4 fiksua märkätilalevyä

Rakennuslevyjä on helppo käyttää, ja ne sopivat myös kylpyhuoneen rakentamiseen. Tavallisten kipsilevyjen lisäksi markkinoilla on märkätiloihin tarkoitettuja erikoslevyjä. Esittelemme neljä hyvää vaihtoehtoa.

Kylpyhuoneen seinät voi rakentaa periaatteessa mistä tahansa materiaalista. Suomen rakentamismääräyskokoelma ei ota kantaa märkätilojen rakennusmateriaaleihin vaan linjaa, että pinnoitteiden on toimittava vesieristeenä tai niiden alla pitää olla erillinen vesieristys. Käytännössä se tarkoittaa, että kylpyhuoneen rakenteissa voi käyttää tavallisia kipsi- ja vanerilevyjä, jos niiden päälle tehdään vesieristys.

Se on kuitenkin vain asian toinen puoli. Kylpyhuoneet eivät ole ikuisia, eivätkä vesieristeet kestä loputtomiin. Kylpyhuoneen tekninen käyttöikä on noin 20 vuotta, mutta usein remontin väli venyy pitemmäksi. Jos remontti lykkääntyy ja vesieristys hapertuu, kosteus alkaa vuotaa rakenteisiin. Silloin vettä kestävistä levyistä voi olla suuri hyöty.

Lujia ja eristäviä

Märkätilalevyillä on myös muita hyviä ominaisuuksia. Ne ovat kovia ja säilyttävät muotonsa tavallista levyä paremmin. Se helpottaa laattojen asentamista ja vähentää vesieristeen elämistä. Kovia levyjä on helppo ruuvata, ja ne estävät tulen leviämistä tavallisia levyjä paremmin.

Polystyreenilevyt ovat asia erikseen, sillä ne ovat vesitiiviitä eikä niitä ei tarvitse vesieristää kokonaan. Kaikkien märkätilalevyjen asentamisessa on tärkeää noudattaa valmistajien ohjeita ja käyttää levyjen kanssa yhteensopivia tuotteita.

Näissä tee se itse -ohjeissa esitellään 4 erilaista rakennuslevyä, jotka sopivat kylpyhuoneen rakentamiseen. Voit lukea muun muassa niiden hinnoista ja käyttötarkoituksista sekä hyvistä ja huonoista puolista. Jutussa käydään läpi:

  • märkätilakipsilevyt
  • kuitukipsilevyt
  • kalsiumsilikaattilevyt
  • polystyreenilevyt

Hyviä lukuhetkiä!

Märkätila­ kipsilevy

Märkätilakipsilevyt ovat rakenteeltaan samanlaisia kuin tavalliset kipsilevyt. Molemmissa levyissä on kipsiydin, jonka molemmilla puolilla on pahvista tehty pintakerros. Märkätilakipsilevyt on vahvistettu lasikuidulla ja kyllästetty silikonilla, joten levyt kestävät hyvin kosteutta ja muodostavat tukevan alustan laatoille. Märkätilakipsilevyjen kanssa suositellaan tavallista tiheämpää tolppajakoa (45 senttiä). Ruuvit asennetaan levyn reunoille enintään 20 sentin välein ja keskilinjaan 30 sentin välein.

Hinta: Noin 6 euroa neliö
Käyttökohteet: Seinät ja katot
Paksuus: 12,5-13 mm
Koot: Esim. 1200x2400, 900x3000 mm
Paino: Noin 12 kg/m²
Hyödyt:Halpa, helppo käyttää, säilyttää muotonsa
Haitat: Raskaampi kuin tavallinen kipsilevy

ERIKOISRUUVIT

Monet valmistajat suosittelevat käyttämään erikoisruuveja märkätilalevyjen kanssa. Suositus kipsilevyjen perustuu siihen, levyjen reunat murtuvat helposti, jos ne kiinnitetään tavallisilla ruuveilla.

HELPPO KÄYTTÄÄ

Märkätilakipsilevyjä käytetään samalla tavalla kuin tavallisia kipsilevyjä. Reiät voi porata tavallisella kuppiterällä, ja levyjen pinnassa oleva pahvi leikataan poikki mattoveitsellä. Levyt on helppo katkaista vetämällä ne työpöydän reunan yli ja taittamalla.

Kuitukipsi

Kuitukipsilevyt muistuttavat tavallisia kipsilevyjä, mutta sillä erotuksella, että kuitukipsilevyn pinnassa ei ole paperia vaan lasikuituvahviste. Jos levyjä asennetaan kaksi kerrosta, niiden saumat limitetään eri tolppien kohdalle. Silloin väliseinätolppien suositeltu jako on 45 senttiä, ja ruuvit kiinnitetään 25 sentin välein. Kuitukipsilevyt on vahvempia kuin märkätilakipsilevyt, joten yksi levykerros riittää lähes poikkeksetta. Yksikerroksisiin rakenteisiin suositellaan 15 milliä paksua levyä, ja tolppien jaoksi 30:tä senttiä. Kuitukipsilevyt ovat samankokoisia kuin kipsilevyt, mutta kuitukipsi on raskaampaa.

Hinta: Noin 10 euroa neliö
Käyttökohteet: Seinät, katot ja lattiat
Paksuus: 12,5, 13 tai 15 mm
Koot: Esim. 1200x2700 mm
Paino: Noin 15 kg/m2 (12,5 mm)
Hyödyt: Helppo sahata, säilyttää muotonsa, palonkestävä
Haitat: Raskas

SAHA ESIIN

Kuitukipsilevyjä ei voi napsauttaa poikki, vaan ne pitää sahata upotussahalla, pistosahalla tai sirkkelillä. Sahaamisesta syntyy paljon pölyä, joten levyt kannattaa sahata ulkona tai pölynimurin kanssa.

