Näissä paikoissa voit käyttää lukkoponttilautoja

Jokainen osaa tehdä lattian lukkoponttilaudoista. Rakentaminen on helppoa, nopeaa ja halpaa. Lue lisää lukkoponttilaudoista tästä jutusta.

Mihin lukkoponttilautoja käytetään?

ETEISET/KODINHOTOHUONEET

Kovassa käytössä olevan lattian pitää kestää kulutusta. Laminaattilattia kestää pitkään, mutta linoleumlaatat toimivat akustisesti paremmin.

OLOHUONEET/MAKUUHUONEET

Asuinhuoneissa kannattaa käyttää suhteellisen pehmeitä lautoja, jotka tuntuvat mukavalta jalan alla. Laudat ovat kestäviä, ja ne voi hioa ainakin kerran.

KEITTIÖT

Keittiön lattian pitää kestää kaikenlaista. Materiaalin valinnassa kannattaa ottaa huomioon askeläänet ja puhdistettavuus. Vinyyli ja linoleum ovat hyviä valintoja.

Miten lukkoponttilaudat asennetaan?

Varmista, että lattia on tasainen ja vaaka­ suora. Levitä lattialle solumuovi tai muu ääntä vaimentava kerros.

Aloita lautojen asentaminen seinän vierestä. Joistakin laudoista pitää tehdä kokonainen rivi, ennen kuin se yhdistetään edelliseen riviin. Toiset laudat asennetaan yksitellen. Se on paljon helpompaa, joten tarkista asennustapa ennen ostamista.

Laudat asennetaan limittäin siten, etteivät vierekkäisten rivien saumat osu samalle kohdalle. Sopiva limitys syntyy usein luonnostaan, kun rivi aloitetaan edellisestä rivistä jääneellä pätkällä.

Käytä asentamisessa välikapuloita, jotta lautojen ja seinien väliin jää sopivat raot. Lattian pitää päästä elämään kosteuden ja lämpötilan mukaan.

Erilaisia lukkoponttilautoja

PARKETTI

Lautojen pinnalla on 3-4 millin paksuinen, oikeasta puusta tehty kulutuspinta. Parketin voi liimata kiinni alustaan tai asentaa kelluvana tyypistä riippuen.

LAMINAATTI

Näyttää oikealta puulta, mutta oikeasti lautojen päällä on muovilla pinnoitettu, puulta näyttävä painokuva. Pinta kestää kulutusta, mutta laminaatti heikentää huoneen akustiikkaa.

VINYYLI

Vinyylilaatat ovat pehmeämpiä kuin laminaattilaudat ja parantavat huoneen akustiikkaa. Vinyylilaattojen pintakuvio- ja värivalikoimat ovat laajoja, ja laatoilla on pitkät takuuajat.

LATTIALAUDAT

Mänty- ja kuusilaudat näyttävät luonnollisilta. Himmeällä lakalla sivelty mäntylattia näyttää melkein käsittelemät-tömältä. Laudat voi hioa moneen kertaan ja lakata uudelleen.

LINOLEUM

Ponttilaattojen ja muovimaton parhaat puolet yhdistyvät linoleumlaatoissa. Linoleumin pinta kestää pitkään, ja se on helppo pitää puhtaana. Paljon eri kokoja ja värejä.

LAATAT

Puulta näyttävistä kivi- tai vinyylilaatoista tehty lattia näyttää erehdyttävästi lauta-lattialta. Lattia on melkein vesitiivis, joten se sopii esimerkiksi eteiseen tai kodinhoitohuoneeseen.

KORKKI

Korkkilattia tuntuu mukavalta jalan alla. Vanhanaikaiset korkkilattiat asennettiin liimaamalla, ja saumojen piti olla todella tiiviitä. Nykyaikaiset korkkilaatat on helppo asentaa itse.

Ennen kuin ostat

Lattiamateriaalin valinnassa pitää ottaa huomioon monia asioita. Harkitse huolella, ennen kuin teet ostoksia rauta- tai verkkokaupoissa.

Ulkonäkö: Vaalea, tumma, puuta, kiveä vai värikästä?

Materiaali: Puuta, vinyyliä, linoleumia vai korkkia?

Akustiikka: Mitä kovempi pinta, sitä enemmän melua.

Lattialämmitys: Tarkista, että lattia sopii lattia-lämmitykselle.

Lukkopontit: Jotkut mallit on helpompi asentaa kuin toiset.

Liimattu/kelluva: Liimattu lattia on akustisesti parempi ja sen voi asentaa huoneesta toiseen. Asentaminen on hitaampaa.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Lattiat