9 erikoiskiinnikettä

Kiinnikkeitä tarvitaan kaikessa rakentamisessa. Onneksi niitä on joka lähtöön. Esittelemme yhdeksän erikoiskiinnikettä, joista voi olla hyötyä seuraavassa projektissasi.

Vahvuus perustuu kiinnitykseen

Kaikki tässä jutussa esiteltävät kiinnikkeet ovat vahvoja ja kestävät kovaa kuormitusta.

Raudoista ei kuitenkaan ole mitään iloa, jos niitä ei kiinnitetä oikein.

Kaikki kullmaraudat, naulauslevyt ja rakennuskiinnikkeet voi asentaa ankkurinauloilla, ankkuriruuveilla tai pulteilla ja muttereilla. Kiinnikkeissä on paljon reikiä, mutta se ei tarkoita, että kaikkiin pitäisi asentaa naula tai ruuvi. Liian tiheä kiinnitys heikentää puuta.

Reikiä on paljon siksi, että niistä olisi helppo valita sopiva kiinnityskohta. Esimerkiksi kulma­raudat asennetaan usein kattoristikoita vasten kohtiin, joissa on teräksestä tehty reikälevy. Kun reikiä on paljon, osa niistä osuu puun kohdalle, johon on helppo naulata.

1

Kurkihirsituki

Tätä kannaketta käytetään katon harjalle asennettavan kurkihirren tukena. Kurkihirsi pysyy suorana, kun se kiinnitetään sieltä täältä tarkasti harjan kohdalle linjalangan ja kurkihirsitukien avulla.

Kiinnike asennetaan aluksi kattopalkkeihin, ja kurkihirsi painetaan kiinni rautoihin sen jälkeen. Rauta on sen verran joustava, että sitä voi säätää hieman myös kiinnittämisen jälkeen.

2

Yleislevy

Nimi kertoo kaiken. Yleislevyä voi käyttää periaatteessa kaikkiin rakenteisiin, joissa kaksi risteävää puuta kiinnitetään toisiinsa. Yleislevy sopii esimerkiksi poikittaisten kattopalkkien kiinnittämiseen. Ota huomioon, että kiinnikkeestä on sekä oikea- että vasenkätinen malli.

Tällä raudalla voi kiinnittää esimerkiksi kattopalkin runkoon.

3

Jatkoslevy

Palkkien pituussuuntaisiin liitoksiin tarkoitettu kiinnike, jolla voi jatkaa esimerkiksi lattiapalkkia tai terassin runko­lankkua paikassa, jossa ei ole kunnon tukea. Jatkoslevyt näyttävät erilaisilta, mutta niiden käyttö­tarkoitus ja toiminta­periaate ovat samanlaisia.

Kaksipuoleinen levy sopii järeän palkin jatkamiseen. Levyt asennetaan palkin alapuolelta.

4

Lautakannake

Tällä kiinnikkeellä voi tehdä pituussuuntaisia liitoksia rimoihin ja lautoihin, jotka eivät yllä tukipisteen päälle. Lauta­kannake ei kestä tuhansien kilojen painoa, mutta se voi pelastaa tiukan paikan tullen. Helppo asentaa neljällä ruuvilla.

Kiinnikkeellä voi hätätapauksessa yhdistää ruoteen tyhjän päällä.

5

Vanteenkiristin

Tätä kaksiosaista kiinnikettä käytetään reikä­vanteen kiristämiseen. Sen avulla on helppo varmistaa, että erilliset rakenteet kuten katto, seinät ja perustukset eivät pääse liikkumaan suhteessa toisiinsa. Vanteen keskelle asennettava kiristin vetää kaiken yhteen.

Perustukset, katto ja seinä on helppo yhdistää vanteenkiristimellä.

6

Rakennuskulma

Rakennuskulma on erinomainen vahvike ­projekteihin, joissa on vaikea tehdä kantavia ­puuliitoksia. Sitä voi käyttää esimerkiksi keinun tai autokatoksen kulmaliitosten tekemiseen. Palkit ja tolpat pitää vain sahata oikean pituisiksi eli niin, että ne yltävät kiinni toisiinsa. Sen jälkeen ne on helppo yhdistää rakennuskulman avulla. Galvanoidusta teräksestä tehty kiinnike on vankkaa tekoa eikä ruostu pilalle.

Sopii esimerkiksi nurkkaan, jossa yhdistetään toisiinsa kaksi palkkia ja yksi tolppa.

7

IdeeFix

IdeeFix on nerokas kiinnike, jolla voi kiristää kaksi puuta tiukasti toisiaan vasten. Kiinnike on kaksiosainen: toinen, lieriö­mäinen osa upotetaan toiseen puuhun ja ruuvataan siihen kiinni. Viistot, joka suuntaan osoittavat ruuvit pitävät lieriön kiinni puussa myös kovassa vedossa. Toiseen puuhun porataan pultin mentävä reikä, pultti työnnetään kiinni lieriöön ja kiristetään kiinni sen pohjassa olevaan kierteeseen.

Kätevä kiinnike, josta on eri kokoja. Sopii kaikkeen pöydänjalan korjaamisesta alapalkkien yhdistämiseen.

8

Vahvistettu kulmarauta

Tavalliset kulmaraudat ovat tuttuja lähes kaikille rakentajille, sillä ne ovat yleisimpiä rakennus kiinnikkeitä. Vahvistettu kulmarauta on kulmaraudan jalostettu versio, jota käytetään lujuutta vaativissa rakenteissa. Tavallista kulmarautaa voi taivuttaa, mutta vahvistettu malli ei väänny edes kovassa kuormituksessa.

Tätä rautaa tarvitaan, kun kiinnikkeeseen kohdistuu kova vääntö. Sitä käytetään tolppien lisäksi kattoristikoiden kiinnittämiseen.

9

Palkkikenkä sisäpuolisilla siivillä

Palkkikengät ruuvataan yleensä kiinni ulkopuolelta, mutta siivekkeet eivät aina mahdu palkkikengän viereen. Sitä varten on kehitetty palkkikenkä, jonka siivekkeet ja ruuvien asennusreiät ovat kiinnikkeen sisäpuolella. Sitä voi käyttää sekä puun, betonin että tiilten kanssa. Ota huomioon, että ruuvit vievät jonkin verran tilaa kiinnikkeen sisältä.

Monipuolinen kiinnike, jolla voi asentaa runkolankut esimerkiksi terassin alapalkkiin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Helat