4 fiksua märkätilalevyä

Kylpyhuoneen seinät voi rakentaa periaatteessa mistä tahansa materiaalista. Suomen rakentamismääräyskokoelma ei ota kantaa märkätilojen rakennusmateriaaleihin vaan linjaa, että pinnoitteiden on toimittava vesieristeenä tai niiden alla pitää olla erillinen vesieristys. Käytännössä se tarkoittaa, että kylpyhuoneen rakenteissa voi käyttää tavallisia kipsi- ja vanerilevyjä, jos niiden päälle tehdään vesieristys.

Se on kuitenkin vain asian toinen puoli. Kylpyhuoneet eivät ole ikuisia, eivätkä vesieristeet kestä loputtomiin. Kylpyhuoneen tekninen käyttöikä on noin 20 vuotta, mutta usein remontin väli venyy pitemmäksi. Jos remontti lykkääntyy ja vesieristys hapertuu, kosteus alkaa vuotaa rakenteisiin. Silloin vettä kestävistä levyistä voi olla suuri hyöty.

Lujia ja eristäviä

Märkätilalevyillä on myös muita hyviä ominaisuuksia. Ne ovat kovia ja säilyttävät muotonsa tavallista levyä paremmin. Se helpottaa laattojen asentamista ja vähentää vesieristeen elämistä. Kovia levyjä on helppo ruuvata, ja ne estävät tulen leviämistä tavallisia levyjä paremmin.

Polystyreenilevyt ovat asia erikseen, sillä ne ovat vesitiiviitä eikä niitä ei tarvitse vesieristää kokonaan. Kaikkien märkätilalevyjen asentamisessa on tärkeää noudattaa valmistajien ohjeita ja käyttää levyjen kanssa yhteensopivia tuotteita.

Lataa tee se itse -ohjeet

Näissä tee se itse -ohjeissa esitellään 4 erilaista rakennuslevyä, jotka sopivat kylpyhuoneen rakentamiseen. Voit lukea muun muassa niiden hinnoista ja käyttötarkoituksista sekä hyvistä ja huonoista puolista. Jutussa käydään läpi:

  • märkätilakipsilevyt
  • kuitukipsilevyt
  • kalsiumsilikaattilevyt
  • polystyreenilevyt

Hyviä lukuhetkiä!