Kaksintaistelu: Lamelli - laminaatti

Millainen päällyste lattiaan?

Millainen päällyste lattiaan?

LAMELLI - luonnollinen valinta

Lamellilattia koostuu yleensä kolmesta yhteenliimatusta puukerroksesta. Lattia pitää hyvin muotonsa ja on varma valinta, jos talossa on lattialämmitys. Päällimmäinen kulutuskerros on aina laadukasta puuta.

Kun vanha puulattia kaipaa kunnostusta, sen päälle voi asentaa uu-den, ohuen lattian. Tämä on helppo ja edullinen tapa saada uusi lattia.

Lamellilattia on niin ohut, että se voidaan asentaa ilman, että ovien kynnyksiä joudutaan sovittamaan. Lattiapaksuus voi olla 12-14 mm.

Rakentaminen

Lamellilattia koostuu yleensä kolmesta yhteen liimatusta kerroksesta. Ylin kulu-tuskerros on laadukasta täyspuuta. Tämän kerroksen paksuus on 2,5-8 mm. Mitä paksumpi kerros, sitä useampaan kertaan lattian voi tarvittaessa hioa.

Ylin puukerros voi koostua sauvoista tai yhdestä kappaleesta - riippuen siitä, halutaanko lamellilattian muistuttavan parketti- vai lautalattiaa.

Välikerros koostuu usein levymate-riaalista, esimerkiksi lastulevystä, vanerista tai mdf:stä. Se voi myös olla kova-puulamellia tai havupuuta, joka on ase-tettu syysuunnassa poikittain kulutus-kerroksen kanssa.

Usean puukerroksen ansiosta lamellilattia pitää hyvin muotonsa ja soveltuu hyvin lattialämmitykseen. Pohjakerros (kantava kerros) on useim-miten havupuuta, joka on asetettu syysuunnassa samaan suuntaan päällikerroksen kanssa.

Tavallisia lamellilautoja, joissa on urat ja pontit kaikilla neljällä sivulla, on edelleen tarjolla. Klikattava lukkopontti-malli valtaa kuitenkin alaa kaiken aikaa. Lukkoponttijärjestelmä takaa hyvin tii-viit saumat. Sen ansiosta laudat voidaan asentaa ilman liimaa. Lattia pyyhitään puhtaaksi karkealla liinalla.

Käyttö

Lamellilattian voi asentaa kaikkialle muualle paitsi märkätiloihin. Kannattaa valita puulaji ja päällikerros, joka sopii lattian kuormitukseen. Oleskelutiloihin voi valita pehmeän lajin kuten männyn tai saarnin, mutta eteiseen ja muihin kovan kuormituksen tiloihin kannattaa valita kovempi laji kuten tammi, pyökki, saksanpähkinä tai tiikki. Pinnan vii-meistely öljyllä, saippualla tai lakalla riippuu lattian kuor-mituksesta ja omasta hoitohalukkuudesta.

Yhteenveto:

Lamellilattian jalopuupinta tuo oleskelutiloi-hin lämmön ja muka-vuuden tuntua.

LAMINAATTI - kestävä vaihtoehto

Laminaattilattia on todella ohut, ohuimmillaan vain 6 mm. Useimpien lattioiden pinta muistuttaa puuta. Todellisuudessa kulutuskerros koostuu kovaksi puristetusta paperista tai paperimassasta.

Laminaattilattiaa kutsutaan usein taideteokseksi sen puuta jäljittele-vän kovan pinnan takia. Mutta tämä ei ole ihan oikein, sillä kova pinta on valmistettu joko monesta kerroksesta ruskeaa paperia, jotka on liimattu ja puristettu yhteen, tai kovaksi puristetusta paperimassasta, johon on sekoi-tettu hartsia. Päällikerros on kuvioitua paperia, kuten laminoitu valokuva.

Rakennustarvike-liikkeiden hyllyt not-kuvat erilaisista laminaateista. Tälle on kolme hyvää syytä: hinta, paksuus ja kulutuskestävyys.

Laminaattilattiaa saa jopa 6 mm:ä ohuena. Tämän vuoksi sen voi asentaa useimmille lattioille ilman, että ovia jou-tuu sovittamaan. Kova päällipinta tekee siitä kulutusta kestävän, eikä se vaadi kuin normaalia puhdistamista.

Asentaminen

Laminaattilattian kuvioidun pinnan alla on sen runko, joka on yleensä puukuitu-levyä, esim. hdf-, mdf- tai lastulevyä.

Jotta ohuet levyt eivät kolhiintuisi, myös laminaatin taakse liimataan päällipinnan paksuinen kuitukerros.

Useimmat laminaattilattiat asennetaan solumuovin tai vastaavan aluskat-teen päälle. Tarjolla on myös laminaatteja, joiden takapinnassa on jo valmiiksi äänieriste. Tämä lisää lattian käyttö-mukavuutta ja vaimentaa kovien lami-naattien varsin korkeaa melutasoa.

Nykyään lähes kaikki laminaattilat-tiat sisältävät taittoponttijärjestelmän. Monet tosin poistavat päätypontin ja mieluummin liimaavat päädyt yhteen.

Käyttö

Laminaattilattia on käytännöllinen. Sen sijaan askeläänet kuuluvat lattiasta hyvin. Periaatteessa lattian voi asentaa kaikkiin huoneisiin märkätiloja lukuun-ottamatta. Mutta materiaalin kova pinta tekee huoneen äänimaailmasta hieman kylmän. Siitä syystä useimmat valitsevat laminaatin erityisesti niihin tiloihin, jotka altistuvat kulutukselle - esimerkiksi käytäviin, eteisiin, apukeittiöihin ja kellaritiloihin.

Yhteenveto:

Kellareissa, eteisissä ja muissa tiloissa, joissa lattialta vaaditaan kulutuskestä-vyyttä ja sen halutaan samalla olevan helppohoitoinen.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Materiaalit