Täyspitkät levyt
Osta uusia seiniä ja vanhojen seinien ver-hoilua varten levyt, jotka yltävät lattias ta kattoon. Tällöin et nimittäin joudu yhdistä-mään levyjä lyhyistä reunoista, joita ei ole reunaohennettu. Selviät helpommalla ja saat seinästä siistimmän, koska lyhyiden reunojen saumoista on vaikea saada huo-maamattomia. Jos et voi välttää tätä, käytä joka sivulta reunaohennettuja kattolevyjä.
Täydelliset saumat molempiin suuntiin
Tavallisten kipsilevyjen pitkät sivureunat ovat kartonkipintaiset ja ohennetut ja lyhyet suorat ja ohentamattomat. Levyt on siis helppo saumata pitkistä sivuista. Kattoihin, jolloin lyhyitä reunasaumoja on mahdoton välttää, voi hankkia kipsilevyt, joiden kaikki si vut on ohennettu saumanauhaa ja -massaa varten. Ne helpottavat työtä.
Ei märkätilaan
Tavallisia harmaita kipsikartonkilevyjä ei saa käyttää märkätiloissa. Märkiin tiloihin on käytettävä erikoismärkätilakipsilevyjä, joiden ydin ja kartonkikerros on kyllästetty. Märkätilakipsilevyt ovat painavampia ja kovempia kuin tavalliset levyt, ja ne ovat yleensä myös erivärisiä; usein sinisiä.
Vahva myös ruuveille
Kipsikartonkilevyillä, joissa on kartonki molemmin puolin, on paperiton kilpailija. Kuitukipsilevy on painavampi, ja ohuet kui-dut kipsin sisäl lä korvaavat kartonkivahvik-keen. Levyjä ei ole yhtä helppo käsitellä, mutta niillä on hyvät puolensa. Painonsa takia ne eristävät ääntä ja kestävät kos-teut ta ja järeitä ruuvikiinnityksiä paremmin.
Suora ja selkeä teräs
Puulla on monta hyvää puolta, mutta puu ei koskaan ole täysin suoraa. Kipsilevyille tarkoitetut teräsprofiilit sen sijaan ovat, ja niitä saa useimmista rakennustarvikeliik-keistä. Teräsprofiilit voivat tuntua hennoilta, mutta jäykkiin kipsilevyihin yhdistettynä niistä syntyy vankkoja ja suoria rakenteita.
Ei ohennusta kulmaan
Kipsilevyjen pitkät reunat ovat yleensä ohennet-tuja, ja ohennettua reunaa tulisi välttää verhoilua aloitettaessa. Ohennus on hyvä kahden levyn välissä, sillä näin saumaa voidaan vah-vistaa ja tasoittaa. Kulma-levystä leikataan ohen-nus pois, jolloin reuna on tasainen. Tämä vaatii, et tä seinän ja 1. koolaustolpan välin pitää olla tolppavälejä ly hyempi.
Merkitse ruuvipaikat
Kun levyt ovat pukeilla, voit samalla mer-kitä ruuvien paikat. Tee levyyn merkkiviivat levyn taakse jäävien tolppien ja ruoteiden paikoista, jotta osut koolaukseen, kun kiinnität ruuveja keskelle levyä.
Hio ennen muurausta
Usein on edullisempaa ja huomattavasti helpompaa verhoilla seinä kipsilevyillä kuin ryhtyä rappaamaan ja silottamaan reikää tai epätasaista tiili- tai kevytbetoniseinää.
Kipsilevyt liimataan suoraan kuivaan ja tartuntapohjustettuun seinään asennusliimalla. Jos seinä on hyvin epätasainen, käy tä kipsilaastia, jolla selviää isoistakin koloista.
Oikeat ruuvit
Ruuvit on upotettava kipsilevyyn levyä vaurioittamatta, ja tämän voi tehdä vain oikeanlaisilla ruuveilla. Vain trumpetin muotoi-set kannat sopivat kipsikartonkilevyihin. Kantojen tulee olla pienemmät ruuvattaessa märkätilalevyihin ja kuitukipsiin. Kaikissa tapauksissa on ostettava ruu-veja, jotka on tarkoitettu juuri ko. kaltaista kipsiä varten, ja kärjen ja kierteiden tulee olla joko teräkselle tai puulle tar-koitetut. Pituuden ratkaisee levyjen paksuus ja lukumäärä.
Reunakohtiin lisätukea
Riippumatta siitä, tuleeko kipsilevyjen alle puu- vai teräskoolaus, kaikkien seinäaukkojen reunoja on tuettava. Joudut usein asentamaan ylimääräisen koolauslaudan ovien, ikku noiden ja hormien reunoihin.
Älä nostele painavia levyjä
Kipsilevyjen asennus on ras-kasta työtä, ja levyjen pitele-minen ja kiinni ruuvaaminen yhtä aikaa kattoa rakennet-taessa on mahdotonta. Levyhissin avulla voit rau-hassa keskittyä levyn asenta-miseen paikalleen selkääsi tai hartioitasi kuormitta-matta, ja voit ruuvata levyn kiinni hissin pidellessä sitä paikallaan. Levy hissin tai -nostimen voi vuokrata kone vuokraamoista.
