Parhaat kipsilevyvinkit

Kipsilevyt ovat suosittuja, ja niistä tehdään sekä kattoja, seiniä että lattioita. Parasta kipsilevyissä on se, että niitä on helppo leikata, ja ne on helppo asentaa. Lue timpurin ykkösniksit ja asenna levyt ennätysajassa.

Jos seinien tai kattojen levyttäminen tuntuu vaikeammalta kuin luulit, et ole luultavasti kuullut näistä nikseistä. Ammattilaisten käyttämät kätevät ja hyödylliset konstit auttavat kipsi­levyjen asentamisessa ja nopeuttavat työskentelyä huomattavasti.

Kipsilevyt sopivat lähes kaikille pinnoille, eikä niiden leikkaamiseen tarvita muuta kuin vatupassi, mitta ja terävä mattopuukko.

Lue tästä jutusta, miten saat seuraavan kipsilevyprojektisi sujumaan entistä paremmin.

Faktaa koolauksesta

Kipsilevykaton koolauslaudat pitää asentaa 30 sentin välein keskeltä keskelle mitattuna. Seinässä riittää 60 sentin jako, mutta jos seinä laatoitetaan, väliseinärankojen välinen etäisyys on 45 senttiä, jotta rakenteesta tulee tarpeeksi jäykkä. 90 senttiä leveiden levyjen kanssa käytetään 45 sentin tai 30 sentin jakoa.

Kaksinkertainen levytys tekee rakenteesta vahvemman, hiljaisemman ja hidastaa tulipalon leviämistä.

Koolauslaudat pitää asentaa sen mukaan, kuinka leveitä kipsilevyt ovat. Seuraavaksi pitää ottaa huomioon, että reunaohenne leikataan pois ensimmäisestä ja viimeisestä levystä.

Jos niin ei tehdä, toisen kerroksen kipsilevyt taipuvat ja voivat murtua, kun niiden reunat ruuvataan kiinni. Reunaohenne pitää leikata pois myös toisen kerroksen levyistä, jotta niiden tasoittaminen ja maalaaminen onnistuu.

Mieti koolauslautojen paikat tarkasti, jotta saat kiinnitettyä levyt lujasti kaikista reunoista.

A. Höyrynsulku

B. Koolaus

C. Kokonainen kipsilevy

D. Leikattu kipsilevy

E. Seinä

F. Asenna ensimmäinen lauta. Tässä käytetään 90 senttiä leveitä kipsilevyjä, joten ensimmäisen laudan reunan pitää olla 90 sentin päässä seinästä. Silloin levy osuu laudan keskelle, kun reunaohennus leikataan pois. Katossa koolausten pitää olla 30 sentin välein.

G. Piirrä koolausten paikat. Ensimmäinen lauta pitää asentaa suoraan linjalangan tai laserin viivan mukaan. Sen jälkeen voit mitata muiden lautojen paikat ensimmäisestä laudasta. Koolauslaudat pitää asentaa 30 sentin välein.

H. Tee merkit lautaan. Räpsäytä viiva koolauslaudan keskelle. Asenna aluksi kokonainen levy viivan mukaan ja leikkaa sen jälkeen levy, joka sopii seinän viereen.

I. Vahvista pohjaa. Voit vahvistaa pohjaa saumojen kohdalla laudan­pätkillä.

J. Merkitse kipsilevyyn. Merkitse viiva 1. kerroksen kipsilevyyn ja asenna toisen kerroksen levyt sen mukaan.

Timpurin kipsiniksit

Piirrä

Voit mitata ja merkitä runkotolppien tai koolauslautojen paikat levyyn jo ennen asentamista, jotta ruuvit osuvat kohdilleen.

Voit piirtää viivan helposti pitämällä lyijykynää mitan päässä ja vetämällä niitä levyä pitkin. Aseta mittanauhan oikea kohta levyn reunaan ja vedä toista kättä levyä pitkin.

Jos kipsilevy on 90 senttiä leveä, ja asennat sen kattoon, piirrä viivat 30 ja 60 sentin päähän reunasta.

Kipsilevyn leikkaaminen

Kipsilevyjen leikkaamisessa pääsee pitkälle tavallisella mattoveitsellä. Kipsilevyjen leikkaamiseen on kehitetty myös erikoisveitsiä, mutta niitä ei ole pakko käyttää. Tärkeintä on vaihtaa terää tarpeeksi usein. Kipsi tylsyttää terän melko nopeasti.

Veistä voi käyttää mitan kanssa samalla tavalla kuin kynää. Voit vetää terää mitan päätä pitkin ja leikata levyn siististi ja nopeasti.

Ylimääräinen osa on helppo taittaa irti, kun pintapahvi on leikattu rikki.

Leikkaa taustapahvi vetämällä veistä levyn pohjaa pitkin. Siten paperin leikkauspinnasta tulee siisti.

Siisti reuna

Levy katkeaa suorassa linjassa, mutta levyn reuna jää siitä huolimatta rosoiseksi. Reuna kannattaa siistiä ennen tasoittamista. Tässä siihen käytetään tavallista mattopuukkoa.

Suorista levyn reuna vetämällä veistä itseäsi kohti. Pidä terää vinossa siten, että leikkaus­pinta jää suoraksi.

Levyjen välisestä saumasta tulee tiivis, kun pidät terää vinossa etkä leikkaa pintapahvia.

Viistä reuna

Tavallisten kipsilevyjen pitkillä sivulla on 2–4 milliä syvä reuna­ohenne saumanauhan ja tasoitteen levittämistä varten. Levyjen päissä ohenteita ei kuitenkaan ole, vaan ne pitää tehdä tarpeen mukaan itse. Veistä viisteet ennen levyjen asentamista.

Jos suorat päät asennetaan vastakkain, niihin pitää leikata mattopuukolla pienet viisteet. Se tehdään vapaalla kädellä, eikä se ole ihan helppoa. Tärkeintä on viistää yläpuolelta. Sopiva viiste on noin 3x3 milliä.

Jos viistät alapuolelta, pintapahvi menee ruttuun, eikä tasoittaminen onnistu.

Työkalut

Kipsilevyjen leikkaamisessa pääsee pitkälle mitalla ja mattopuukolla. Joissakin töissä kannattaa kuitenkin käyttää erikoistyökaluja. Ne säästävät aikaa ja vaivaa etenkin isossa levytysurakassa.

1: Kipsisuorakulma. Iso suorakulma helpottaa ja nopeuttaa leikkaamista.

2: Kipsisaha. Pieni ja terävä saha on loistava työkalu pieniin muokkauksiin.

3: Reikäsaha. Hyödyllinen työkalu pisto­rasioiden reikien poraamiseen.

4: Kipsihöylä. Erinomainen työkalu reunojen suoristamiseen.

5: Ruuvit. Kipsilevyruuveja on joka lähtöön: märkätila­levyille, puukoolauksille ja teräsrangoille. Tärkeintä on, että ruuvit sopivat runkomateriaalille ja ovat oikean pituisia. Jos ruuvi on liian lyhyt, levyt eivät tartu kunnolla kiinni. Ensimmäisen ja toisen kipsilevykerroksen ruuvit ovat eripituisia. Jos koolauslauta on 21 milliä paksu, ja kipsilevyn paksuus on 12,5 milliä, ensimmäisen kerroksen ruuvin pitää olla 30 milliä pitkä ja toisen kerroksen ruuvin
45 millin pituinen.