Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaksintaistelu: Lamelli - laminaatti

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Millainen päällyste lattiaan?

69920_FI_D_9_2010_2_2.jpg

Millainen päällyste lattiaan?

LAMELLI - luonnollinen valinta

Lamellilattia koostuu yleensä kolmesta yhteenliimatusta puukerroksesta. Lattia pitää hyvin muotonsa ja on varma valinta, jos talossa on lattialämmitys. Päällimmäinen kulutuskerros on aina laadukasta puuta.

Kun vanha puulattia kaipaa kunnostusta, sen päälle voi asentaa uu-den, ohuen lattian. Tämä on helppo ja edullinen tapa saada uusi lattia.

Lamellilattia on niin ohut, että se voidaan asentaa ilman, että ovien kynnyksiä joudutaan sovittamaan. Lattiapaksuus voi olla 12-14 mm.

Rakentaminen

Lamellilattia koostuu yleensä kolmesta yhteen liimatusta kerroksesta. Ylin kulu-tuskerros on laadukasta täyspuuta. Tämän kerroksen paksuus on 2,5-8 mm. Mitä paksumpi kerros, sitä useampaan kertaan lattian voi tarvittaessa hioa.

Ylin puukerros voi koostua sauvoista tai yhdestä kappaleesta - riippuen siitä, halutaanko lamellilattian muistuttavan parketti- vai lautalattiaa.

Välikerros koostuu usein levymate-riaalista, esimerkiksi lastulevystä, vanerista tai mdf:stä. Se voi myös olla kova-puulamellia tai havupuuta, joka on ase-tettu syysuunnassa poikittain kulutus-kerroksen kanssa.

Usean puukerroksen ansiosta lamellilattia pitää hyvin muotonsa ja soveltuu hyvin lattialämmitykseen. Pohjakerros (kantava kerros) on useim-miten havupuuta, joka on asetettu syysuunnassa samaan suuntaan päällikerroksen kanssa.

Tavallisia lamellilautoja, joissa on urat ja pontit kaikilla neljällä sivulla, on edelleen tarjolla. Klikattava lukkopontti-malli valtaa kuitenkin alaa kaiken aikaa. Lukkoponttijärjestelmä takaa hyvin tii-viit saumat. Sen ansiosta laudat voidaan asentaa ilman liimaa. Lattia pyyhitään puhtaaksi karkealla liinalla.

Käyttö

Lamellilattian voi asentaa kaikkialle muualle paitsi märkätiloihin. Kannattaa valita puulaji ja päällikerros, joka sopii lattian kuormitukseen. Oleskelutiloihin voi valita pehmeän lajin kuten männyn tai saarnin, mutta eteiseen ja muihin kovan kuormituksen tiloihin kannattaa valita kovempi laji kuten tammi, pyökki, saksanpähkinä tai tiikki. Pinnan vii-meistely öljyllä, saippualla tai lakalla riippuu lattian kuor-mituksesta ja omasta hoitohalukkuudesta.

Yhteenveto:

Lamellilattian jalopuupinta tuo oleskelutiloi-hin lämmön ja muka-vuuden tuntua.

LAMINAATTI - kestävä vaihtoehto

Laminaattilattia on todella ohut, ohuimmillaan vain 6 mm. Useimpien lattioiden pinta muistuttaa puuta. Todellisuudessa kulutuskerros koostuu kovaksi puristetusta paperista tai paperimassasta.

Laminaattilattiaa kutsutaan usein taideteokseksi sen puuta jäljittele-vän kovan pinnan takia. Mutta tämä ei ole ihan oikein, sillä kova pinta on valmistettu joko monesta kerroksesta ruskeaa paperia, jotka on liimattu ja puristettu yhteen, tai kovaksi puristetusta paperimassasta, johon on sekoi-tettu hartsia. Päällikerros on kuvioitua paperia, kuten laminoitu valokuva.

Rakennustarvike-liikkeiden hyllyt not-kuvat erilaisista laminaateista. Tälle on kolme hyvää syytä: hinta, paksuus ja kulutuskestävyys.

Laminaattilattiaa saa jopa 6 mm:ä ohuena. Tämän vuoksi sen voi asentaa useimmille lattioille ilman, että ovia jou-tuu sovittamaan. Kova päällipinta tekee siitä kulutusta kestävän, eikä se vaadi kuin normaalia puhdistamista.

Asentaminen

Laminaattilattian kuvioidun pinnan alla on sen runko, joka on yleensä puukuitu-levyä, esim. hdf-, mdf- tai lastulevyä.

Jotta ohuet levyt eivät kolhiintuisi, myös laminaatin taakse liimataan päällipinnan paksuinen kuitukerros.

Useimmat laminaattilattiat asennetaan solumuovin tai vastaavan aluskat-teen päälle. Tarjolla on myös laminaatteja, joiden takapinnassa on jo valmiiksi äänieriste. Tämä lisää lattian käyttö-mukavuutta ja vaimentaa kovien lami-naattien varsin korkeaa melutasoa.

Nykyään lähes kaikki laminaattilat-tiat sisältävät taittoponttijärjestelmän. Monet tosin poistavat päätypontin ja mieluummin liimaavat päädyt yhteen.

Käyttö

Laminaattilattia on käytännöllinen. Sen sijaan askeläänet kuuluvat lattiasta hyvin. Periaatteessa lattian voi asentaa kaikkiin huoneisiin märkätiloja lukuun-ottamatta. Mutta materiaalin kova pinta tekee huoneen äänimaailmasta hieman kylmän. Siitä syystä useimmat valitsevat laminaatin erityisesti niihin tiloihin, jotka altistuvat kulutukselle - esimerkiksi käytäviin, eteisiin, apukeittiöihin ja kellaritiloihin.

Yhteenveto:

Kellareissa, eteisissä ja muissa tiloissa, joissa lattialta vaaditaan kulutuskestä-vyyttä ja sen halutaan samalla olevan helppohoitoinen.

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Kaksintaistelu: Lamelli - laminaatti
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin