Älä varo halpoja kopioita!

Aivan liian KALLIS? Kaikki tämän keittiön kalliit materiaalit kuten marmori, Corian, lattialankut, marmorilaatat ja aidot tiilet ovat jäljiltelmiä. Miksi maksaa omaisuuksia, kun saman arvokkaan ilmeen saa halvemmallakin? Arvioimme 11 edullista, mutta uskottavaa kopiota.

1. Corianin sijaan kerrock

Onko Corian-keittiönpöytälevy mielestäsi luvattoman kallis? Tällöin voit valita Kerrockin Co-rianin sijaan. Kerrock on komposiittimateriaali, joka koostuu mm. akryylista, ja se on yleensä 50-60 % Coriania edullisempaa.

Kerrock kestää UV-säteilyä ja soveltuu tämän vuoksi hyvin myös ulkokäyttöön.

Tavallisimmin Kerrockia näkee kuitenkin kyl-pyhuoneen tai keittiön pöytälevyssä. Levy kestää korkeaa lämpöä, veitsenviiltoja ja yleisimpiä puhdis-tusaineita. Lisäksi Kerrockin pH-arvo on niin korkea, että kalkki ei tartu siihen.

Kerrock-levyä on helppo hoitaa vedellä ja puh-distusaineella, ja pienet naarmut saa pois esimerkiksi nestemäisellä hankausjauheella.

Corianin tapaan Kerrockista on useita väri- ja pin ta vaihtoehtoja kuten marmori, graniitti ja terrazzo.

EDUT: Yli puolet halvempi.

HUONOT PUOLET: Samat kuin Corianilla (esim. vaikea muotoilla itse).

2. Tammen sijaan laminaatti

Yllätyimme itsekin, miten paljon lami-naattipöytälevy muistutti puulevyä. Saksalaisyritys Resopal on tehnyt huolellis-ta työtä luodessaan laminaattiinsa saman värimaailman ja syykuvioinnin kuin aidossa puussa. Materiaali ei myöskään tunnu tai näytä muoviselta, vaan muistuttaa paljon aitoa öljyttyä tammipintaa. Hämmästyim-me, miten aidolta pinta näytti.

Laminaatti on äärimmäisen helppohoi-toinen eikä kärsi kosteudesta esim. vesiha-nan ja altaan ympärillä kuten aito puulevy. Laminaatti on myös puolet halvempi vaihtoehto.

EDUT: Halpa ja aitoa puulevyä selvästi kestävämpi materiaali.

HUONOT PUOLET: Saatavilla vain vakiomittoja. Hieman vaikeampi sovittaa mittaan.

Laminaatin värisävy ja syykuvio on kuin aidossa puussa.

Laattojen sijaan Vinyyli

Vinyyli ei ehkä näytä yhtä hienostuneelta kuin linoleumi ja laatoitus, mutta entä jos eroa ei voi nähdä? Vinyyliä myydään sekä laattoina että rullina, eripaksuisena ja tarjolla on yllättävän monenlaisia kulutuspintoja, värejä ja kuvioita. Vinyylissä voi olla kimaltelevan kvartsipölyn näköinen pinta, joka tekee lattiasta näyttävän. Voit asentaa vinyylilattian itse, mutta ammat-tilaiset levittävät vinyylirullat lattiaan muutamassa tunnissa, joten kalliita työtunteja ei kerry kovin montaa. Hyvälaatuisten, vahvojen vinyylien hinnat alkaen noin 25 €/neliömetri.

EDUT: Halpa ja helppo asentaa.

HUONOT PUOLET: Ei itsekorjaava kuten linoleumi. Ohut ja voi kulua puhki.

Lattialla on käveltävä, jotta huomaisi, että se ei ole laattaa.

