Bambu – luja ja monikäyttöinen vaihtoehto

Bambumateriaalit eivät kuulu hintahaitarin edulliseen päähän. Toisaalta ne ovat erittäin lujia, vakaita ja kestäviä – ja lisäksi bambu on hyvä vaihtoehto ympäristön kannalta. Bambusta tehdään muun muassa lattialautoja, terassi­lautoja ja rakennuslevyjä. Kokosimme yhteenvedon siitä, missä kaikissa muodoissa bambua on saatavilla ja miten sitä käytetään.

Vaikka bambusta valmistetaan levyjä ja lautoja, se ei itse asiassa ole puu- vaan ruoholajike. Lattioihin, levyihin, terasseihin ja muihin kohteisiin käytetty ruoholajike kasvaa aluksi jopa metrin päivässä ja kohoaa 4–6 vuoden kuluessa jopa 35–40 metrin korkeuteen.
Työstettäessä pitkät bambuputket hienonnetaan ohuiksi langoiksi, joita kuumennetaan kahteen kertaan.

Ensin poistetaan tärkkelys ja sokeri. Toisessa vaiheessa langat ”sulatetaan” yhteen, ja materiaali puristetaan muotoonsa erittäin kovassa paineessa.

Käsitelty bambu on erittäin kovaa. Kovimpien lankkujen kovuus on jopa 9,5 Brinellin asteikolla (asteikko, jolla ilmoitetaan puun kovuus: mitä suurempi numero, sitä kovempi puu). Vertailun vuoksi saarnin, tammen ja pyökin kovuus on Brinellin asteikolla 3,4–3,7 ja painekyllästetyn männyn 2,8. Tämä tarkoittaa myös sitä, että bambu ei jousta yhtä paljon kuin puu, ja sen pinta on paljon kestävämpää.

Ympäristöä säästävä

Bambu kasvaa ilman torjunta-aineita ja lannoitteita. Se sitoo suuria määriä hiilidioksidiaja vapauttaa rutkasti happea kasvukauden­aikana. Kaatamisen jälkeen se kasvaa uudelleen omasta juuriverkostostaan.

Ainoa ”mutta” ympäristösyistä on se, että jotkin bambutuotteet sisältävät liimaa, joissa on ympäristöä kuormittavaa formaldehydiä. On lähes mahdotonta selvittää, missä bambutuotteissa on formaldehydiä, joten suosittelemme hankkimaan bambua tunnetuilta toimittajilta, jotka sitoutuvat noudattamaan nykyisiä ympäristövaatimuksia.

6 bambumateriaalit

1. Lattialaudat

Bambusta valmistetut laudat muistuttavat puuta, mutta bambulaudat ovat kovempia ja huomattavasti kestävämpiä. Kaikkein kovimmat (ja kalleimmat) bambutuotteet ovat lähes kolme kertaa kovempia kuin esimerkiksi tammi ja pyökki.

Käyttö:
Lautoja käytetään yleisesti porrasaskelmien ja lattioiden verhoukseen. Kovimmat versiot sopivat erityisen hyvin tiloihin, joissa liikutaan paljon, kuten eteiseen ja keittiöön.

Asennus:
Riippuen tyypistä laudat asennetaan koolauksiin ponttiliitoksina, kelluvaksi lattiaksi yhteen napsautettavina lautoina tai liimapuulevyinä alustaksi.

Viimeistely:
Bambua on huollettava lakalla tai öljyllä tavallisen puulattian tapaan.

Versiot:
Lattialautoja on saatavana sekä massiivisena että lamellirakenteisena, jossa päällimmäisenä on ohut bambukerros. Massiivilankkuja on saatavana laivalankkujen tapaisena versiona, jossa on pieni ura kumisaumalle pontin vieressä. Lisäksi tarjolla on kalanruotoparkettia ja parkettilautoja, joissa bambusauvat ovat pystyssä. Useimpia versioita on saatavana sekä mattalakattuina että öljyttyinä – ja monina eri sävyinä täysin vaaleasta tummaan.

