaan.

Aito kivi joka taipuu

Joustavia kivilevyjä voi leikata ja liimata kiinni itse.

Levy on joustava, sitä on helppo leikata ja käsitellä, ja se on helppo liimata kiinni melkein mihin tahansa alustaan. Et ole ehkä kuullut siitä, mutta sellainen materiaali on olemassa. Sitä sanotaan kivivaneriksi.

Kevyt ja läpinäkyvä

Kivivaneri näyttää oikealta kiveltä, mutta ulkonäkö hämää: Kivivaneri on suhteellisen kevyt materiaali, josta tehtyjä levyjä on helppo käsitellä myös yksin. Levyissä on kivestä leikattu pintakerros, jonka alla on lasikuitukangas. Sen alla on pihkaa, joka pitää kerrokset yhdessä. Kivinvanerilevyjä on kahta eri perustyyppiä: toisessa on musta pihkatausta ja toisessa läpikuultava pihka­kerros. Jälkimmäistä tyyppiä voi käyttää esimerkiksi valaisimien ja
ikkunoiden himmentämiseen.

Sopii rakennuslevyksi

Kivivanerilevyjä myydään rauta- ja ­verkkokaupoissa eri tuotenimillä. Yhteistä niille on, että ne ovat yleensä 2 400 x 1 200 millin kokoisia eli yhtä isoja kuin tavallisimmat rakennuslevyt.

Tässä jutussa käydään läpi kivivanerin ominaisuuksia ja näytetään, miten levyjä leikataan ja miten niillä rakennetaan.

Kivivaneri sopii monille pinnoille

Vain mielikuvitus rajoittaa kivivanerin käyttöä pinnoittamiseen. Alla on muutama esimerkki oikeista käyttökohteista.

Takan tausta on pinnoitettu kahdeksalla nelikulmaisella kivivanerilevyllä.

Tämä lipasto on pinnoitettu kivilajilla, jossa on elävä kuvio ja väritys.

Lampun valo kuultaa kivi­vanerilevyn läpi.

Kivivanerilla pinnoitetut keittiökaapit erottuvat hyvin puu­lattiasta.

Valo

Kivivanerilevyjä on kahta eri perustyyppiä. Toinen on paksu, ja sen pinnalla on musta pihkakerros.

Toinen tyyppi on hieman ohuempi, ja se on ­pinnoitettu läpikuultavalla pihkalla, joka päästää lävitseen sekä päivänvalon että keinovalon. Kivikerros on niin ohut, että valo pääsee sen läpi.

Valo loistaa levyn läpi myös harmaana päivänä.

Rakenne

Kivivanerissa on kolme kerrosta. Pinnalla on aitoa kiveä, joka on liimattu kiinni pihkaiseen pohjaan. Niiden välissä on lasikuitukangas. Yhdessä niistä tulee kiinnostava kolmikerroksinen tuote, joka on yhtä aikaa niin vahva ja joustava, että sitä voi käyttää pinnoittamiseen sisällä ja ulkona.

Kivivanerilevyt ovat vain pari milliä paksuja.

Värit ja pinnat

Kivivanerilevyjen ulkonäkö vaihtelee sen mukaan, millaisesta kivestä ne on tehty. Jokainen levy on ainutlaatuinen, koska pintakerros on leikattu aidosta ­l­uonnonkivestä. Kivivanerilevyt ovat erivärisiä, ja niiden pintarakenne vaihtelee kivilajin mukaan.

Kivivanerilevyjen valikoima ulottuu hiekkakivestä liuskekiveen.

Tavalliset kivivanerilevyt maksavat noin 70–90 euroa neliö.

Läpikuultavat kivivanerilevyt maksavat noin 80–120 euroa neliö.

Joustava

Kivivanerilevyt on tehty kivestä ja lasikuidusta. Niiden yhdistelmästä tulee suhteellisen joustava materiaali, jota voi käyttää myös muilla kuin suorilla pinnoilla.

