Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

10 materiaalia joita ei tarvitse huoltaa

Tulosta Tallenna artikkeli

Oletko kyllästynyt maalaamaan seiniä ja aitoja ja uusimaan lahoja lautoja? Käytä materiaaleja, joita ei tarvitse huoltaa ja jotka kestävät pitkään. Markkinoilla on paljon tuotteita, jotka tulevat toimeen itsekseen. Ne ovat kalliimpia kuin perinteiset puumateriaalit mutta tulevat lopulta halvemmiksi. Voit käyttää remonteissa säästyneen ajan johonkin mukavampaan.

10 materiaalia, joita ei tarvitse huoltaa

Kestävistä materiaaleista rakennettua taloa ei tarvitse huoltaa. Esittelemme 10 materiaalia.

Itsestään kunnossa pysyvien rakennusmateriaalien käyttö lisääntyy koko ajan. Säätä ja aikaa kestäviä tuotteita käytetään yleensä nopeasti pilaantuvien puurakenteiden sijaan, sillä puu kestää kosteita oloja ja isoja lämpötilaeroja vain rajallisen ajan. Se koskee valitettavasti myös painekyllästettyä puuta.

Kaikki eivät halua käyttää lomaansa kesämökin aidan maalaamiseen ja lahon ulkovuorauksen uusimiseen. Markkinoilla on paljon materiaaleja, jotka pysyvät kunnossa itsestään ja kestävät pitkään. Niiden käyttäminen vähentää remonttiin kuluvaa aikaa huomattavasti.

10 materiaalia, joita ei tarvitse huoltaa

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

1. Kuitusementti

Kuitusementti sopii moneen tarkoitukseen, sillä siitä tehdään sekä levyjä että lautoja. Kuitusementti on loistava materiaali talon uloimpiin rakenteisiin, jotka joutuvat kestä­ mään sään rasitusta vuoden ympäri. Kuitu­ sementti on kevyt materiaali, joten siitä on helppo rakentaa. Kuitusementti ei lahoa tai pala, eikä sitä tarvitse huoltaa. Levät, sammaleet ja lika tarttuvat kiinni kuitusementtiin, mutta ne on helppo pestä pois.

Kokonainen kuitusementistä tehty seinä voi näyttää raskaalta ja teolliselta, mutta pienemmät kuitusementti pinnat korostavat hienosti puu­ tai tiilitalon ulkonäköä. Sopiva pieni alue voi olla esimerkiksi lisärakennus, talon päätykolmio tai yläkerran kuisti.

Joidenkin kuitusementtituotteiden pinta muistuttaa sahattua lautaa. Pintakuvioissa ja värivaihtoehdoissa on paljon valinnanvaraa.

LUE LISÄÄ: Kuitusementtilevy: Lähes ikuiset otsalaudat

MITÄ
Sementistä, kalkista, vedestä ja muo-vi- tai selluloosakuiduista tehty materiaali. Kuitulevyt ovat lujia eivätkä halkea, lahoa tai pala. Vanhojen sementtilevyjen kuidut ovat terveydelle vaarallista asbestia, mutta niiden käyttö kiellettiin vuosikymmeniä sitten. Nykytuotteet eivät ole vaarallisia.

SOPII HYVIN
Seiniin, vajoihin, auto talleihin, lisärakennuksiin, kuisteihin, päätykolmioihin ja kasvilavoihin. Lautoja käytetään otsalau-toihin ja räystäspohjiin. Kuitusementistä tehdään myös ikkunalautoja ja kattolevyjä.

HINTA
8x180-millinen, 360 senttiä pitkä kuitusementtilauta maksaa noin 15 euroa. Yhtä pitkä 25x125-millinen painekyllästetty lauta maksaa noin 6 euroa, mutta se kestää vain noin 20 vuotta pahimmissa paikoissa.

KÄYTTÖIKÄ
Noin 50 vuotta.

NÄIN SITÄ KÄYTETÄÄN
Kuitusementtilevyt ovat niin kovia, että niiden leikkaamiseen tarvitaan timanttiterä. Pöly on erittäin hienojakoista, joten leikkaamisessa pitää käyttää hengityssuojainta. Levyt asennetaan ulkoruuveilla tai erikoiskiinnikkeillä.

1

Sahaa kuitusementtilaudat poikki esimerkiksi upotussahalla. Käytä terää, joka kestää kovia materiaaleja. Varaudu siihen, että terä menee pilalle.

2

Poraa levyihin valmiit reiät ja kiinnitä ne puurunkoon ruuveilla. Levyt ovat niin kovia, ettei niitä voi ruuvata kiinni ilman valmiita reikiä.