Tavalliset mitat:
Lautoja on saatavana 10–22 millin paksuisina. Pituus on noin 90–190 senttiä ja leveys noin 10–19 senttiä.

Pris:
Noin 50–100 euroa neliömetriä kohti.

2. Terassilaudat

Bambulauta on yksi kovimmista ja parhaiten kulu­tusta kestävistä vaihtoehdoista terassille. Terassilautoja on saatavana useina kovuuksina, ja kaikkein kovimmat lajikkeet ovat yli kolme kertaa kovempia kuin painekyllästetty mänty.

Käyttö:
Terassilattioiden lisäksi lautoja voidaan käyttää myös puutarha­kalusteiden, istutuslaatikoiden, portaiden, talvipuutarhan lattian ja muiden ulkoprojektien tekemiseen, kun tarvitaan erityistä kestävyyttä.

Asennus:
Bambulautoja voidaan kiinnittää näkyvillä ruuveilla tai piilotuilla heloilla. Koska bambu joustaa hyvin vähän, liitokset voidaan tehdä täysin tiiviiksi. Katkaistut päädyt kannattaa käsitellä vahalla.

Viimeistely:
Laudat toimitetaan öljyttyinä, mutta ne muuttuvat ajan mittaan harmaiksi ja karheiksi. Sävyä voi kirkastaa öljyllä 1–2 kertaa vuodessa.

Versiot:
Bambusta valmistettuja terassilautoja on saatavana vain yhtä mallia. Niiden toinen puoli on sileä ja toinen puoli uritettu, ja molemmat puolet voidaan kääntää ylöspäin. Uritettu puoli tekee laudasta pitävän, eikä askel lipsahda. Uriin kertyy kuitenkin myös likaa, joten laudat täytyy puhdistaa useammin.

Tavalliset mitat:
20 milliä paksut laudat ovat yleisimpiä, mutta saatavana on myös 30 milliä paksuja lautoja. Laudan pituus on 185 senttiä ja leveys 13,7, 15,5 tai 17,8 senttiä.

Hinta:
Alkaen noin 85 euroa neliömetriltä.

3. Tasot ja levyt

Bambulevyt on liimattu yhteen kerroksittain. Ne ovat erittäin jäykkiä ja kestäviä ja sopivat siksi hyvin kovalle kuormitukselle joutuviin tiloihin, kuten portaisiin ja keittiön työtasoihin.

Käyttö:
Vahvoja bambulevyjä voi käyttää kaikkialla huonekaluista, hyllyistä ja ikkunalaudoista työtasoihin ja porrasaskelmien verhouksiin.

Asennus:
Sahaamiseen käytetään pyörö- tai pistosahaa, jossa on hienohampainen kovametalliterä. Bambu on kovaa, joten joudut esiporaamaan ruuvien reiät.

Viimeistely:
Lakkaa tai öljyä 1–2 kertaa vuodessa.

Versiot:
Bambulevyissä on joko ohuita sauvoja tai ne on liimattu kerroksista, jotka on koottu yhteen ristikkäisin kerroksin. Periaate on sama kuin ristivanerissa, jossa monet ohuet kerrokset näkyvät pystysuorassa suunnassa. Ristikkäiden ohuiden kerrosten ansiosta bambulevy on erittäin jäykkää.

Levyistä on saatavana myös versio, jonka ytimenä on pystysuuntaan liimattuja sauvoja. Ytimen ylä- ja alapuolelle on liimattu ohutta ja kestävää bambukuitulevyä.

Tavalliset mitat:
Levyjä on saatavana usean paksuisina, kuten 10–40 mil­lin paksuisena 122 x 244 sentin vakiokoon levyissä, ja lisäksi 63 x 360 sentin ja 70 x 250 sentin kokoisena. Jälkimmäiset sopivat keittiön työtasoiksi.