Savitiilen sijaan Betonitiili

Savitiili on kaunis ja perinteinen katemateriaali, mutta betonitiili on yhtä kaunis ja maksaa vähemmän. Savitiilet tuodaan yleensä ulkomailta, mutta sement-ti- ja betoniteollisuudella on Suomessa pitkät perinteet ja laadukkaat tuotteet myös betonitiilien osalta. Niitä voi ostaa noin 12-15 €/neliömetri, noin 20 % savitiiliä edullisemmin.

Betonitiiliä valmistetaan erivärisinä ja tarjolla on useita profiilivaihtoehtoja.

Tiilikattoa varten on syytä ostaa hyvälaatuisia tiiliä, jos ei halua murehtia tiilien vaurioitumista, likaantumista, pakkasvau rioita ja pahimmillaan tiilikaton ennenaikaista uusimista.

EDUT: Edullinen hinta.

HUONOT PUOLET: Hieman lyhyempi käyttöikä, sa vi tiiltä painavampi (huom. kattorakenne).

Kiven sijaan Kivilevy

Maksaa 1/5 alkuperäisestä

Nykyään voi jo muutamassa tunnissa rakentaa näyttävän ja perinteikkään, eteläeurooppalaisista asunnoista tutun kiviseinän. Kivilevyt voi myöhemmin myös poistaa, jos huoneen ilmettä halu-taan vaihtaa. Tässä kohteessa on käytetty Aitana-kivijäljitelmiä, joi-den levykoko on 33 x 50 x 3 cm, ja joita on helppo liimata ja käyttää seiniin. Niillä voi luoda kuvan graniitti- tai marmoripinnasta ja muista näyttävistä luonnonmateriaaleista valitsemalla harmaan ja punaisen kaltaisia kivilevysävyjä, hiekan värejä ja monia muita värisävyjä.

Levyt on valmistettu kivestä ja ne on helppo asentaa. Niillä voi pinnoittaa myös huonoja ja epätasaisia seinäpintoja. Alle 15 €/neliö.

EDUT: Helppo asentaa. Helppo purkaa. Edullisia.

HUONOT PUOLET: Yhtä vaikeita puhdistaa kuin aidot, rosoiset kivet.

Tämä on kiveä - tosin paljon ohuempaa.

Liuskekiven sijaan kuitusementti

Leikkaa 50 % hinnasta

On lähes mahdotonta huomata, että katto on tehty liuskekiveä jäljittelevistä levyistä, jotka koostuvat selluloosapohjaisista kuiduista ja mineraaleista, nk. kuitusementistä Materiaa-li on tuttu poimulevyistä, joita käytetään paljon vapaa-ajan asuntojen, tallien ja verstaiden katemateriaalina.

Tämä vaihtoehtoinen materiaali muistuttaa erehdyttävästi luonnonliuskekiveä niin väriltään kuin rakenteeltaan mutta ei ole yhtä kestävä. Toisaalta se on huomattavasti työlääs-ti valmistettavaa liuskekiveä edullisempi. Hinta noin 3-4 €/tiili, kun aito liuskekivi voi helposti maksaa kaksinkertaisesti.

EDUT: Halpa, helpompi asentaa kuin aito kivi, vähemmän vaatimuksia kattorakenteen vahvuudelle.

HUONOT PUOLET: Käyttöikä 35-45 vuotta (luonnonliuskekivillä 100-150 vuotta).

Peilioven sijaan Kenno-ovi

Se muistuttaa peiliovea. Sitä ei kuitenkaan ole tehty puusta. Kenno-ovia saa erilaisilla, perinteistä täyspuista peiliovea muis-tuttavilla profiileilla pinnoitettuina. Kenno-ovessa on männystä tehty raami, kolmen millimetrin muotoon puristettu kuitulevy ja kennomaiseksi rakenteeksi kootut pahvisolut. Näin ovesta saadaan kevyt ja hinta jää alle 80 €:n. Aito peiliovi maksaa kaksinkertaisesti.

EDUT: Helppo käsitellä, edullinen.

HUONOT PUOLET: Ei yhtä ääntäeristävä ja tukeva kuin aito peiliovi.

On mentävä todella lähelle huomatakseen eron.