Jos ­haaveilet esi­merkiksi kreikkalaistyylisistä marmoripylväistä tai kiveltä näyttävistä viemäriputkista, voit tehdä ne itse kivivanerilevyillä ja asennusliimalla. Ota kuitenkin huomioon, että kivivaneri taipuu vain tiettyyn rajaan asti. Jos levyä taivutetaan liikaa, se napsahtaa poikki.

Kivivaneria voi taivuttaa loivalle kaarelle, mutta kaikella on rajansa. Jos levyä taivutetaan liikaa, se murtuu.

Näin leikkaat kivilevyt

Tässä näytetään, miten pinnoitat tavallisen rakennuslevyn kivivanerilla. Materiaalia on helppo käyttää. Sen leikkaamiseen tarvitaan vain tavallisia käsityökaluja. Voit käyttää myös kulmahiomakonetta, jos haluat leikata levyt nopeasti ja vaivatta.

1

Voit piirtää merkkiviivan levyn taakse. Levyn taustalle on helppo tehdä merkintöjä. Pihkakerros on tasainen, ja siihen voi piirtää sekä lyijykynällä että tussilla.

2

Leikkaa pihka ja lasikuitu poikki. Siihen riittää tavallinen mattoveitsi, eikä sen tarvitse olla edes terävä. Käytä ohjaimena lautaa tai linjaria ja leikkaa lasikuitu- ja pihkakerrokset poikki tasaiselle vedolla.

3

Kivikerros murtuu helposti. Kun pihka- ja lasikuitukerrokset on leikattu, voit taittaa kivikerroksen poikki viillon kohdalta. Siihen ei tarvitse käyttää paljon voimaa.

4

Voit käyttää myös ­kulmahiomakonetta. Jos haluat saada siistit reunat ja leikata levyn nopeasti, voit leikata kivilevyn rälläkällä. Sulava pihka haisee pahalta, joten levy kannattaa leikata ulkona.

5

Ero näkyy vain reunoissa. Sekä veitsi että kulmahiomakone sopivat leikkaamiseen, mutta veitsellä leikattu reuna on rosoinen.

Näin rakennat kivilevyistä

Tässä näytetään, miten voit tehdä lasten­huoneeseen valotaulun MDF-levystä ja läpikuultavasta kivivanerista. Vanerin alle asennetaan led-valot. Levy näyttää kivipinnalta, kun valo on pois päältä. Yllätys on melkoinen, kun valot sytytetään.

1

Ota MDF-levy ja jyrsi siihen kiemurainen ura yläjyrsimellä. Tässä käytetään suoraa ja 10 milliä leveää urajyrsintä.

2

Asenna uraan led-valot. Tässä käytetään kolme metriä pitkää led-valonauhaa, jonka taustalla on kaksipuoleinen teippi. Ura on niin syvä, että led-nauha mahtuu kokonaan pinnan alle.

3

Liimaa kivilevyt kiinni. Tähän valotauluun tarvittiin viisi kivivanerilevyn palasta. Yksi liimattiin levyn pinnalle ja loput neljä palasta levyn reunoille. Ensimmäiseksi asennetaan yläpuolen levy käyttämällä reilusti asennus­liimaa. Liima ei saa peittää led-nauhaa.

4

Hio saumat siisteiksi. Reunoilla olevien saumojen siistimiseen käytetään epäkesko­hiomakonetta ja jyväkoon 120 hiomapaperia, jotta nurkista tulee terävät.

5

Kivivaneri pitää kyllästää. Kivivanerin pinta on huokoinen, joten se imee kosteutta ja rasvaa. Voit estää tahrojen syntymisen valmistajan suosittelemalla nanopinnoitteella. Levitä aine pensselillä ja tee se ulkona, jos suinkin mahdollista.

6

Led-valot näkyvät selvästi kivivanerin läpi.

    Muut lukevat juuri nyt …