LIIMAA LEVYT YHTEEN

Reunaohennetut kuitukipsi kuitukipsilevyt sauma levyt saumataan samalla tavalla kuin tavalliset kipsilevyt, eli niiden kanssa käytetään vahvikenauhaa ja tasoitetta. Sen sijaan suorareunaiset kuitukipsilevyt liimataan toisiinsa kipsilevyt erikoisliimalla, joka pitää levyt lujasti liimalla, yhdessä. Liimatut saumat tasoitetaan ilman vahvikenauhaa.

Kärjen muoto sopii kuitukipsilevyn reunaan.

Kalsiumsilikaatti

Kivipohjaiset kalsiumsilikaattilevyt voivat sisältää sementtiä, hiekkaa, piioksidia eli kvartsia tai kalkkia. Runkomateriaalien lisäksi levyissä on yleensä noin viisi prosenttia rakennetta vahvistavia lasikuituja. Toisin kuin puu- ja kipsilevyt, kalsiumsilikaattilevyt ovat täysin epäorgaanisia ja kestävät erinomaisesti kosteutta. Tolppajaoksi suositellaan 45 senttiä. Ruuvien väli saa olla korkeintaan 20 senttiä levyn reunoilla, muualla 30 sentin väli riittää.

Hinta: Noin 20 euroa neliö
Käyttökohteet: Etupäässä seinät
Paksuus: 12-13 mm
Koot: Esim. 1220x881 mm
Paino: Noin 15 kg/m²
Hyödyt: Epäorgaaninen, ruuvinkestävä, palonkestävä
Haitat: Kallis, raskas

TAITA LEVY

Kivipohjaisten levyjen leikkaaminen ja käyttäminen voi epäilyttää ja tuntua vaikealta, mutta levyjä voi leikata helposti mattoveitsellä. Kun pinta on leikattu rikki, levyn voi taittaa poikki yhtä helposti kuin kipsilevyn. Levyjä voi sahata myös sirkkelillä, jossa on timanttiterä. Lyhyempiin ja kaareviin sahauksiin voi käyttää pistosahaa.

KAKSI ERILAISTA LEVYÄ

Kivilevyt ovat kalliita. Voit pitää hinnan kurissa käyttämällä alemmassa kerroksessa märkätilakipsilevyä.

Polystyreeni

Polystyreenilevyt sopivat monenlaiseen rakentamiseen. Markkinoilla on paljon eripaksuisia levyjä, joilla voi pinnoittaa seiniä ja eristää lattioita. Paksuimpia levyjä voi käyttää myös kalusteiden ja väliseinien rakentamiseen. Levyn ydin on polystyreenia, ja sen molemmilla puolilla on lasikuituverkolla vahvistettu laastikerros.

Polystyreenilevy on rakennusmääräyskokoelman tarkoittama vesitiivis rakenne. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei levyjen kanssa tarvita ollenkaan vesieristettä. Levyjen saumat, läpiviennit sekä seinän ja lattian väliset saumat pitää vahvistaa vahvikekankaalla ja käsitellä siveltävällä vesieristeellä.

Wedi on yksi tunnetuimmista polystyreenilevymerkeistä. 20 milliä paksut seinälevyt ruuvataan kiinni runkoon, jonka tolppien jako on 60 senttiä.

Hinta: 20 milliä paksut levyt maksavat noin 30 euroa neliö
Käyttökohteet: Etupäässä seiniin ja lattioihin, mutta levyistä voi tehdä myös kalusteita.
Paksuus: 4-100 mm
Koot: Esim. 600x2500 mm
Paino: >1 kg/m²
Hyödyt: Monipuolinen, kevyt, helppo leikata, eristävä
Haitat: Kallis

MUISTA OIKEAT KIINNIKKEET

Polystyreenilevyt eivät pysy kiinni seinässä tavallisilla ruuveilla, vaan ruuvien kanssa pitää käyttää aluslevyjä. Ne estävät ruuvien painumisen levyn sisään.

Levy estää ruuvin kantaa painumasta levyn sisään.

HELPPO LEIKATA

Polystyreenilevyjä on erittäin helppo leikata, sillä siihen voi käyttää vanhaa käsisahaa. Tee levystä muutaman millin verran liian pieni, jotta levyn reunaan jää tilaa liimalle.

LATTIALEVY, JOSSA ON KAATO

Levyt sopivat erinomaisesti kylpyhuoneen lattiaan. Markkinoilla on jopa levyjä, joissa on valmis kaato.

Voit rakentaa kalusteet itse

Polystyreenilevyistä on todella helppo rakentaa. Etenkin 10 senttiä paksut levyt sopivat väliseinien ja kylpyhuonekalusteiden rakentamiseen.

Polystyreenilevyistä voi rakentaa väliseiniä ja kalusteita liimaamalla levyt yhteen erikoisliimalla. Kiinnitä osat toisiinsa pitkillä ruuveilla siksi aikaa, että liima kuivuu.

Pinnoita levyt laastilla. Voit pinnoittaa levyt myös laatoilla.

Maalaa seinät ja kalusteet. Voit maalata laatoittamattomat pinnat tavalliseen tapaan.

Muut lukevat juuri nyt …