Lautakaton sijaan Puukuitulevyt

Viimeistelevätkö leveät kattolaudat sisustuksesi? Tällöin puukuitu levyt voivat tuntua halvalta rat kaisulta. Ne voivat kuitenkin näyttää kauniilta olohuoneessasi, ja jos epä röit lautakaton hintaa ja lauta laudalta asennusta, Hunton-levyt ovat hyvä valinta.

Levyt ovat täysin luonnontuote ilman kemiallisia lisäaineita. Niitä on valmistettu Norjassa jo yli 60 vuotta. Levyt ovat kulutusta kestävää ja kovaksi tiivistettyä puukuitua, ja ne on maalattu neljään kertaan. Levyjä saa neljällä eri rakenteella, ja niissä on pontit. Hinta noin 25 €/m2. Laadukkaat laudat voivat helposti maksaa 2-3 kertaa enemmän. Kattolevyjä voi käyttää myös märkätilassa.

EDUT: Edullinen, helppo pitää puhtaana vedellä ja saippualla.

HUONOT PUOLET: Emme tiedä yhtäkään.

Hunton-levyt muis tuttavat leveitä ja kalliita lautoja.

Lautojen sijaan Lamellilaudat

SÄÄSTÄ 40 €/neliömetri

Leveät, täyspuiset lattialaudat ovat upean näköisiä, mutta kalliita, toisin kuin lamellilaudat. Hyvin monet valmistajat ovat tuoneet valikoimiinsa nk. lamellilattian, joka muistuttaa aitoa puulattiaa. Lamellilattiat ovat suosittuja paitsi hintansa vuoksi myös niiden helpon ja nopean asennustavan takia. Lamellilaudoissa on kolme kerrosta: yleensä havupuusta tehty alin kerros, esim. HDF:stä tai vanerista valmistettu ydinosa ja päällimmäisenä 2-12 mm paksu kulutusta kestävä kerros.

Kulutuskerros voi olla lähes mitä tahansa puulajia, ja kerroksen paksuus kertoo laadusta ja lattian kestävyydestä. Jos valitset 2 mm paksun pintakerroksen, lattiaa ei voi tarvittaessa hioa. Valitse paksumpi kulutuskerros jos vain mahdollista. Mitä enemmän millimetrejä, sitä useammin lattian voi hioa.

Hinnat vaihtelevat paljon, mutta alkavat noin 40/m2. Aito lautalattia maksaa yleensä kaksinkertaisesti.

EDUT: Edullisia ja helppo asentaa.

HUONOT PUOLET: Lattian hiontakerrat ovat rajalliset.

Stukkon sijaan Polystyreeni

Polystyreenistä stukkoa on tarkasteltava hyvin läheltä erottaakseen sen aidosta kipsistukkosta. Polystyreeni on monin tavoin kätevä materiaalivaihtoehto, sillä listoissa ja roseteissa on monia profiileja ja kuvioita, ja ne ovat hyvin kevyitä ja helppoja liimata kiinni.

Stukkoa saa paitsi kattolistoina, myös monenlaisena valolistana ja koristerosettina. Hinnat alk. 5 €/kahden metrin lista.

EDUT: Halpa ja helppo asentaa.

HUONOT PUOLET: Vaikea puhdistaa maalattuna. Hauras pinta vaurioituu herkästi.

Eron voi tuntea mutta ei nähdä.

Marmorin sijaan Posliini

Isot marmorilaatat ovat kalliita - toisin kuin posliiniset. Keraamisissa laatoissa voi olla hyvin näyttävä marmorimainen pinta. Se voi näyttää mattapintaisel-ta tai korkeakiiltävältä marmorilta (posliinilaatat). Hinnat alk. noin 30 €/m2. Aito marmori maksaa ainakin kaksinkertaisesti.

EDUT: Edullinen ja sietää kalkinpois-toaineita (toisin kuin marmori).

HUONOT PUOLET: Ei näytä täysin marmorilta.

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Materiaalit