Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Katso tästä, miten teet täydellisen aluslattian.

Katso tästä, miten teet täydellisen aluslattian.

Lattian rungon pitää olla tarkasti oikealla korkeudella. Tukeva runko varmistaa, että uusi lattia kestää pitkään ja tuntuu hyvältä jalkojen alla.
Höyrynsulkumuovi varmistaa, ettei alhaalta nouseva kosteus pääse lattian rakenteisiin ja lahota runkoa. Runko pitää tukea tukevasti oikealle korkeudelle. Lankkujen pitää olla vaakatasossa ja yhtä korkealla, jotta lattiasta tulee suora.

Runko viimeistellään lastulevyillä, jotka ruuvataan kiinni lankkuihin. Sen jälkeen lastulevyjen päälle asennetaan varsinainen lattia. Markkinoilla on paljon erilaisia ja erihintaisia lattiamateriaaleja puusta korkkiin ja muovimattoihin.

Tärkeää ennen aluslattian tekemistä

Tarkista, ettei betonilattia ole kostea. Tässä jutussa käytettävä rakenne edellyttävää, että betoni on kuivaa. Höyrynsulkumuovi varmistaa, ettei alhaalta leviä kosteutta lattiaan. Samalla tiivis muovi ehkäisee radonin nousua lattian läpi.

Voit tarkistaa betonilattian kosteuden teippaamalla lattiaan noin neliömetrin kokoisen muovinpalasen. Anna muovin olla paikallaan vuorokauden ajan ja tarkista, onko sen alle tiivistynyt kosteutta. Jos muovissa on pisaroita, lattia on liian märkä höyrynsulkumuovin asentamiseen. Silloin muovin alle voi muodostua hometta.

Jos betonilaatta on liian kostea, kysy ammattilaiselta, mitä rakenteelle voi tehdä.

Lataa rakennusohjeet ja katso, miten teet täydellisen aluslattian

Näissä tee se itse -ohjeissa kerrotaan, miten teet tukevan aluslattian. Näytämme, miten:

  • teet pohjatyöt
  • tuet runkolankut oikein
  • eristät lankkujen välit
  • asennat lankkujen päälle puukuitulevyt