Pris:
Noin 250 eurosta (12 mm paksu, 122 x 244 cm) noin 1 000 euroon (40 mm paksu, 63 x 360 cm).

4. Verhoilulaudat

Bambu ei ole vielä kovin yleistä verhoiluna – luultavasti kalleutensa ja rajallisen värivalikoiman vuoksi. Bambu on silti hyvä valinta, jos kaipaat lujuutta ja pitkää käyttöikää.

Käyttö:
Verhoilulautoja käytetään nimensä mukaisesti ulkoverhouksessa.

Asennus:
Laudat asennetaan välilistojen kanssa, jotta verhoilun taakse saadaan hyvä ilmanvaihto. Laudat voi kiinnittää tyypistä riippuen näkyvillä ruuveilla tai erityisillä metallikiinnikkeillä, jotka ostetaan lautojen mukana.

Huolto:
Verhoilulaudat pysyvät hyvässä kunnossa huoltamatta. Se lyhentää kuitenkin käyttöikää, ja pinnasta tulee ajan myötä harmaa ja karhea. Siksi jälleenmyyjät suosittelevat säännöllistä pesua puunpuhdistusaineella ja öljykäsittelyä.

Versiot:
Lautojen reunoissa on trapetsiprofiilit, joissa on pontit sekä pitkillä sivuilla että päissä (suljettu profiili), ja niitä saa myös normaalisti pitkiltä sivuiltaan pontattuina. Saatavana on myös ohuempia rimoja pystysuoriin kohteisiin, ja pontattujen lautojen ohella on tarjolla myös ulokkeisiin sopiva versio.

Tavalliset mitat:
Verhoilulautoja on saatavana 12 ja 18 milliä paksuina, 185 sentin pituisina sekä 7,5, 10 ja 13,7 sentin levyisinä.

Hinta:
Noin 90 euroa neliömetriä kohti.

5. Kepit

Bambua voi ostaa luonnollisessa muodossaan irrallisina keppeinä, jotka on kiinnitetty rullaksi vahvalla galvanoidulla teräslangalla. Keppejä saa myös koottuina jäykiksi moduuleiksi, joissa on sisäiset vaakatuet.

Käyttö:
Irrallisia keppejä voidaan käyttää esimerkiksi huonekaluissa, kaiteissa ja koristeissa. Rullia voi muotoilla pehmeiksi kaariksi, ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi sisäseinien koristeluun, kasvipenkkien reunojen merkitsemiseen, säleikköseiniin sekä ulkosuihkujen seiniin ja katoksiin terassin yläpuolella. Moduulit sopivat hyvin aitoihin ja pihavajan seinämäksi.

Modulerne er velegnede til hegn og som ”vægge”, fx i skuret.

Asennus:
Katkaise kepit alhaalta päin hienohampaisella sahalla. Seinään tai puisiin tolppiin asennettaessa poraa keppeihin reiät alas, keskelle ja ylhäälle. Jätä vähintään 2 sentin rako maahan, jotta kepit eivät mätäne ja lahoa.

Viimeistely:
Erikoisöljyllä 1–2 kertaa vuodessa.

Versiot:
Rullia saa halpana versiona, jolloin kepit ovat kapeaksi halkaistuja.

Tavalliset mitat:

  • Irrallisia keppejä on saatavana 1,5–15 sentin halkaisijoilla ja 2–4 metrin mittaisina.
  • Rullissa on 2–6 sentin vahvuisia keppejä, ja rullia on saatavana eri kokoja alkaen esimerkiksi 45 x 200 sentistä aina 250 x 200 senttiin.
  • Moduuleja on saatavana 3,5–9 sentin kepeistä koottuina. Moduulit ovat yleensä 180 senttiä leveitä, ja niitä on saatavana 90–200 sentin korkuisina.

Hinta:

  • Kepit: noin 5 euroa.
  • Rullat: noin 80 euroa.
  • Moduulit: noin 120 euroa.