Rakenna tiilistä upea kalanruotoalusta

Lado rouhea takanpohja perinteisistä punatiilistä ja viimeistele kokonaisuus käytännöllisellä tiilimuurilla. Kalanruotokuvio ja koruton tiiliseinä sopivat takan viereen kuin lämmin tuli talvi-iltaan. Projekti on mukava mutta tarjoaa myös sopivasti haasteita.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
300 euroa

Kalanruotolattia ja tiilimuuri on rakennettu hienoista, vanhanaikaisista kierrätystiilistä.

Johdanto

Vanhoista tiilistä tehty takanpohja on siisti ja huippumuodikas vaihtoehto iänikuiselle kipinälevylle. Toisin kuin ohuet metallilevyt, tiilipohja säilyttää muotonsa vuosikymmeniä ja varmistaa, ettei lattia vajoa painavan takan alla.

Vanhoja tiiliä purkutyömaalta

Tämä takanpohja ja tiilimuuri rakennettiin vanhoista, purkutyömaalta saaduista tiilistä. Tiilet puhdistettiin laastista meisselillä ja teräsharjalla, ja projektiin kelpuutettiin 120 siisteintä ja parhaiten säilynyttä tiiltä.

Vanhoja tiiliä voi etsiä kierrätettyä rakennustavaraa myyvistä kaupoista, murskaamoilta tai suoraan purkutyömailta. Purettavasta talosta tiilet voi saada ilmaiseksi, mutta kierrätysliikkeessä vanhat tiilet voivat maksaa jopa enemmän kuin uudet rautakaupassa.

Rakenna kestävä perustus

Ennen kuin tiilistä voi tehdä yhtään mitään, takalle pitää rakentaa luja perustus. Jos takan paikalla ei ole vanhaa uuninpohjaa, lattia pitää sahata auki. Lattian alla olevat eristeet pitää purkaa pois, sillä takalle on rakennettava luja perustus maasta lähtien.

Tämän takan perustukset tehdään Leca- eli kevytsoraharkoista. Kevytsoraharkkojen käsittely ja sahaaminen on helppoa, ja ne kantavat vaivatta sekä takan että tiiliseinän painon. Tärkeintä on, että alusta on täysin tasainen, ennen kuin harkot asetetaan maahan.

Sopii kaikille

Kalanruotoalustan ja tiiliseinän rakentaminen voi näyttää työläältä, mutta projekti sopii myös aloittelijalle. Onnistumisen salaisuus piilee siinä, että tiilistä tehdään tarpeeksi monta koeladontaa.

Tiilten huolellinen asettelu ratkaisee lopulta sen, kuinka siisti kuviosta tulee. Työssä pitää käyttää ahkerasti myös vatupassia ja suorakulmaa.

Ohjeet

01
Rakenna perustukset

Valurautatakka, iso kalanruotoalusta, tiilimuuri ja parisataa kiloa polttopuita vaativat alleen tukevat perustukset. Siksi on tärkeää, että perustukset tehdään viimeisen päälle oikein.

Vanhan lautalattian alta voi paljastua jos jonkinlaisia rakenteita. Joissakin lattioissa on betonilaatta, kun toiset on rakennettu puisten palkkien tai lankkujen varaan.

Tässä talossa on matala rossipohja. Lattia on rakennet-tu palkkien varaan, ja palkkien alapuolella on vain kovaksi tiivistettyä maata. Tällaisessa tapauksessa perustukset kannattaa tehdä Leca-harkoista, sillä ne kestävät painoa ja niiden kanssa on helppo työskennellä. Harkkoperustuksen tekemiseen tarvitaan vain laastia ja tasainen alusta.

Etenkin vanhojen talojen lattiarakenteet vaihtelevat kohteesta riippuen. Emme voi esitellä tässä jutussa kaikkia erilaisia rakenteita ja niille sopivia perustamistapoja. Näytämme kuitenkin, miten perustukset tehtiin tässä talossa.

