5 hyvää syytä maalata puulattia

Laadukas maali peittää nopeasti viisi yleistä vauriota ja saa lattian näyttämään uudelta. Maalaaminen on halvempaa ja helpompaa kuin lattian uusiminen, ja valkoinen maali muuttaa samalla koko huoneen aiempaa valoisammaksi.

Vaaleaksi maalattu lattia tuo huoneeseen lisää valoa. Vaalea väri heijastaa valoa tummaa paremmin.

Harkitse vanhan puulattian maalaamista, ennen kuin isket sorkkaraudan lautojen väliin ja purat ne pois uuden tieltä. Maalaaminen on paljon helpompaa, vie vähemmän aikaa ja tulee huomattavasti halvemmaksi kuin lattian vaihtaminen.

Lattian maalaaminen pitää suunnitella huolellisesti, sillä huonetta ei voi käyttää lainkaan maalaamisen aikana. Maalin pitää paitsi kuivua, myös kovettua läpikotaisin, ennen kuin sen päälle voi lastata painavia huonekaluja.

Kovettuminen kestää maalista riippuen joko viikon tai kaksi. Kovettuminen on tärkeää, sillä muuten maaliin voi tulla painaumia, jotka paljastuvat, kun huonekalujen järjestystä myöhemmin muutetaan.

Pintakuivan maalin päällä voi kävellä villasukissa, mutta kengät ja etenkin kovat korot ovat täysin kiellettyjä kovettumisen aikana.

Lattian maalaaminen kannattaa ajoittaa mahdollisuuksien mukaan kesäloman alkuun. Silloin lattia saa kuivua rauhassa sillä aikaa, kun asukkaat lomailevat turvallisen välimatkan päässä.

Erilaisia lattiamaaleja

Lattian maalaamiseen pitää käyttää erikoismaalia, joka kestää huonekalujen painon ja lukemattomien askelten kulutuksen. Lattiamaaleja on kolmea perustyyppiä:

ALKYDIMAALI:

Öljypohjaiset alkydimaalit olivat pitkään kestävämpiä kuin vesi ohenteiset akrylaattimaalit. Alkydimaalit ovat kuitenkin poistumassa valmistajien valikoimista, sillä ne sisältävät akrylaattimaaleja enemmän terveydelle ja ympäristölle haitallisia ainesosia.

HYÖDYT
Alkydimaalin pinta vetäytyy siistiksi ja tasaiseksi kerrokseksi. Pinta on akrylaattimaalia kovempi ja kestävämpi.

HAITAT
Alkydimaali on hieman akrylaattimaalia sitkeämpää, joten pensselien ja telojen peseminen on vaikeampaa. Puhdis-tamiseen tarvitaan tärpättiä, joka ei ole hyväksi terveydelle tai ympäristölle.

AKRYLAATTIMAALI:

Akrylaattimaalit ovat kehittyneet todella paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nykyaikaiset, vesi ohenteiset akrylaattimaalit eivät kuormita ympäristöä yhtä paljon kuin perinteiset alkydimaalit, mutta alkavat olla yhtä vahvoja ja kestäviä.

HYÖDYT
Akrylaattimaaleja on helppo käyttää, sillä ne eivät ole yhtä sitkeitä kuin alkydimaalit. Pensselit ja telat on helppo puhdistaa pelkällä vedellä. Toisin kuin alkydimaalit, akrylaattimaalit eivät haise juuri lainkaan.

HAITAT
Maalin pinta ei ole yhtä kova kuin alkydimaalin tai epoksimaalin pinta.

EPOKSIMAALI:

Epoksimaalin pinta on erittäin kova, mutta sitä on hankalampi käyttää kuin muita maaleja. Maalaamiseen tarvitaan suojavarusteita, sillä epoksi on tervey-delle vaarallista, eikä sitä saa päästää iholle.

HYÖDYT
Valmis pinta on kova ja kestää erittäin kovaa kulutusta

HAITAT
Epoksimaalia pitää sekoittaa useaan kertaan, sillä se koostuu kahdesta eri ainesosasta. Epoksihartsi ja kovetin toimivat vasta toisiinsa sekoitettuina. Sekoitettu maali pitää levittää tietyn ajan kuluessa. Maali kovettuu hyvin nopeasti, usein jo parissa tunnissa.

