Maailman paras hela

Tästä voit lukea lisää siitä, mitkä kiinnikkeet sopivat mihinkin tarkoitukseen ja miten ne asennetaan, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman vahva.

Kulmaraudan valinta riippuu suurelta osin käyttötarkoituksesta. Jos asennat kaappiin hyllyn, pieni kalustekulma hyllyn alla kestää kyllä. Jos taas kiinnität pyöreitä puutankoja toisiinsa, käytä silloin pyöristettyä, tangon muotoa mukailevaa kulmarautaa.

Valitse tavallinen kulmarauta, jossa on jonkinlainen vahvike, jos et ole varma, millaista helaa pitäisi käyttää.

Tässä jutussa esitellään erilaisia kiinnikkeitä ja se, miten ne asennetaan.

Erilaisia kulmarautoja

Kulmaraudat ovat yleisimmin käytettyjä kiinnitysheloja – ja hyvästä syystä.

Niitä on saatavana eri kokoisina ja muotoisina, joten liitoksia on helppo tehdä melkein missä tilanteessa vain.

Ankkuriruuvi eli helaruuvi on suunniteltu nimensä mukaisesti etenkin helojen, kuten vaikkapa kulmarautojen kiinnittämiseen.

TAVALLINEN KULMARAUTA kelpaa moneen tarkoitukseen, mutta se vääntyy melko helposti pois muodostaan. Vahvistamaton kulmalevy sopii siksi pääasiassa kevyisiin rakenteisiin.

VAHVISTETTUA KULMARAUTAA on lähes mahdotonta taivuttaa muuhun kuin 90 asteen kulmaan. Se on huomattavasti vahvempi kuin tavallinen kulmarauta.

REUNOISTA VAHVISTETTU KULMARAUTA on luja vaihtoehto keskeltä vahvistetulle kulmalevylle. Vahvikkeen ansiosta itse kulmarauta voi olla ohuempi. Se vähentää painoa ja ympäristövaikutuksia.

PYÖRISTETTYÄ KULMARAUTAA käytetään tankoihin ja vastaaviin, joissa kulman on vastattava puun pyöreää muotoa. Saatavana on kaksi kokoa: halkaisijoille 60–120 milliä tai 80–140 milliä.

BETONIKULMARAUTAA käytetään esimerkiksi silloin, kun pohjapalkki ankkuroidaan betoniperustukseen. Reikä perustukseen kiinnitettävällä lyhyellä sivulla on usein pitkulainen, jotta säätäminen olisi helpompaa.

TÄLLAISILLA BETONIKULMILLA, joissa toinen pää on erittäin pitkä, saa ankkuroitua sekä tukipalkit että pystysuorat koolaukset perustukseen.

KALUSTEKULMA on pieni ja sopii parhaiten kevyisiin liitoksiin, joissa kuormitus on rajallinen – kuten keittiökaapin alla olevaan sokkeliin tai kaapin hyllyyn.

Näin asennat kulmaraudan lujasti paikalleen

Kulmarauta on itsessään erittäin kestävä, ja sitä on lähes mahdotonta rikkoa.

Asennustavalla on silti väliä, jos haluat hyödyntää sen vahvuutta optimaalisesti.

Tässä ovat suosituksemme liitosten lujuuden varmistamiseen.

Älä käytä liikaa ruuveja

Helposti luulisi, että mitä enemmän ruuveja, sitä vahvempi liitos. Mutta asia ei ole niin.

Monet ruuvit nimittäin heikentävät materiaaleja.

Siksi on tärkeää, ettei ruuveja sijoiteta liian lähelle reunoja ja toisiaan.

Piirroksissa suositellut vähimmäisetäisyydet on tarkoitettu 5 millin mäntyruuveille.

Aloita uloimmista rei’istä

Liitoksesta tulee mahdollisimman luja, jos ruuveja asetetaan uloimpiin reikiin joka suunnassa, kunhan vähimmäisetäisyydet täyttyvät. Jos vähimmäisetäisyydet sallivat ruuvien asentamisen uloimpien välissä oleviin reikiin, niitäkin voi käyttää.

Materiaali määrittää koon

Materiaalien ja ruuvien välinen liitos on heikoin kohta. Jos haluat mahdollisimman vahvan liitoksen, valitse suurin mahdollinen kulmarauta niin, että pystyt noudattamaan suositeltuja vähimmäisetäisyyksiä. Jos esimerkiksi suosituksena on 2 sentin etäisyys reunaan, älä valitse kulmarautaa, joka on niin suuri, että uloimmat reiätovatvain1 sentinpäässäreunasta.

Tiivis liitos

Pelkkä kulmarauta ei takaa liitoksen lujuutta. Myös materiaalien pintojen on oltava tiiviisti toisiaan vasten. Jos niin ei ole, liitos heikkenee noin 50 prosenttia.

Valitse oikeat ruuvit

Ankkuriruuveja on alettu valmistaa hyvästä syystä. Ne on nimittäin suunniteltu sopimaan täydellisesti helan yleensä 5 millin reikiin. Kanta on tasainen myös alapuolelta, jotta paine jakautuu tasaisesti kulmarautaan.

Kulmaraudan suuret reiät on tarkoitettu kiila-ankkureille, ranska- laisten puuruuvien sekä kierretankojen kiinnittämiseen ja muille kookkaammille kiinnikkeille.

Kaksi kulmarautaa moninkertaistaa lujuuden

Voit usein käyttää vain yhtä kulmarautaa, jos liitosta kuormitetaan vain toiselta puolelta. Kaikissa muissa tapauksissa on kuitenkin suositeltavaa käyttää kulmarautoja molem- milla puolilla. Se tekee liitoksesta huomattavasti vankemman.

Ruuvit keskelle reikää

Ankkuriruuvien kaulus sopii täydellisesti kulmaraudan reikään. Jos ruuveja ei aseteta keskelle reikää, ne vetävät liitoksen vinoon tai vääntyvät reiässä, mikä heikentää liitosta.

Vahvikkeet pitävät kulman suorana

Vaikka kulmaraudat ovat itsessään vahvoja ja lähes mah- dottomia rikkoa, niitä on melko helppo taivuttaa, jos niissä ei ole vahvikkeita. Kun yhdistät kaksi puukappaletta toisiinsa vahvistetulla kulmaraudalla ja yrität vääntää kulmaa vinoon puukappaleen avulla, ruuvi irtoaa puusta kauan ennen kuin suora kulma taipuu. Vahvistetusta kulmaraudasta ei tarvitse maksaa paljon tavallista enempää.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Helat