Tämä lautalattia oli rakennettu höyrynsulun ja eristeiden päälle kahden palkkikerroksen varaan. Laudat sahattiin poikki ja eristeet poistettiin Leca-harkkojen tieltä. Palkit katkaistiin vasta, kun tyhjän päälle jäävät palkinpäät oli tuettu kivillä oikeaan korkoon.

02
Tue lattia hyvin! 3 Vaihe

Palkkien varaan rakennetusta lattiasta pitää katkaista yksi tai useam-pi palkki, jotta Leca-harkot mahtuvat paikalleen. Tyhjän päälle jäävien palkkien tai lankkujen päiden tukeminen on äärimmäisen tärkeää, jotta lattia ei vajoa. Alla olevissa kuvissa näkyy, miten tämä lattia tuettiin. Kysy ammattilaisen neuvoa, jos et ole sataprosenttisen varma siitä, miten lattia pitää tukea.

Ensimmäinen harkkokerros ladottiin maahan ennen lattiapalkkien tukemista. Seinän vieressä oleva palkki voitiin katkaista ilman sortumisvaaraa. Irti sahattu palkinpätkä käännettiin poikittain ylemmän palkkikerroksen alle ja tuettiin betonilaatoilla.

Sisempi palkki sahattiin poikki, kun lattian rakenteet oli tuettu. Toinen palkinpätkä työnnet-tiin pari senttiä lattialautojen alle ja tuettiin alhaalta päin kiinni lattiarakenteisiin.

Lopuksi korokkeet ruuvattiin kiinni toisiinsa. Tyhjä tila täytettiin vanhoilla eristeillä. Varo, etteivät pitkät ruuvit tule lattian läpi.

03
Mittaa ja tee reikä 3 Vaihe

Aivan urakan aluksi mitataan tiili lattian paikka. Takka oli aiemmin lautalattiaan kiinnitetyn pisaranmuotoisen rautalevyn päällä. Levyn tilalle sopi parhaiten 85 x 143 sentin kokoinen tiililattia. Merkitse mitat lattiaan ja sahaa laudat poikki upotussahalla tai käsi-sirkkelillä. Väännä irtolaudat lopuksi varovasti irti sorkkaraudalla.

1
2
3

04
Lado tiilistä kalanruotokuvio 5 Vaihe

Perustukset ovat nyt paikallaan. On aika siirtyä työn mukavimpaan, luovimpaan ja haastavimpaan vaiheeseen, eli kalanruotokuvion latomiseen.

Tee tiilistä koeladonta. Kokeile, miten kuviosta tulee kaikkein siistein ja kuinka leveitä saumoista kannattaa tehdä. Tässä tapauksessa päädyttiin 12 millin saumoihin. Tiilipinta kannattaa nostaa saarekkeeksi noin 15 milliä lattian yläpuolelle.

1

Aloita koeladonnalla. Varmista, että tiilet mahtuvat tilaan kokonaisina. Kokeile, millainen kuvio ja saumanleveys tuottavat siisteimmän lopputuloksen. Kun koeladonta näyttää hyvältä, siitä kannattaa ottaa kuva.

2

Tiilten korkeus pitää voida tarkistaa työn edetessä. Kiinnitä esimerkiksi pala valumuottia tiilialustan reunoille siten, että levyn pinta nousee 15 milliä puulattian ylä-puolelle. Tarkista tiilten korko vatupassilla.

3

Paina 8 tiiltä paksuun laastikerrokseen ja varmista, että tiilet ovat vaakatasossa. Paina tiilet vatupassilla ohjurien tasolle. Saumaa ensimmäiset neljä tiiltä ja lado seuraavat neljä. Jatka samaan tapaan.

4

Lapioi sauman päälle reilusti laastia. Upota laasti sauman pohjaan muuraus-kauhan syrjällä. Liikuta kauhaa edestakaisin laastin päällä sahaavin liikkein. Sahaaminen täyttää sauman tasaisesti ja varmasti.