2. Liuskekivi

Talon katon pitää kestää lunta, vesisadetta, auringonpaah-detta ja kovaa tuulta. Katto on iso pinta, jolla on vaikea työskennellä, joten se kannattaa rakentaa materiaalista, joka kestää mahdollisimman pitkään ilman huoltamista. Liuske kivitiilet ovat kaikkein pitkäikäisin katemateriaali. Liuske kivilaatat eivät ole mikään uusi keksintö, mutta ne ovat saaneet väistyä kevyempien tiilikattojen ja mineriittikattojen tieltä. Liuskekivikaton rakentaminen on vaivalloista ja kallista, mutta se kestää todella pitkään.

MITÄ
Liuskekivi on savikerroksista muodostunutta sini harmaata kiveä. Liuskekiven voi pilkkoa ohuiksi, 3-5 milliä paksuiksi levyiksi. Liuskekivilaatat tulevat yleensä Espanjasta, joka vastaa 75-80 prosentista maailman liuskekivituotannosta. Markkinoilla on myös aasialaista liuskekiveä, joka ei kestä kovaa pakkasta.

SOPII
Kattoihin, julkisivuihin, pihakiveyksiin ja ikkunalaudoille.

HINTA
Liuskekivikaton asentaminen vaatii erikoisosaamista. Hinta määräytyy kohteen mukaan, joten edes suuntaa-antavaa neliöhintaa on mahdotonta ilmoittaa.

KÄYTTÖIKÄ
Noin 70-90 vuotta.

NÄIN SITÄ KÄYTETÄÄN
Liuskekivikaton rakentaminen on yleensä ammattilaisten työtä, sillä aluskate pitää rakentaa oikein. Katon rakenteen pitää olla erittäin vahva, sillä katto painaa paljon kivien limityksen takia. Kivet kiinnitetään kuparinauloilla.

3. Betoni

Betonitolpat eivät kärsi maan kosteudesta kuten puutolpat, joten betonitolpat ovat hyvä vaihto-ehto uuden aidan rakentamiseen. Betonitolppia ei tarvitse huoltaa kuten puutolppia, jotka pitää maalata säännöllisesti. Puutolpat pitää maalata noin kymmenen vuoden välein, jotta ne kestävät vaihtelevaa säätä ja maan kosteutta.

MITÄ
Betoni on hiekan, sementin ja pienten kivien seos, jota sekoitetaan veteen. Betoni on kestävä materiaali, jos-ta voi valaa esimerkiksi tolppia. Betoni kestää kosteutta, eikä se lahoa kosteassa maassa kuten puutolpat.

SOPII HYVIN
Betonitolpat ja -laatat kestävät pitkään. Kivet pitää asentaa lujaksi tiivistetylle pohjalle, jotta ne eivät halkea painon alla.

HINTA
Betonitolppien hinnat vaihtelevat valmistajan ja koon mukaan. 10x10-senttinen ja noin 2,5 metriä pitkä betonitolppa maksaa noin 60 euroa. Painekyllästetystä puusta tehty yhtä pitkä 95x95-millinen tolppa maksaa noin 10 euroa, mutta se kestää käytössä vain noin 10-15 vuotta.

KÄYTTÖIKÄ
Noin 40-50 vuotta.

NÄIN SITÄ KÄYTETÄÄN
Kaupoissa myydään valmiita betonitolppia ja -laattoja. Niitä leikataan rälläkällä.

4. Ruostumaton teräs

Ruostumaton teräs on kestävää, eikä sitä tarvitse huoltaa. Teräs on erinomainen valinta esimerkiksi terassin tai portaiden kaiteiksi. Ruostumattomasta teräksestä tehdään myös levyjä, joita käytetään esimerkiksi kohopenkkien reunuksina ja kiveyksen reunojen tukemiseen. Levyt ovat yleensä vakioko-koisia, mutta niitä tehdään myös mittojen mukaan.

KOOSTUU
Ruostumaton teräs on yleisnimitys teräslaaduil-le, joissa on vähintään 11 prosenttia kromia. Kun teräkseen lisätään vähintään 11 prosenttia kromia, kromi reagoi hapen kanssa ja muodostaa suojaavan kalvon teräksen pintaan. Se suojaa terästä sään vaikutuksilta ja estää sitä ruostumasta.

SOPII HYVIN
Kaiteisiin.

HINTA
Neliön kokoinen ja kolme milliä paksu ruostumaton teräslevy maksaa noin 200 euroa. Tavalliset terassilaudat maksavat noin 15 euroa neliöltä. Ne kestävät käytössä 15-20 vuotta.

