Vala lattia ilman betonia

Thermodyn on kevyt uutuusmateriaali, josta voi valaa kevyen lattian. Se painaa vain kolmasosan betonista, pölyää vähemmän, ja rouheen voi levittää suoraan vanerilevyn päälle. Esittelemme tekniikan tässä jutussa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
500 euroa
Thermodyn on tehty hohkakivestä ja vinyylirouheesta, joten massaa on helppo muotoilla.

Thermodyn on tehty hohkakivestä ja vinyylirouheesta, joten massaa on helppo muotoilla.

Johdanto

Keittiön, kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen lattia tehdään usein betonista, ja hyvästä syystä. Betoni on lujaa, halpaa ja kestävää, ja sen päälle on helppo asentaa laatat. Toisaalta betoni on raskasta ja pölyävää, ja paksun betonivalun pitää kuivua kuukauden päivät.

Tässä jutussa valetaan kylpyhuoneen lattia uudesta kevytmateriaalista, jonka nimi on Thermodyn. Se painaa noin kolmanneksen betonista, pölyää vain vähän ja kuivuu 12–24 tunnissa. Se on erinomainen vaihtoehto betonille muun muassa talon yläkerrassa. Thermodyn levitetään vedenkestävän vanerin päälle, joten työ on helpompaa kuin betonin ja harjaterästen käyttäminen.

Thermodynia myydään jo Tanskassa ja Ruotsissa, ja sitä odotetaan Suomen markkinoille.

Tämän takia thermodyn on loistava materiaali

Thermodyn koostuu pienistä hohkakivistä ja vinyyli rouheesta. Materiaalia on helppo käyttää, ja sen koostumus muistuttaa kosteaa hiekkaa. Rouhetta voi muotoilla tarpeen mukaan hiertimellä, ja sitä voi levittää sekä betonille että puualustoille. Voit asentaa laatat suoraan rouheen päälle tai käyttää välissä lattia­ tasoitetta kuten tässä jutussa.

Näin valat Thermodyn-lattian

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten valat lattian Thermodynista. Materiaalin käyttö sopii kaikille, mutta lattia pitää valaa oikeaan korkoon ja paikat pitää suojata huolellisesti.

Näytämme, miten:

 • levität murskeen
 • suojaat pinnan itsetasoittuvalla lattiatasoitteella

Ohjeet

01
Levitä rouhe 4 Vaihe

Aivan aluksi pitää päättää lattian lopullinen korko. Linjalaserista on työssä paljon hyötyä.

Sekoita rouhe ja sidosaine yhteen ja levitä valmis massa mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Tärkeintä on, ettei lattiaan jää kohoumia tai muita epätasaisuuksia.

1

Kaada säkin sisältö kokonaan isoon laastipaljuun. Säkissä on myös pullo sidos­ ainetta ja käyttöohjeet. Sekoita vain yksi säkillinen kerrallaan, sillä massa kovettuu nopeasti. Lisää sekaan pullon sisältö ja sekoita, kunnes massa kimaltelee.

2

Päätä lattian lopullinen korkeus. Käytä ristilinjalaseria korkeuden tarkistamiseen. Mittaa lattian korko laserlinjasta alaspäin.

3

Aseta hierrin rouheen päälle ja mitta hiertimen päälle. Tarkista, että laserlinja on samalla korkeudella joka puolella lattiaa. Menetelmä varmistaa, että lattiasta tulee suora, ja jättää rouheen päälle tilaa hiertimen paksuiselle tasoitekerrokselle. Voit myös tehdä lattiaan kaadon soveltamalla samaa menetelmää.

4

Anna rouheen kovettua 12-24 tuntia. Kun massa on kovettunut kokonaan, levitä sen päälle itsetasoittuvaa lattiatasoitetta.

02
Peitä pinta 4 Vaihe

Thermodyn-rouhe on koostumuksel-taan varsin ilmavaa. Ilmareiät menevät tukkoon, kun lattialle levitetään kaksi kerrosta itsetasoittuvaa lattiatasoitetta.

Ensimmäinen kerros levitetään tasaisesti rouheen päälle. Tasoitteen pitää olla koostumukseltaan kuin paksua puuroa, sillä sen pitää pysyä rouheen päällä eikä valua sen sisään. Toisen kerroksen tasoitteen pitää olla huomattavasti ohuempaa, jotta se ta-soittuu helposti. Voit levittää tasoitteen esimerkiksi haravalla tai pienellä telalla.

1

Ensimmäisen kerroksen tasoitteen pitää olla suhteellisen paksua, sillä rouhe imee kosteutta kuin sieni. Jos massasta tulee liian ohutta, se katoaa rouheen sekaan.

2

Kaada tasoite lattialle ja levitä se saman tien leveällä lastalla tai hiertimellä.

3

Peitä rouheen pinta paksulla tasoitteella. Se estää toisen kerroksen valumisen rouheen sisään.

4

Pinta saa näyttää hieman epätasaiselta ensimmäisen tasoitekerroksen jälkeen. Tärkeintä on, että tasoite tekee pinnasta tiiviin. Lattian on tarkoitus olla tasainen vasta toisen kerroksen jälkeen.

03
Viimeinen kerros 4 Vaihe

Lattialle levitetään toinen kerros itse­ tasoittuvaa lattiatasoitetta. Tällä kertaa tasoitteen pitää olla selvästi ohuempaa kuin aiemmin. Massan koostumus on kohdallaan, kun se muistuttaa ohutta velliä.

Itsetasoittuva lattiatasoite leviää ta­ saiseksi kerrokseksi melko hyvin, mutta sitä pitää auttaa oikeaan suuntaan esimerkiksi haravalla tai piikkitelalla.

1

Sekoita toisen kerroksen tasoite yhdellä kertaa. Tasoite alkaa kuivua noin 20 minuutin kuluttua sekoit-tamisesta, joten se pitää levittää ja tasoittaa kokonaan, kun massa on vielä juoksevaa.

2

Peitä lattiakaivo ja muut paikat, joihin ei ole tarkoitus levittää tasoitetta. Ole huolel- linen, sillä juokseva tasoite leviää helposti joka paikkaan.

3

Vedä jalkoihisi kumisaappaat ja levitä lattiatasoite rivakasti. Tässä käytetään apuna tavallista lehtiharavaa.

4

Voit tasoittaa epätasaiset kohdat piikkitelalla. Lattiatasoite ei tartu pitkiin piikkeihin samalla tavalla kuin tavallisen maalitelan pintaan. Piikkiteloja myydään rautakaupoissa.

Materiaalit

 • 8 Thermodyn-säkkiä á 35 litraa
 • 8 säkkiä lattiatasoitetta á 20 kg

Erikoistyökalut

 • Laser
 • pieni tela
 • laastinsekoittaja

Vie aikaa

10 m2 lattiassa kuluu pari päivää.

Hinta

Noin 500 euroa.

Vaikeusaste

Työ sopii kaikille. Lattia pitää kuitenkin valaa tarkasti oikealle korkeudelle ja peitellä huolellisesti.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Lattiat