Erilaisia erikoislistoja

Koti on täynnä erikoislistoja. Ne ovat tärkeä osa sisustusta, mutta niitä tarvitaan myös käytännön syistä. Erikoislistat peittävät virheitä ja halkeamia, helpottavat siivoamista ja pitävät ikkunat kunnossa. Esittelemme tässä jutussa tavallisimmat mallit.

Koristelistoilla voi peittää epätasaisuuksia ja rumia rakenteita.

Koristelistoilla voi peittää epätasaisuuksia ja rumia rakenteita.

MIHIN ERIKOISLISTOJA KÄYTETÄÄN?

VIIMEISTELYYN Koristelistat ja varjolistat on tarkoitettu lähinnä viimeistelyyn ja koristukseksi. Samalla ne peittävät rakoja, halkeamia ja epätasaisuuksia. Yleensä mäntyä.

SISÄRAKENTEISIIN Kourulistalla voi peittää esimerkiksi pöytälevyn ja seinän välisen raon. Kourulistoja tehdään esimerkiksi männystä ja tammesta.

ULKORAKENTEISIIN Lasilistat pitävät ikkunaruudut paikoillaan ja estävät veden valumisen ikkunan sisään. Lasilistat voivat olla puuta, muovia tai alumiinia.

Miten lasilistoja käytetään?

Lasilistat kuuluvat yleisimpiin erikoislistoihin. Lasilistat ovat erikokoisia, ja niitä tehdään monista eri materiaaleista. Siitä huolimatta niillä on jotain yhteistä.

Lasilistojen asennustapa riippuu jossain määrin ikkunan tyylistä. Joskus lasilistojen ylänurkat sahataan poikki suorassa kulmassa, toisinaan ne sahataan jiiriin. Katkaisemiseen voi käyttää sirkkeliä tai jiirilaatikkoa ja tiheähampaista sahaa.

Joskus alalasilistan ja pystylistojen väliin jätetään noin 7 millin rako, ja pystylistojen alapäät sahataan poikki 15 asteen kulmassa.

Alalasilista kannattaa asentaa ennen pystylistojen sahaamista, jotta pystylistoista tulee varmasti oikean pituiset ja ne mahtuvat paikoilleen.

ERILAISIA ERIKOISLISTOJA

KOURULISTAT
Kourulistoja käytetään muun muassa katoissa sekä pöytälevyn ja seinän välisen raon peittona. Kourulistojen sahaaminen ja asentaminen yläkerran vinoihin kattoihin on oma taiteenlajinsa.

KULMALISTA Suorakulmainen lista, jolla on sekä ulkonäöllinen että käytännöllinen tarkoitus. Lista naamioi vinot paikat suoran näköisiksi ja suojaa ulkonurkkia kolhuilta.

LASILISTA Lasilista pitää ikkunalasin kiinni puitteessa. Alalasilista on usein leveämpi kuin muut lasilistat, ja siinä voi olla tippanokka, joka johtaa veden maahan. Lasilistan ja ikkunan välinen sauma pitää tiivistää.

VIIMEISTELYLISTA Viimeistelylistoja käytetään vaakaja pystypintojen välisten rakojen peittämiseen. Lista kapenee ylöspäin, joten se näyttää kevyeltä. Viimeistelylistat ovat yleensä pieniä ja siroja.

VARJOLISTA Varjolistoja käytetään seinän ja katon välisen raon peittämiseen. Varjolistan muoto häivyttää tehokkaasti epätasaisuudet, peittää halkeamat sekä helpottaa tapetointia ja maalaamista.

KORISTESEINÄLISTA Seinälle asennettavat koristelistat ovat harvinaisia, mutta niitä käytetään joskus erilaisten seinäpintojen rajalla, esimerkiksi sormipaneelien ja suoran kipsilevyseinän välissä.

KÄSIJOHDE Paksu, pyöristetty lista, joka asennetaan porraskaiteen pinnojen päälle. Listan pitää kestää kovaa kulutusta, joten se tehdään usein kovasta puusta. Käsijohde kestää pitempään, kun se lakataan tai maalataan.

Koot

Markkinoilla on satoja ellei tuhansia erikoislistoja, joiden koot ja muodot vaihtelevat laidasta laitaan. Alla on tavallisimpien erikoislistojen yleisimpiä kokoja:

 • Kourulistat:
  10x10 millistä 60x60 milliin

 • Kulmalistat:
  10x21 millistä 42x42 milliin

 • Lasilistat:
  8x10 millistä 13x35 milliin

 • Viimeistelylistat:
  9x15 millistä 20x68 milliin

 • Varjolistat:
  8x21 millistä 21x30 milliin

 • Koristeseinälistat:
  6x27 millistä 33x68 milliin

 • Käsijohteet:
  33x44 millistä 55x62 milliin

Tärkeää listoista!

Pienimpiä listoja pitää käsitellä varovasti. Nauloja ei kannata asentaa kovin lähelle listan päätä, jotta se ei halkea. Jos listat asennetaan ruuveilla, niille kannattaa porata valmiit reiät.

Erityistä: Lasilista

Ennen vanhaan ikkunalasien päälle asennettiin puiset lasilistat, mutta nykyään puitteissa käytetään lähinnä muovista ja alumiinista tehtyjä listoja sekä puu-alumiinilistoja. Muovi- ja alumiinilistat eivät voi lahota, ja ne on helpompi pitää kunnossa kuin puulistat.