Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Kalanruotolattia ja tiilimuuri on rakennettu hienoista, vanhanaikaisista kierrätystiilistä.

Kalanruotolattia ja tiilimuuri on rakennettu hienoista, vanhanaikaisista kierrätystiilistä.

Vanhoista tiilistä tehty takanpohja on siisti ja huippumuodikas vaihtoehto iänikuiselle kipinälevylle. Toisin kuin ohuet metallilevyt, tiilipohja säilyttää muotonsa vuosikymmeniä ja varmistaa, ettei lattia vajoa painavan takan alla.

Vanhoja tiiliä purkutyömaalta

Tämä takanpohja ja tiilimuuri rakennettiin vanhoista, purkutyömaalta saaduista tiilistä. Tiilet puhdistettiin laastista meisselillä ja teräsharjalla, ja projektiin kelpuutettiin 120 siisteintä ja parhaiten säilynyttä tiiltä.

Vanhoja tiiliä voi etsiä kierrätettyä rakennustavaraa myyvistä kaupoista, murskaamoilta tai suoraan purkutyömailta. Purettavasta talosta tiilet voi saada ilmaiseksi, mutta kierrätysliikkeessä vanhat tiilet voivat maksaa jopa enemmän kuin uudet rautakaupassa.

Lataa koko artikkeli. Saat täydelliset rakennusohjeet vaihe vaiheelta!

Rakenna kestävä perustus

Ennen kuin tiilistä voi tehdä yhtään mitään, takalle pitää rakentaa luja perustus. Jos takan paikalla ei ole vanhaa uuninpohjaa, lattia pitää sahata auki. Lattian alla olevat eristeet pitää purkaa pois, sillä takalle on rakennettava luja perustus maasta lähtien.

Tämän takan perustukset tehdään Leca- eli kevytsoraharkoista. Kevytsoraharkkojen käsittely ja sahaaminen on helppoa, ja ne kantavat vaivatta sekä takan että tiiliseinän painon. Tärkeintä on, että alusta on täysin tasainen, ennen kuin harkot asetetaan maahan.

Kalanruotolattia tiilistä

Kaiva lattian alle tarpeeksi syvä kuoppa, jotta perustukset kantavat sekä takan pohjan että tiilimuurin.

Sopii kaikille

Kalanruotoalustan ja tiiliseinän rakentaminen voi näyttää työläältä, mutta projekti sopii myös aloittelijalle. Onnistumisen salaisuus piilee siinä, että tiilistä tehdään tarpeeksi monta koeladontaa.

Tiilten huolellinen asettelu ratkaisee lopulta sen, kuinka siisti kuviosta tulee. Työssä pitää käyttää ahkerasti myös vatupassia ja suorakulmaa.

Kalanruotolattia tiilistä

Asettele tiilet oikeaan linjaan, kulmaan ja korkoon ohjureiden ja välikapuloiden avulla.