Liima säästää ruuveja ja työtä
Ruuveilta ei välty kokonaan, kun asentaa kipsilevyjä, mutta asennusliimalla ladattua saumauspistoolia käyttämällä voi vä -hen tää ruuvien määrää merkittävästi ja saada rakenteesta eri-koisvahvan. Jos liimaat levyjä runkoon, päällekkäin tai alus-taan, ruuvit pitävät levyt paikallaan liiman kuivumisajan. Mitä vähemmän ruuveja, sitä vähemmän tasoitettavaa ja hiottavaa.
Napsauta kipsilevy kahtia
Yksi kipsikartonkilevyjen hyvistä puo-lista on se, että ne ovat kevyitä ja nopeita sovittaa. Suorat ja läpimene-vät viillot onnistuvat taittoteräveitsellä ja pitkällä viivottimella, vesivaa’alla tai isolla suorakulmalla. Kartonki leikkautuu yhdellä etupuolen viillolla. Tämän jälkeen levyn voi napsauttaa reunan yli, ja viiltää takapinnan kartongin.
Valmistelut kaapeille
Jos tiedät jo etukäteen, että seinään on tarkoitus kiinnittää painavia esineitä, helpotat ja vahvistat kiinnityksiä asentamalla puulevyn kipsilevyn taaakse tai korvaamalla sisemmän kipsilevyn 12 mm:n vanerilevyllä.
Kulman ympäri
Ulkokulmissa levyt kootaan tolpan ympärille. Terästolpat (A) kään net ään niin, että niihin voidaan kiinnittää molemmilta sivuilta ja kulma katetaan kulmasuojalla (B). Sisäkul missa levyt kootaan kulmaprofiiliin (C).
Akryyli eristää ääntä
Sovita ensimmäinen levykerros aina niin, että viereisiin pintoihin jää noin 10 mm rakoa. Täytä sauma akryylisauma-massalla, joka estää me lua. Jos käytät vain yhtä levykerrosta, silota sauma saumapalalla. Älä käytä silottamiseen vettä, sillä vesi heikentää saumaa.
Puuta terästolppiin
Jos asennat uuteen teräsprofiilirakentei-seen seinään ovea, kannattaa profiiliin aset-taa oven molemmin puolin puukappale, esim. lauta. Puu vahvistaa teräsprofiilia ja tarjoaa hyvän alustan ovikarmin kiinni ruu-vaamiseen, kun ovi asennetaan.
Tue aina ohentamattomat levyreunat
Jos joudut yhdistämään ohentamattomia kipsilevyreunoja, saumakohtaa on tuettava joko niin, että se sijoitetaan laudan päälle tai tuetaan esim. teräsnauhalla seuraavaan levykerrokseen. Ohentamattomat levyreunat asennetaan parin millimetrin raolla, ja reunat viistetään niin, että tasoitteelle jää tilaa. Viistot reunat työstetään kipsihöylällä tai terävällä veitsellä, ennen kuin levyt asennetaan. Saumaa vahvistetaan saumanauhalla ja se silotetaan 45 cm leveällä lastalla.
Kartonki vahvistaa
Saumojen ohennukset täytetään, olipa kyseessä tavallinen kipsilevy tai kuitukipsilevy. Tasoitteella syntyy paitsi sileä saumaliitos myös vahva seinä.
Levyjen välinen sauma ja ohennus täytetään siis työhön tarkoitetulla tasoitteella. Tasoite sitoo levyt yhteen, mutta sitä on vahvistettava, jotta se ei halkea seinärakenteen eläessä. Tämän vuoksi tasoitteeseen asennetaan saumanauha.
Nikkari voi käyttää itsekiinnittyvää kuituverkkoa, mutta vahvimman seinän saa käyttämällä kartonkisaumanauhaa. Sitä on vaikeampi käyttää, koska se tarttuu vain pehmeään massaan, mutta se jäykistää seinää paremmin kuin verkko.
Liimattava kuitukipsi
Jos kuitukipsilevyssäsi on ohennetut reunat kuten muissakin kipsilevyissä, ne yhdiste-tään samaan tapaan tasoitteeseen painettavalla saumanauhalla. Jos kuitukipsilevyn reunat ovat suorat ja ohentamattomat, ne liimataan yhteen erikoisliimalla, joka pitää levyt toisissaan kiinni. Liimatut saumat tasoitetaan käyttämättä saumanauhaa.
Moottoroitu hiomapaperi
Tasoite hiotaan yleensä hiomapalikalla, johon on kiinnitetty hiomapaperi (karkeus 120 tai hienompi). Jos hiottavia seiniä on useampi, kannattaa työtä varten vuokrata eri kois hiomakone. Sen pyöreä hiomalautanen tuottaa pienen harjoittelun jälkeen no peas ti yhtenäisen, sileän pinnan. Hio vasta viimeisen tasoitekerroksen jälkeen.