5

Tarkista, että tiilten reunat ovat suorassa linjassa, ennen kuin aloitat seuraavan ruodon latomisen. Ensimmäinen ruotokuvio määrittelee, kuinka suoria seuraavista kuvioista tulee. Kun koko tiililattia on valmis, pese tiilet kostealla sienellä ja anna alustan kuivua vuorokauden ajan, ennen kuin alat rakentaa tiiliseinää. Muista, että lattian pitää kovettua kolme viikkoa, ennen kuin sen päälle voi nostaa takan.

05
Muuraa tiilistä seinä 7 Vaihe

Uuden tiililattian päällä voi alkaa liikkua, kun laasti on kuivunut vuorokauden. Se tarkoittaa, että tiiliseinän muuraaminen voidaan aloittaa.

Tämä muuri on 16 tiiltä korkea ja kaksi tiiltä pitkä. Muuriin tarvitaan kokonaisten tiilten lisäksi 16 puolikasta tiiltä. Katkaise tiilet kulmahiomakoneella ja muista kuulosuojaimet, suojalasit sekä hengityssuojain.

1

Piirrä muurin ääriviivat seinään ja lattiaan. Muurin molemmille puolille kannattaa asettaa esimerkiksi levynkappale tai teräslasta, jotta tiilistä tippuva laasti ei sotke vasta muurattua lattiaa.

2

Levitä lattialle paksu kerros laastia. Aseta kahden alimman tiilen väliin 12 millin välikapula, jotta saumasta tulee yhtä leveä kuin lattiassa.

3

Levitä reilusti laastia myös seuraavan tiilen alle, ja paina se vatupassin avulla samaan tasoon ensimmäisen tiilen kanssa. Kun pohja on kunnossa, muuraamista on helppo jatkaa ylöspäin.

4

Kiinnitä muuri seinään neljännen tiilivarvin jälkeen. Ruuvaa valmiiksi porattuun reikään 120 milliä pitkä kannaton betoniruuvi. Reikä kannattaa porata valmiiksi jo kolmannen tiilivarvin jälkeen, jotta porakoneella on helpompi työskennellä. Aseta ruuvi 4. ja 5. tiilikerroksen väliseen saumaan ja jätä ruuvi noin viisi senttiä ulos seinästä. Lisää ankkuri joka neljänteen saumaan.

5

Täytä saumat huolellisesti. Ylimääräiset laastit on helpompi poistaa jälkeenpäin kuin lisätä laastia puolityhjiin saumoihin. Kun muuri on valmis, pese se kauttaaltaan märällä sienellä.

6

Annan muurin kuivua vuorokauden. Käsittele muuri ja lattia laastinpuhdistus aineella. Kastele lattia ensin kokonaan märällä sienellä, jotta happo ei imeydy syvälle tiiliin vaan jää tiilten pintaan.

7

Puhdistusaine poistaa tiilten pinnasta laastiroiskeet. Harjaa aine tiiliin jäykällä harjalla, ja anna sen vaikuttaa pari minuuttia. Huuhtele aine vedellä. Käytä suojaimia, jos aine on syövyttävää!

Materiaalit

  • Tiiliä, 120 kpl
  • Kevytsoraharkkoja: 15 kpl 33x19x49 cm, 9 kpl, 29x19x49 cm
  • Valmista muurauslaastiseosta, 7 kpl 18 kilon säkkiä
  • 4x120 mm kannattomia betoniruuveja
  • 20 kg asennushiekkaa

Erikoistyökalut

  • Käsisirkkeli/upotussaha ja ohjuri.

Vie aikaa

Lattian ja muurin tekeminen vie kuivumisaikoineen neljä päivää. Lattia kuivuu kolmessa viikossa.

Hinta

Leca-harkot, tiilet, laasti ja muut tarvikkeet maksavat yhteensä noin 300 euroa.

Vaikeusaste

Kalanruotolattian tekeminen voi tuntua vaikealta, mutta muuraami-nen on tosiasiassa varsin helppoa.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

VINKIT: Vältä syövytysvauriot

VINKIT: Kätevä työkalu pystysaumoille

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.