1. Päivä

Lattia
Tämä puulattia maalataan kertaalleen tartunta pohjusteella ja kahteen kertaan akrylaattimaalilla.

1

Puhdista lattia ja lautojen raot huolellisesti. Pidä pölynimuri käden ulottuvilla ja imuroi kaikki irtolika pois. Pese lattia peruspesulla tai vastaavalla pesuaineella. Pyyhi lattia lopuksi etikka veteen kastetulla kankaalla. Etikka neutraloi pinnan, eikä lattiaan jää saippuaa tai kalkkitahroja.

2

Käy koko lattia läpi ja upota törröttävät naulat. Pienetkin epätasaisuudet näkyvät selvästi, jos lattia maalataan valkoiseksi.

Voit halutessasi tasoittaa lattian täysin sileäksi, kun se on kuivunut. Reiät ja lovet kannattaa täyttää kaksikomponenttisella epoksi tasoitteella. Epoksimassa tarttuu kiinni hyvin ja tekee lattian pinnasta lujan ja kestävän. Lattian saumat voi täyttää maalattavalla akryylisaumamassalla.

3

Hio lattia, kun se on kuivunut. Älä käytä liian karkeaa hiomapaperia, sillä se naarmuttaa lattian. Jyväkoko 100- 120 karhentaa lattian pinnan sopivasti. Jos hiot lattian käsivoimin, käytä pitkää jatkovartta.

4

Käsittele lattia tartuntapohjusteella. Pohjuste kyllästää puun ja varmistaa, että pintamaali tarttuu kunnolla kiinni. Maalaa lattian reunat aluksi pensselillä. Suojaa listat maalarinteipillä.

5

Vaihda hiomapaperin tilalle tela ja maalaa keskilattia. Anna pohjusteen kuivua rauhassa. Noudata tarkasti valmistajan suosittelemaa kuivumisaikaa. Jos pintamaali levitetään liian aikaisin, se saattaa halkeilla, eikä seuraava maalikerros tartu kunnolla kiinni.

TAUKO

Kuivumisaika: 12 tuntia.

2. Päivä

1

Hio lattia kevyesti jyväkoon 240 hiomapaperilla, sillä pohja-maali voi painua hieman kuivuessaan. Hiominen tekee lattiaan siistin, sileän pinnan ja varmistaa, että maali tarttuu kiinni mahdollisimman hyvin. Poista hiomapöly huolellisesti hiomisen jälkeen.

2

Maalaa lattia ensimmäisen kerran. Maalaa seinien vierustat aluksi pensselillä ja sen jälkeen lattian keskeosa telalla. Etene täsmällisessä järjestyksessä, jotta et maalaa uudestaan puolikuivaa maalia, sillä se voi näkyä värieroina valmiissa lattiassa. Jaa lattia mielessäsi kaistaleisiin ja maalaa kaistale kerrallaan. Lopputulos näyttää parhaalta, jos lattia maalataan lautojen suuntaisesti. Kun koko lattia on maalattu, anna sen kuivua rauhassa. Muista tuulettaa huolellisesti.

TAUKO

Kuivumisaika: 6 tuntia.

3. Päivä

1

Hio lattia ennen seuraavaa maalikerrosta. Koon 240 hiomapaperia varmistaa parhaan tarttumisen. Poista pöly ennen maalaamista.

2

Maalaa lattia toiseen kertaan akrylaattimaalilla. Maalaa ensin reunoja pitkin pensselillä ja sen jälkeen telalla lattian keskeltä. Etene taas hyvässä järjestyksessä. Yleensä kaksi kerrosta pintamaalia riittää, jos lattia on pohjustettu. Voit maalata lattian kolmannen kerran, jos haluat pinnasta paksumman tuntuisen.

LOPPU

Kuivumisaika: 5-7 päivää. Maalin pitää paitsi kuivua, myös kovettua läpikotaisin, ennen kuin sen päälle voi kantaa raskaita huonekaluja. Muuten huonekalut saattavat tehdä lattian pintaan painumisjälkiä.

Muut lukevat juuri nyt …