KÄYTTÖIKÄ
Noin 50-100 vuotta.

NÄIN SITÄ KÄYTETÄÄN
Ruostumattomia teräslevyjä leikataan kulmahiomakoneella tai pistosahalla ja metalli-terällä. Ohuet levyt voi leikata peltisaksilla.

5. Komposiitti

Komposiittilautoja käytetään yleensä terassien ja aitojen rakentamiseen, mutta ne sopivat myös muihin rakenteisiin kuten aidan tolpiksi. Komposiitti on hyvä vaihtoeh-to puulle monesta syystä: komposiitti on kevyempää ja vahvempaa kuin puu. Komposiitti ei lahoa tai homehdu, joten se kestää pitkään. Komposiittilaudat eivät halkea kuivissa oloissa, eikä niistä tule tikkuja jalkoihin. Kom-posiittia ei tarvitse huoltaa, mutta laudat kannattaa pestä säännöllisesti.

Komposiittilaudat saattavat haalistua vuosien kuluessa auringon ultraviolettisäteiden vaikutuksesta. Haalistumista ilmenee sitä vähemmän, mitä uudemmis-ta komposiittilaudoista on kysymys. Markkinoilla on paljon erivärisiä ja -kokoisia komposiittilautoja.

Komposiittilaudat ovat onttoja, joten niiden päät pitää peittää.

Nämä laudat asennetaan niin sanotuilla T-kiinnikkeillä, jotka painetaan pontteihin ja ruuvataan kiinni ruostumattomilla ruuveilla.

MITÄ
Komposiittilaudoissa on 60-prosenttia puuta, 30 prosenttia muovia ja 10 prosenttia sidosaineita. Laudat näyttävät ja tuntuvat puulta, mutta muovi estää niitä lahoamasta. Laudat ovat onttoja, eikä niistä tule jalkoihin tikkuja.

SOPII HYVIN
Terasseille, aidoiksi, runkolankuiksi, tolpiksi, ikkunan smyygilaudoiksi ja kasvilavojen reunoiksi.

HINTA
Neliömetri komposiittilautaa maksaa noin 45 euroa. Painekyllästetystä puusta tehty terassi maksaa runkoineen noin 20 euroa neliöltä, mutta puuterassi kestää käytössä puolet lyhyemmän ajan kuin kestopuu.

KÄYTTÖIKÄ
Noin 20-25 vuotta.

NÄIN SILLÄ TYÖSKENNELLÄÄN
Komposiittilaudat voi kiinnittää terassin runkoon monella tavalla. Rungon rakentamiseen voi käyt-tää joko oikeaa puuta tai komposiittilankkuja. Komposiitti laudat laajenevat ja supistuvat enemmän kuin tavalliset laudat, joten komposiittilautojen väliin pitää jättää tavallista isommat, 6-8 millin raot myös pituussuunnassa.

6. Karkaistu lasi

Lasi ei kuulosta kovin kestävältä, mutta karkaistu lasi on eri asia. Se on kovaa, kestää pitkään eikä sitä tarvitse huoltaa pesemistä lukuun ottamatta. Karkaistu lasi sopii erittäin hyvin esimerkiksi tuulikaappiin. Sitä voi käyttää myös kaiteina tai valokatteena.

MITÄ
Karkaistu lasi on kovassa kuumuudessa käsiteltyä lasia. Käsittely tekee karkaistusta lasista seitsemän kertaa kovempaa kuin tavallisesta lasista. Karkaistu lasi menee särkyessään pieniksi palasiksi. Ne eivät ole vaarallisia, jos lasi on pinnoitettu kalvolla.

SOPII HYVIN
Kasvihuoneisiin, tuulikaappeihin, kaiteisiin ja katoksiin.

HINTA
Neliömetri karkaistua ja pinnoitettua lasia maksaa noin 150 euroa. Uv­suojaamaton, PVC­muovista tehty valokatelevy maksaa noin viisi euroa neliöltä mutta kestää vain noin viisi vuotta. Uv-suojattu muovilevy maksaa noin 15 euroa neliöltä ja kestää noin 10 vuotta. Painekyllästetystä puusta tehdyt ruoteet kestävät noin 15 vuotta ja maksavat noin 5 euroa neliöltä.

KÄYTTÖIKÄ
Noin 20-30 vuotta.

NÄIN SITÄ KÄYTETÄÄN
Karkaistua lasia ei voi leikata, vaan lasit pitää tilata mittojen mukaan.

7. Julkisivulevyt

Markkinoilla on myös kivipintaisia julkisivu levyjä, jotka kestävät säätä uskomattoman hyvin. Kivimurske levyn pinnassa on parin millin kerros kiveä, jonka alla on noin sentin paksuinen kerros sementtilastulevyä. Julkisivu- levyjä käytetään yleensä kerros- ja rivi taloissa, mutta myös pientaloissa.

MITÄ
Kivilevyn pinta voi olla esimerkiksi graniittimursketta. Markkinoilla on myös sokkelilevyjä, joiden pinta on tehty erilaisista luonnonkivistä. Kivipinnan alla on paksu kerros kuitusementtiä. Kivilevyt ovat luonnollisemman näköisiä kuin kuitusementtilevyt, mutta kestävät ulkona yhtä pitkään.

SOPII HYVIN
Ulkoseiniin ja sokkeleihin. Käytetään myös piharakennuksiin ja katoksiin.

HINTA
60 senttiä korkea ja 2,5 metriä pitkä sokkelilevy maksaa noin 60 euroa. Kivimurskelevyt maksavat noin 30 euroa neliö.

KÄYTTÖIKÄ
Noin 30 vuotta.

NÄIN SITÄ KÄYTETÄÄN
Kivilevyjen pintakerros on niin ohut, että levyjä voi leikata tavallisilla työkaluilla. Levyt kiinnitetään eri tavoin levyn tyypistä ja alustasta riippuen. Kiinnittämiseen käytetään ruuveja, pultteja, niittejä, sinkilöitä ja liimaa. Levyjen sahaamisessa kannattaa käyttää suojalaseja ja hengityssuojainta sekä työkaluja, jotka voi yhdistää pölynimuriin. Jos sahaat levyjä sirkkelillä, asenna koneeseen kivimateriaalin sahaamiseen sopiva terä.

8. Muovi

Puuaita pitää maalata säännöllisesti, jotta se pysyy kunnossa. Muoviaidan kanssa pääsee vähemmällä, sillä se pitää vain pestä silloin tällöin. Vinyyliaita ei lahoa, ruostu tai halkeile, joten se kestää pitkään. Markkinoilla on erilaisia ja erivärisiä vinyyliaitoja sekä niihin kuuluvia portteja, tolppia ja muita osia.

MITÄ
Vinyyliaidat ovat yleensä uv-suojattua PVC-muovia, joka kestää hyvin auringon säteitä.

SOPII HYVIN
Aitoihin ja aidan osiin, ikkunoihin ja oviin. Markkinoilla on myös paljon erilaisia muovilistoja.

HINTA
Vinyyliaidan hinta vaihtelee aidan korkeuden ja tilattujen metrien mukaan. Myös pintakäsittely ja muovin laatu vaikuttavat hintaan. Halvimmat vinyyliaidat maksavat noin 30 euroa metri, kalleimmat yli kaksi kertaa enemmän.

KÄYTTÖIKÄ
Noin 20-30 vuotta.

NÄIN SITÄ KÄYTETÄÄN
Muoviaidan osat kootaan yhteen erikoisliimalla. Tolpat upotetaan maahan tavalliseen tapaan.

Accoya

9. Puu

Markkinoilla on myös ”oikeaa puuta”, joka kestää pitkään pohjoisessa ilmastossa. Eri-koispuut ovat joko erityisen kovia tai niissä on luonnollisia aineita, jotka pitävät puun kunnossa. Jotkut puutuotteet kuten lämpöpuu, Accoya ja Superwood on käsitelty siten, etteivät ne mene pilalle.

Käsittely muuttaa männyn ja kuusen solurakennetta siten, etteivät home ja lahottajat pilaa niitä. Accoya on lujaa puuta, joka sopii erittäin hyvin julkisivuihin ja terasseihin sekä tolppiin ja siltoihin, jotka ovat te-kemisissä veden kanssa. Erikoiskäsittely tekee puista erittäin kestäviä, mutta ne kestävät vielä pitempään, jos ne käsitellään maalilla, kuullotteella tai öljyllä.

Seetri on yksi kestävimmistä luonnon puulajeista. Seetri on kuitenkin varsin pehmeää, joten se sopii lähinnä julkisivuihin, ei terassin tapaisille käyttö-pinnoille. Kovat jalopuut kuten jatoba ja ipe sopivat terassilaudoiksi paremmin. Ne ovat kovia, säilyttävät muotonsa ja kestävät pitkään. Jos käytät tummaa jalopuuta, muista käsitellä laudat jalopuuöljyllä, jotta niiden tumma hehku säilyy. Öljyäminen lisää lauto-jen käyttöikää entisestään.

MITÄ
Superwood on laadukasta mäntyä, joka kyllästetään erikoistekniikalla. Kyllästysaine imeytyy puun kaikkiin soluihin, eikä käsittelyyn tarvita vettä. Käsittely poistaa puusta kaiken pihkan, joten puu on käsittelyn jälkeen kuivaa.
Lämpöpuu on lämpökäsiteltyä kuusta tai mäntyä. Kuumennus tekee puusta kovempaa ja vähentää kosteuden imeytymistä. Se vähentää homehtumisen ja lahoamisen todennäköisyyttä.
Accoya on yleensä vaaleaa mäntyä, joka on asetyloitu eli käsitelty etikalla. Käsittely tekee puusta niin kovaa, ettei siihen imeydy kosteutta. Se tarkoittaa, että puu ei lahoa tai homehdu.
Seetri on vaalea puulaji, joka tulee yleensä Pohjois-Amerikasta.
Jatoba ja ipe ovat tummia, eteläamerikkalaisia puulajeja.

SOPIVAT HYVIN
Käsiteltyjä ja luonnostaan vahvoja puulajeja käytetään yleensä painekyllästetyn puun sijaan esimerkiksi terasseissa, aidoissa, tolppina ja seinissä.

HINTA
Superwood: noin 70 euroa/m²
Lämpöpuu: noin 45 euroa/m² Accoya: noin 100 euroa/m²
Jatoba: noin 70 euroa/m²
Ipé: noin 100 euroa/m²
Seetri: noin 80 euroa/m²

KÄYTTÖIKÄ
Superwood kestää testitulosten mukaan noin 30-40 vuotta.
Lämpöpuun käyttöikä on noin 30 vuotta.
Accoya kestää normaalikäytössä noin 50 vuotta ja vedessä 25 vuotta.
Jatoba ja ipe kestävät 30-40 vuotta.
seetri noin 15-20 vuotta.

NÄIN SITÄ KÄYTETÄÄN
Superwoodia ja lämpö puuta voi käsitellä kuten tavallista puuta. Kovien puulajien kuten Accoyan, jatoban ja ipen sahaamiseen tarvitaan kovalle puulle sopiva terä. Koviin puulajeihin pitää porata valmiit ruuvinreiät.

10. Alumiini

Talon ovet ja ikkunat ovat aina sään armoilla, joten niiden pitää kestää kovia olosuhteita. Puitteita on vaikea pitää kunnossa, sillä pieniä pintoja on hankala maalata. Sen vuoksi monissa nykyaikaisissa ikkunoissa on alumiinista tehty ulkopuite ja puusta tai muovista tehty sisäpuite. Nykyaikaisia ikkunoita pitää huoltaa paljon vanhoja vähem-män, sillä alumiini pysyy kunnossa itsestään. Riittää, että lika pyyhitään pois kostealla kankaalla. Sisäpuitettakaan ei tarvitse huoltaa, jos se on tehty muovista. Sisäpuite kuluu käytössä vain vähän, eikä sitä tarvitse maalata vuosikymmeniin.

Ikkunoiden pellit ovat yleensä alumiinia. Alumiinista tehdään myös tikkaita, kaiteita ja aitoja. Alumiini on kevyt materiaali, joten sitä on helppo käyttää esimerkiksi katolla ja muissa kor-keissa paikoissa. Lisäksi alumiinia on helppo leikata peltisaksilla.

KOOSTUU
Alumiini on kevyt, halpa ja helposti muokattava rakennusmateriaali.

SOPII HYVIN
Ovien ja ikkunoiden ulkopuitteisiin, ikkunapelleiksi ja räystäskouruiksi, tikkaisiin, kaiteisiin ja aitoihin.

HINTA
Puu-alumiini-ikkunan koko ja lämpöarvo vaikuttavat ikkunan hintaan. Puu-alumiini-ikkunat ovat noin 20 prosenttia kalliimpia kuin saman-kokoiset puuikkunat.

KÄYTTÖIKÄ
Puu-alumiini-ikkuna kestää noin 50 vuotta. Puuikkunan käyttöikä riippuu siitä, millaisesta puusta se on tehty. Jos ikkuna on ydin-puuta ja siitä pidetään huolta, puitteet kestävät helposti 50 vuotta. Vanhat ikkunat ovat usein laadukasta puuta, joten ne ovat kestäneet pitkään. Kehnosta puusta tehty ja huonosti huollettu ikkuna kestää vain parikymmentä vuotta.

NÄIN SITÄ KÄYTETÄÄN
Puu-alumiini-ikkunat asennetaan samalla tavalla kuin tavalliset puuikkunat.

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): 10 materiaalia joita ei tarvitse huoltaa
Kokonaishinta: null purchase.price.currency
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 €.
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin